• Latest
ηλικια, ομορφια

Ηλικία πρώτης περιόδου: Με ποιους 7 σοβαρούς κινδύνους συνδέεται

9 Μαρτίου 2018
Σιάτιστα: 14 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με την Ευαγγελία

Σιάτιστα: 14 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με την Ευαγγελία

19 Νοεμβρίου 2025
φυσικο αεριο

Φλώρινα: Δόθηκε λύση για τη συνέχιση του προγράμματος φυσικού αερίου

18 Νοεμβρίου 2025
παιδι

Καστοριά: Νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα εκβιασμού και δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων

18 Νοεμβρίου 2025
Μίκης Θεοδωράκης

ΚΚΕ: Συναυλία στην Κοζάνη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη

18 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ της ΠΕ Κοζάνης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Αλέκου Φλαμπουράρη

18 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Εκδήλωση με θέμα  Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Νεάπολη: Εκδήλωση με θέμα  Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

18 Νοεμβρίου 2025
Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Κοζάνη

Κοζάνη: Στον Άγιο Νικόλαο λείψανο του Αγίου Νεκταρίου

18 Νοεμβρίου 2025
Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»

Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»

18 Νοεμβρίου 2025
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Δήμος Κοζάνης: Δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Κοκκαλιάρη για τη θέρμανση Δρεπάνου

18 Νοεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 21/11/2025

18 Νοεμβρίου 2025
Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

18 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

18 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηλικία πρώτης περιόδου: Με ποιους 7 σοβαρούς κινδύνους συνδέεται

sierafm by sierafm
9 Μαρτίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ηλικια, ομορφια
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θυμάστε ίσως ότι την πρώτη φορά που αδιαθετήσατε, είχατε κάποια από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλο, ακμή, απότομες αλλαγές στη διάθεση κλπ.

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη περίοδος πριν την ηλικία των 12 ετών μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας.

Αν ανήκετε στις γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηναρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να είστε σε εγρήγορση, προκειμένου να εντοπίσετε εγκαίρως τα σχετικά συμπτώματα.

Καρκίνος του μαστού

Η περίοδος συνοδεύεται από ακραίες ορμονικές αλλαγές, ειδικά των οιστρογόνων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν κάθε ιστό στο σώμα. Αυτό αφορά και το στήθος σας. Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους πριν την ηλικία των 12 ετών έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες στην ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνους του Μαστού.

Η μελέτη εξηγεί ότι η πρόωρη εφηβεία σχετίζεται με αυξημένη έκθεση στα οιστρογόνα, τις ορμόνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 11 ή νωρίτερα, είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο να μπουν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών (πρόωρη εμμηνόπαυση) και 30% υψηλότερο κίνδυνο εμμηνόπαυσης μεταξύ των ηλικιών 40 και 44 (πρώιμη εμμηνόπαυση), σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο μεταξύ 12 και 13 ετών. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά.

Καρδιακή Νόσος

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν την ηλικία των 12, έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθειες σε σύγκριση με όσες δεν είχαν περίοδο μέχρι την ηλικία των 13 ή παραπάνω. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια, εικάζουν όμως ότι μπορεί να συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Τα λιποκύτταρα ευνοούν την παραγωγή οιστρογόνων που ενεργοποιούν την περίοδο.

Τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα μήνα σε περίπου 12 χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ίδια η παχυσαρκία φυσικά, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τέλος, η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέεται και αυτή με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οστεοπόρωση

Ο κίνδυνος βρίσκεται σε συνάρτηση με το αν η πρώιμη περίοδος συμβάλλει σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Μελέτη έδειξε οι γυναίκες που είναι εκτεθειμένες για μεγαλύτερο διάστημα στα οιστρογόνα, είναι καλύτερα προστατευμένες από την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν δύο λόγοι που συμβαίνει αυτό: Για κάποιες γυναίκες, η πρώιμη περίοδος συνεπάγεται περισσότερα χρόνια εμμηνόρροιας και υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, άρα μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αν όμως η πρώιμη περίοδος οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται σημαντικά. Λιγότερα από 25 χρόνια εμμηνόρροιας, αντί για 35 ή περισσότερα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η γυμναστική με αντιστάσεις, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας κατά της οστεοπόρωσης.

Καρκίνος ωοθηκών

Οι γυναίκες που έχουν πρώιμη εμμηναρχή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Σχετική έρευνα έδειξε επίσης ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι 51% πιο πιθανό να αποβεί θανατηφόρος σε γυναίκες που είχαν πρώτη περίοδο πριν την ηλικία των 12, συγκριτικά με εκείνες που είχαν πρώτη περίοδο στα 14 ή αργότερα.

Αν παρατηρήσετε περίεργα συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς το τεστ ΠΑΠ δεν ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών, παρά μόνο όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβήτης

Μελέτη με τη συμμετοχή 13.308 γυναικών έδειξε ότι όσες είχαν πρόωρη εμμηναρχή ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης μπορεί να μην οφείλεται στην πρώιμη εμμηναρχή, αλλά στα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους που προκαλούν τόσο πρώιμες περιόδους, όσο και διαβήτη.

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σωματικού λίπους είναι σημαντική, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι η αυξημένη περίμετρος της μέσης και το σπλαχνικό λίπος που καλύπτει τα ζωτικά όργανα (σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα).

Υπογονιμότητα

Η πρόωρη εμμηναρχή συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων σε ωοθυλάκια τα οποία παράγουν τα ωάρια. Αν ανησυχείτε για την αναπαραγωγική σας ικανότητα, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Πηγή: womenshealthmag.com

Tags: ΟΜΟΡΦΙΑ
Previous Post

Αυτή η κακή συνήθεια στον ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Next Post

Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε λίγο ΠΡΙΝ σας συμβεί

Next Post
ΚΑΡΔΙΑ

Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε λίγο ΠΡΙΝ σας συμβεί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: 14 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με την Ευαγγελία
  • Φλώρινα: Δόθηκε λύση για τη συνέχιση του προγράμματος φυσικού αερίου
  • Καστοριά: Νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα εκβιασμού και δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων
  • ΚΚΕ: Συναυλία στην Κοζάνη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ της ΠΕ Κοζάνης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Αλέκου Φλαμπουράρη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr