• Latest
ηλικιωμένοι

Η υγιής κοινωνική ζωή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

6 Αυγούστου 2019
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν .ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου

4 Δεκεμβρίου 2025
ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ

Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα

4 Δεκεμβρίου 2025
ΧΡΗΜΑ

Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας

4 Δεκεμβρίου 2025
Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

4 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

4 Δεκεμβρίου 2025
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας, στηρίζει τον Σύλλογο Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας εκφράζει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

4 Δεκεμβρίου 2025
Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου

4 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

4 Δεκεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

4 Δεκεμβρίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

4 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η υγιής κοινωνική ζωή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

sierafm by sierafm
6 Αυγούστου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ηλικιωμένοι
2
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι υγιείς κοινωνικές σχέσεις στη μέση ενήλικη ζωή, δηλαδή στα 50 και τα 60 χρόνια, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos Medicine», έδειξαν ότι αυτοί που στα 60 τους συναντούσαν φίλους καθημερινά, μείωναν κατά 12% την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με εκείνους που έβλεπαν έναν ή δυο φίλους κάθε λίγους μήνες. Οι συναντήσεις με συγγενείς δεν είχαν την ίδια επίδραση. Η εξάσκηση του εγκεφάλου στη μνήμη και στη γλώσσα κατά τις κοινωνικές συναναστροφές δημιουργεί την επονομαζόμενη γνωστική εφεδρεία –Σ.τ.Σ: ικανότητα ανοχής νευρολογικών βλαβών λόγω γήρανσης και άλλων παραγόντων χωρίς να φαίνονται ορατά σημάδια επιβράδυνσης ή απώλειας μνήμης-. Τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα διαπιστώθηκαν και για τις ηλικίες 50 και 70 ετών.

Ο Άντριου Σόμερλαντ, επικεφαλής της μελέτης του U το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας προτείνουν μια μέθοδο μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου τους και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Η Τάρα Σπιρς – Τζόουνς, καθηγήτρια ειδικευμένη στον νευροεκφυλισμό στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εξηγεί πως το να μαθαίνει κανείς καινούργια πράγματα πολλαπλασιάζει τις συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων του και η κοινωνική συναναστροφή δρα με τον ίδιο τρόπο. Επομένως, κατά την ίδια, αν το δίκτυο του εγκεφάλου είναι ‘καλύτερα συνδεδεμένο’ μπορεί να αντισταθεί για μεγαλύτερο διάστημα στην παθολογία.

Ο Κλιβ Μπάλαρντ, καθηγητής συνδεόμενων με την ηλικία διαταραχών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ υπογράμμισε ότι ενδέχεται να υπάρχουν παράγοντες που υποβόσκουν και εξηγούν την κοινωνική απομόνωση, όπως είναι η κατάθλιψη και η απώλεια ακοής. Ο ίδιος δήλωσε: «Ίσως πρόκειται για ένα σύνολο παραγόντων που δεν είναι μεταξύ τους απόλυτα ανεξάρτητοι». Προσθέτει, μάλιστα, πως δεδομένου ότι το 35% της άνοιας εξηγείται από αναστρέψιμους παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής, παρατηρείται μια μείωση των περιστατικών της νόσου τα τελευταία χρόνια.

«Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε σε μια κοινωνία στην οποία η απομόνωση και η μοναχικότητα γίνονται όλο και πιο συνήθεις. Ευελπιστούμε ότι θα αναληφθούν δράσεις, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν τη κοινωνικότητα τους», δήλωσε ο Σόμερλαντ.

Πράγματι, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την ονομασία «Men’s Shed» ξεκίνησε από την Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του 90 ακριβώς με αυτό το σκοπό, δηλαδή να βοηθήσει τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, άνω των 50, να κοινωνικοποιηθούν.

Στη Βρετανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 500 κέντρα – παραρτήματα αυτού του οργανισμού. Ο Στιβ, ο οποίος βρέθηκε σε ένα κέντρο του οργανισμού στο ανατολικό Λονδίνο, μετά από μια περίοδο κατάθλιψης που ακολούθησε το χαμό της γυναίκας του, μιλά για τον Men’ Shed λέγοντας: «Πολλοί άνθρωποι καλλιεργούν νέες δεξιότητες οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν κάτι καινούργιο στη ζωή τους. Μπορεί απλά να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου, αλλά και να καταφέρουν πρακτικά πράγματα, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο για τους ηλικιωμένους να συνάψουν μακροχρόνιες φιλίες. Αυτό το μέρος δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι ένα μέρος ελπίδας. Είναι όμορφο για τους ανθρώπους που είχαν ασταθείς ζωές να έρχονται εδώ».

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η α’ δόση του ΕΝΦΙΑ -Αναλυτικά παραδείγματα με τις μειώσεις

Next Post

Το γυναικείο καλλυντικό που σταματάει τη φαγούρα από το τσίμπημα κουνουπιού

Next Post
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Το γυναικείο καλλυντικό που σταματάει τη φαγούρα από το τσίμπημα κουνουπιού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου
  • Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα
  • Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας
  • Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ
  • Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr