• Latest
κορονοιος, γριπη

Κορονοϊός: Η επιδημία εκμηδένισε τη γρίπη και θεράπευσε το κρυολόγημα

18 Ιανουαρίου 2021
Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!

Ξεκινούν τα δρομολόγια του Χριστουγεννιάτικου Τρένου προς και από τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία»

19 Δεκεμβρίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή κόμβων στη Μπάρα Σιάτιστας.  Φωτογραφίες

Λάζαρος Γκερεχτές: Εντάσσεται σε χρηματοδότηση ο κόμβος της Μπάρας Σιάτιστας

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο Αντιγόνου: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Την Παρασκευή 19/12 στις 15:30 συνέλευση στο μπλόκο και 16:00-19:00 κλείσιμο δρόμου

18 Δεκεμβρίου 2025
Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

18 Δεκεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική ταλαιπωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού»

18 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

18 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

18 Δεκεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 22-12-2025

18 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

7 Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας

18 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

26.026.943,28 € για αποζημιώσεις από την ευλογιά. Λάρισα Σέρρες και Ξάνθη παίρνουν πάνω από τα μισά χρήματα

18 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Κοζάνη: Άρπαξαν 4.500 ευρώ παριστάνοντας τον λογιστή

18 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα.  Βίντεο

Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Η επιδημία εκμηδένισε τη γρίπη και θεράπευσε το κρυολόγημα

sierafm by sierafm
18 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος, γριπη
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μηδενικά κρούσματα γρίπης καταγράφει ο ΕΟΔΥ, ενώ περιορισμό των εποχιακών κρυολογημάτων αποδεικνύει η αγορά σχετικών σκευασμάτων που υποχώρησε ραγδαία, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.

Ένα μεγάλο μάθημα για το πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε τη νόσηση από γρίπη αλλά και τα κρυολογήματα της εποχής μας έδωσε η επιδημία του κορονοϊού, καθώς δεν έχει εντοπιστεί επισήμως κανένα κρούσμα γρίπης αλλά ούτε και κάποια ευρεία διασπορά άλλων ιογενών λοιμώξεων λόγω χειμώνα. Ίσως η παρατεταμένη καλοκαιρία να συνέβαλλε σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά περισσότερο φαίνεται να επίδρασε, το lockdown, η χρήση μάσκας αλλά και η ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό κατά της γρίπης. Έτσι πέρα από την αναχαίτιση της έξαρσης του κορονοϊού, φαίνεται ότι τα παραπάνω συνέβαλαν ιδιαίτερα στην ανυπαρξία κρουσμάτων γρίπης αλλά ακόμη και συνηθισμένων κρυολογημάτων.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν αφενός από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο οποίος δεν καταγράφει κανένα κρούσμα γρίπη στη χώρα, αλλά και από τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων στα φαρμακεία όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ραγδαία πτώση των σχετικών σκευασμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την εβδομάδα 40/2020 (αρχές Οκτωβρίου) έως και την εβδομάδα 1/2021 (4-10/1/2021) έχουν ελεγχθεί συνολικά 204 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 51 από νοσοκομεία και 153 από τα δίκτυα Sentinel. Κανένα δείγμα δεν έχει βρεθεί θετικό για ιούς γρίπης.

Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι από την εβδομάδα 40/2019 έως και την εβδομάδα 2/2020 (6-12/1/2020) είχαν ελεγχθεί συνολικά 708 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 54 (7,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 52 (96,3%) ήταν τύπου Α και τα 2 (3,7%) τύπου Β. Τα 42 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ’ αυτών τα 24 (57,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 18 (42,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Επίσης πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 21 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Επίσης είχαν καταγραφεί και 5 θάνατοι.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν επίσης και απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι κάποιοι “βαφτίσανε” τη γρίπη κορονοϊό. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα κρούσματα γρίπης που έχρηζαν νοσηλείας αναλογούν σε ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών του κορονοϊού που υπολογίζονται ακόμη και σήμερα σε 130 τη μέρα.

Σχετικά με τα κρυολογήματα της εποχής, τα στοιχεία από τις πωλήσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία δείχνουν ότι υπάρχει μια ραγδαία μείωση στη ζήτηση. Συγκεκριμένα από τις εκθέσεις IQVIA Weekly Data, που καταγράφει τις πωλήσεις 2000 φαρμακείων από 70 περιοχές της χωράς φαίνεται ότι την εβδομάδα 28/12/20 – 03/01/2, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα 30/12/19 – 05/01/20 ότι τα Φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος παρουσίασαν μείωση κατά -53% (-447,7 χιλ. τμχ.) και τα παραφάρμακα που δε θέλουν συνταγή γιατρού (OTC) Αντιβηχικά, μείωση κατά -67,1% (-469,2 χιλ. τμχ.)

Αντίστοιχα την εβδομάδα 21/12-27/12, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 (23/12 – 29/12) φάνηκε ότι τα φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος είχαν μείωση κατά -51,3% (-398,4 χιλ. τμχ.) και τα προϊόντα OTC Αντιβηχικά, μείωση κατά -63,6% (-409,5 χιλ. τμχ.)

Επίσης τις εβδομάδες 23/11-20/12, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (25/11 – 22/12) τα Φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος παρουσίασαν μείωση κατά -38% (-1,2 εκατομ. τμχ.) και τα Προϊόντα OTC Αντιβηχικά, μείωση κατά -48,2% (-1,1 εκατομ. τμχ.)

Να επισημάνουμε ότι ίσως η μείωση της αγορά φαρμάκων και παραφαρμάκων να αποδίδεται και στον περιορισμό στις επισκέψεις σε γιατρούς λόγω των περιοριστικών μέτρων, όμως είναι σίγουρο ότι ένας ασθενής δεν θα φοβόταν να επισκεφτεί κάποιο γιατρό ή φαρμακείο εφόσον είχε πρόβλημα. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο περιορισμός στην κυκλοφορία και η χρήση μάσκας περιόρισαν τη μετάδοση ιώσεων, όπως επίσης και το κλείσιμο των σχολείων όπου πολλές φορές μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσης ασθενειών. Επίσης να τονίσουμε ότι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας εμβολιάστηκαν για τη γρίπη, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας.

Πηγή: News247.gr

Tags: ΓΡΙΠΗ
Previous Post

Φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ – «Μου εγκατέστησε το φόβο στην ψυχή μου»

Next Post

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ξεκινούν τα δρομολόγια του Χριστουγεννιάτικου Τρένου προς και από τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία»
  • Λάζαρος Γκερεχτές: Εντάσσεται σε χρηματοδότηση ο κόμβος της Μπάρας Σιάτιστας
  • Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Την Παρασκευή 19/12 στις 15:30 συνέλευση στο μπλόκο και 16:00-19:00 κλείσιμο δρόμου
  • Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική ταλαιπωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr