• Latest
ΡΟΝΑΣ

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ(!) του κ. Ιωάννη Ρόνα

6 Σεπτεμβρίου 2018
Επίσκεψη της Ομάδας Μεντόρων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας στο Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου Δήμου Βοΐου

Επίσκεψη της Ομάδας Μεντόρων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας στο Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου Δήμου Βοΐου

15 Οκτωβρίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

15 Οκτωβρίου 2025
«Ελεύθερη πρόσβαση για όλους … σε κάθε γωνιά της πόλης». Η δράση του τμήματος τροχαίας Κοζάνης

«Ελεύθερη πρόσβαση για όλους … σε κάθε γωνιά της πόλης». Η δράση του τμήματος τροχαίας Κοζάνης

15 Οκτωβρίου 2025
Πρεμιέρα σήμερα για την ετήσια Εμποροπανήγυρη των Γρεβενών

Πρεμιέρα σήμερα για την ετήσια Εμποροπανήγυρη των Γρεβενών

15 Οκτωβρίου 2025
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κοζάνης, σεμινάριο ενημερωτικού χαρακτήρα, με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κοζάνης, σεμινάριο ενημερωτικού χαρακτήρα, με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά»

15 Οκτωβρίου 2025

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ο δολοφόνος με το τσεκούρι στην Εφορία Κοζάνης – Αμετανόητος δήλωσε στην απολογία του ο δράστης – “Βλέποντας την κατάσταση στην Ελλάδα σκέφτηκα “Αν θέλετε πόλεμο έτσι, θα τον έχετε και τότε γεμάτος μίσος αποφάσισα να επιτεθώ στην εφορία” – Βίντεο

15 Οκτωβρίου 2025
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Οι λέξεις που μας ενώνουν» σε συνεργασία με τα ΚΔΗΦ ΑμεΑ «Σύμπλευση» στο πλαίσιο του 9ου Συμποσίου Λογοτεχνίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Οι λέξεις που μας ενώνουν» σε συνεργασία με τα ΚΔΗΦ ΑμεΑ «Σύμπλευση» στο πλαίσιο του 9ου Συμποσίου Λογοτεχνίας

15 Οκτωβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Η φενάκη του 13ωρου και πέντε πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων

15 Οκτωβρίου 2025
Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής στις 30 Οκτωβρίου 2024

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025

15 Οκτωβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Τα αιτήματα των κατοίκων της Αιανής είναι εύλογα, δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν

15 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική εκδήλωση στο Α΄ΚΑΠΗ για άσκηση, υγεία και διατροφή (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική εκδήλωση στο Α΄ΚΑΠΗ για άσκηση, υγεία και διατροφή (Φωτογραφίες)

15 Οκτωβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας για το θάνατο της μητέρας του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

15 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ(!) του κ. Ιωάννη Ρόνα

sierafm by sierafm
6 Σεπτεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΡΟΝΑΣ
12
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 Με το ξημέρωμα της 21ης Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βρέθηκε εκτός των μνημονίων.

Τι θα πει μνημόνιο; Θα πει υπενθύμιση για κάτι το συγκεκριμένο. Και τι σημαίνει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια; Σημαίνει ότι έληξε ο συμφωνηθείς χρόνος της δανειοδότησης μας από τους μηχανισμούς στήριξης.

Η έξοδος λοιπόν αυτή μας δίδει το δικαίωμα, ως χώρα, να ανατρέξουμε σε άλλες αγορές δανειοδότησης του κράτους μας, εκτός του Ευρωγκρούπ και του ΔΝΤ, με ποικίλες όμως και ακριβές  διαπραγματεύσεις, που αυτές οι αγορές  είναι αδίστακτες  και «βάρβαρες».

Μιλάμε για έξοδο από τα μνημόνια αλλά όμως όχι και χωρίς επιτήρηση, η οποία προβλέπεται σκληρή, χωρίς έλεος, από τους κερδοσκόπους – καιροσκόπους δανειστές (εποπτεία δηλαδή).

Είναι όπως ένα φυλακισμένος που βγαίνει από τη φυλακή αλλά για σαράντα (40) και πλέον χρόνια διαμένει υποχρεωτικά στο σπίτι του έγκλειστος, χωρίς να του επιτρέπεται η όποια διακίνηση.

Καθαρή έξοδος θα λεγόταν, αν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλαμε ως χώρα. Όμως αυτό δεν γίνεται.

Αναφορικά τώρα, με το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω, από τη δική μας σκοπιά.

Με το β΄ μνημόνιο συμφωνήθηκε να είναι  το Ελληνικό πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ. Τα συμφωνηθέντα αυτά  όμως δεν πραγματοποιήθηκαν. Ήταν αδύνατο.

Μετά  συμφωνήθηκε για δέκα (10) χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάπτυξη να βρίσκονται στο 3% του ΑΕΠ.

Πρόσφατα πάλι, μεταφέρθηκε η δανειακή υποχρέωση ως το 2060, αλλά όμως με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3-3,5% του ΑΕΠ ως το 2020 και από εκεί ως το 2060, που είπαμε, με 2-2,2% του ΑΕΠ, αν δεν κάνουμε λάθος.

Πως όμως θα μπορεί να επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα; Αποκλείεται, λέμε εμείς. Συντελεστής 2-2,2% κάθε χρόνο και για σαράντα (40) χρόνια συνεχώς καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει, γι αυτό θα πάμε και πιο πέρα από το 2060 αφού με τα νούμερα αυτά δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τα συμφωνηθέντα ως τότε. Μακάρι όμως να μπορέσουμε και πιο νωρίς ακόμα.

Συνεπώς, πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε αυτά τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν αφού και αν ακόμα υπάρξουν θα είναι τελικά αντιαναπτυξιακά. Άρα θα παρουσιάσουμε ελλείμματα.

Όμως για την ανάπτυξη, τα ελλείμματα που λέμε, μπορεί να είναι αναπτυξιακά εφόσον τα δάνεια, που σίγουρα θα πάρουμε από τις λεγόμενες αγορές, όπως προείπαμε, να μη πάνε σε ανάπτυξη της ζήτησης, των αγορών ας πούμε, που θα έχει σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης, γιατί έτσι αντί να αναπτυχθούμε εμείς θα αναπτύξουμε περισσότερο τα κράτη από τα οποία θα κάνουμε εισαγωγές.

Επειδή λοιπόν είμαστε σε ύφεση και θα συνεχίσουμε να είμαστε, πρέπει να δανειζόμαστε για να γίνουν όμως κρατικές επενδύσεις, κατά τη γνώμη μας και να μη αποβλέπουμε τυχόν αυτές οι επενδύσεις να γίνουν με δικά μας χρήματα (από φόρους βασικά), γιατί, έτσι απλά, εμείς οι ίδιοι θα ενισχύουμε την ύφεση και δεν πρέπει.

Τώρα, με την έξοδο από τα μνημόνια, δεν έχουμε υποχρέωση να ρωτάμε τους δανειστές μας ( τους θεσμούς) για το τι να κάνουμε και πώς να διαχειριστούμε οποιοδήποτε θέμα.

Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, να αυξήσουμε τις συντάξεις (που αντισυνταγματικώς  τότε η μείωση των επιβλήθηκε) και ως προς το διαδικαστικό,  να ρυθμίσουμε τις όποιες οφειλές των επιτηδευματιών και των λοιπών οφειλετών σε αρκετές δόσεις, που τις περιμένουν με αγωνία  και τόσα άλλα που καθημερινώς γίνονται εκκλήσεις, για την επιβίωση μάλιστα.

Βέβαια κάθε κόμμα εξουσίας θα ήθελε να τα πράξει αυτά ή κάποια από αυτά, ανταγωνιστικώς. Όμως, τα ποσά  που υπογράψαμε στα μνημόνια για να τα επιστρέψουμε σε δόσεις, πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο, λένε οι δανειστές. Που όμως θα βρεθούν; Επειδή θα μειωθούν οι συντελεστές του φόρου των επιχειρήσεων θα εισπραχθούν περισσότεροι φόροι; Έπρεπε αυτοί ήδη  να ήταν μειωμένοι από μακρού για να αποφύγουμε και την ανταγωνιστικότητα πολλών κρατών, όπως είναι γνωστό.

Μήπως στα προεκλογικά, κάθε φορά, παιγνίδια «θα βάλουμε χέρι»  στα είκοσι τέσσερα (24) δις ευρώ που εξασφαλίσαμε ως μαξιλάρι για να ανταποκρινόμαστε στις δόσεις για κανα δυό- τρία χρόνια,  θα κάνουμε χρήση αυτών για θέματα που προαναφέρθηκαν;  Γι αυτό είμαστε επιφυλακτικοί, ως προς τους πολιτικούς χειρισμούς γενικά προς όλους, στον τομέα της ανάπτυξης, αφού δεν αντιλαμβανόμαστε ως τώρα την  διάθεση των πολιτικών για μεγάλη περιστολή των εξόδων και της όποιας σπατάλης του δημοσίου, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η καθαρή ανάπτυξη.

Καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες των Κυβερνήσεων για το καλύτερο, όπως αντιλαμβανόμαστε και τις σκοπιμότητες των ξένων υπέρ αυτών. Η Ελλάδα μπορεί να ελέγχει τρείς (3) Ηπείρους και τη Μεσόγειο και αυτό λέει πολλά, αρκεί να το εκμεταλλευόμαστε καταλλήλως χωρίς υποτακτικότητα και φοβικά σύνδρομα που μας άφησαν οι κατά καιρούς κατακτητές.

Τέλος, για να πετύχουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της πατρίδας μας, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι απαιτούνται   αυτοί να είναι όμοιοι με της Κίνας. Όπερ άτοπον. Δεν θα γίνει αυτό ποτέ.

Λένε κάποιοι: Μα τόση απαισιοδοξία; Υπενθυμίζουμε σ αυτούς τα λόγια του Βολταίρου:

« Η αισιοδοξία είναι μια τρέλα, που θέλει να βλέπουμε το κάθε τι σωστά και όταν ακόμα είναι λάθος». Μένουμε λοιπόν με την ελπίδα, που κατά τον Αριστοτέλη: « η ελπίδα είναι το όνειρο των ξυπνητών ανθρώπων». Άλλωστε  και στην ελπίδα στηρίζεται ο Ελληνικός λαός όταν εκλέγει ένα κόμμα.

του κ. Ιωάννη Ρόνα φορο-συμβούλου  αρθρογράφου

 

 

 

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΝΑΣ
Previous Post

Πρόγραμμα επίσκεψης Β. Κεγκέρογλου και Φ. Σαχινίδη στην Π.Ε. Κοζάνης

Next Post

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης Ελένη & Σουζάνα Βoυγιουκλή «Καλοκαίρι στην αυλή»

Next Post
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης Ελένη & Σουζάνα Βoυγιουκλή «Καλοκαίρι στην αυλή»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Επίσκεψη της Ομάδας Μεντόρων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας στο Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου Δήμου Βοΐου
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
  • «Ελεύθερη πρόσβαση για όλους … σε κάθε γωνιά της πόλης». Η δράση του τμήματος τροχαίας Κοζάνης
  • Πρεμιέρα σήμερα για την ετήσια Εμποροπανήγυρη των Γρεβενών
  • Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κοζάνης, σεμινάριο ενημερωτικού χαρακτήρα, με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά»

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr