• Latest
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Κοιλιοκήλες: 5 σημαντικές αλήθειες που δεν πρέπει να αγνοούμε

24 Νοεμβρίου 2020
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο  «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

13 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους ». Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πραγματοποιήθηκαν -433- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

13 Οκτωβρίου 2025
Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το Λιάπειο για τις ώρες κοινού από 20:30 με 22:30 την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου λόγω επίσκεψης κλιμακίου της ΚΟΕ

13 Οκτωβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Να παρέμβει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας για την παραμονή του καταστήματος της Εθνικής στα Σέρβια»

13 Οκτωβρίου 2025
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα εποχή στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού διοργανώνει το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτης»

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα εποχή στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού διοργανώνει το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτης»

13 Οκτωβρίου 2025
νερο

Νερό, καφές, τσάι: Ο καθημερινός συνδυασμός που φέρνει μακροζωία

13 Οκτωβρίου 2025
Σταθμοί απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων και αιγών σε Φλώρινα και Καστοριά

Σταθμοί απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων και αιγών σε Φλώρινα και Καστοριά

13 Οκτωβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΝΕ ΠΕ Κοζάνης: Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία την Τρίτη 14/10

13 Οκτωβρίου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Καστοριά: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε ποδηλάτη

13 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοιλιοκήλες: 5 σημαντικές αλήθειες που δεν πρέπει να αγνοούμε

sierafm by sierafm
24 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ανακριβείς πληροφορίες είναι η συχνότερη αιτία παραπλάνησης των ασθενών και πίστης τους σε ανυπόστατους μύθους. Η κήλη είναι μια πάθηση από την οποία πάσχει ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Για αυτό, η γνώση της αλήθειας μπορεί να συνδράμει στη μείωση του κόστους της θεραπείας και κυρίως να αποτρέψει τις πιθανές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί απλώς να ταλαιπωρήσουν τους πάσχοντες ή ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή τους.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κήλης, με πιο συχνές τις βουβωνοκήλες. Άλλοτε είναι συγγενείς, δηλαδή η αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα υπάρχει από τη γέννηση και άλλοτε αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή, όταν οι μύες εξασθενήσουν από διάφορες αιτίες ή χάσουν τη δύναμή τους λόγω της γήρανσης. Τότε προκαλείται προβολή του οργάνου διαμέσου του αδύναμου αυτού σημείου. Η πιθανότητα επιπλοκών θα πρέπει να κινητοποιεί τους ασθενείς, προκειμένου να θεραπευτούν εγκαίρως», επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής& Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι 5 σημαντικότερες αλήθειες για τις κήλες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερη ταλαιπωρία είναι:

1η αλήθεια: Η κήλη προκαλείται από την άρση βάρους.

Η άρση βαριών αντικειμένων ή οποιαδήποτε δραστηριότητα ή πάθηση που αυξάνει την πίεση στον ιστό του κοιλιακού τοιχώματος και των μυών μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια κήλη, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας κένωσης του εντέρου, του φτερνίσματος και του χρόνιου βήχα.

2η Αλήθεια: Μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα.

Παρότι είναι συχνότερη στους άνδρες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν αναπτύσσουν ποτέ κήλη. Ο λόγος που οι περισσότερες παρατηρούνται σε άνδρες είναι γιατί ανατομικά είναι πιο ευάλωτοι.

3η Αλήθεια: Η παχυσαρκία παίζει μεγάλο ρόλο.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνισή τους, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται το κοιλιακό τοίχωμα. Επίσης, το υπερβολικό βάρος μπορεί να περιπλέξει την αποκατάστασή της κήλης και να αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής. Για αυτό συστήνεται η μείωση του βάρους του πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

4η Αλήθεια: Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος αποκατάστασης.

«Θα ήταν πολύ ευχάριστο να υπάρχει ο μαγικός τρόπος αποκατάστασης της κήλης με τη γιόγκα, όπως πιστεύουν κάποιοι. Αλλά η κήλη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο χειρουργικά. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών και των λαπαροσκοπικών τεχνικών. Οι τελευταίες είναι αποδεδειγμένα οι πιο αποτελεσματικές. Επιπλέον είναι ανώδυνες και αναίμακτες, και επιτρέπουν την επιστροφή στην καθημερινότητα πιο γρήγορα», μας εξηγεί ο δρ Ξιάρχος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Ιατρικό Περιστερίου.

«Εάν μια κήλη αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τέτοιες είναι η περίσφιξη, δηλαδή η παγίδευση του εντέρου και η απόφραξή του, και ο στραγγαλισμός, δηλαδή η διακοπή της ροής του αίματος, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε λοιμώξεις και σηψαιμία», προειδοποιεί.

5η Αλήθεια: Οι κήλες μπορεί να επανεμφανιστούν.

Οι περισσότερες υποτροπές οφείλονται στον επίμονο, χρόνιο και έντονο βήχα. Επίσης, μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια κολλαγόνου. Ευτυχώς όμως, η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει δώσει λύση στο πρόβλημα, η οποία δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση πλέγματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

«Όπως σε όλες τις παθήσεις έτσι και στην κήλη ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισής της. Η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η πρόσληψη πολλών φυτικών ινών, η διακοπή του καπνίσματος, είναι μερικοί από τους τρόπους πρόληψης», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Πηγή: iatronet.gr

Previous Post

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τρεις νέες πληρωμές έως τα Χριστούγεννα – Ποιοι πάνε ταμείο

Next Post

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις

Next Post
πονοκεφαλος αγχος κουραση

Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”
  • «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους ». Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πραγματοποιήθηκαν -433- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
  • Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!
  • Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών
  • Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το Λιάπειο για τις ώρες κοινού από 20:30 με 22:30 την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου λόγω επίσκεψης κλιμακίου της ΚΟΕ

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr