• Latest
κορονοιος, γριπη

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη λοίμωξη

30 Οκτωβρίου 2020
Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό

Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό

14 Ιουλίου 2026
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση

14 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: Πίσω από τη βιτρίνα των 12 δισ. στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κρύβεται απλά ένας εταιρικός μετασχηματισμός

14 Ιουλίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Ανώτατη αξιολόγηση για έντεκα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

14 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Α΄ Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου – 17 & 18 Ιουλίου

Δήμος Βοΐου: Α΄ Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου – 17 & 18 Ιουλίου

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας ~ Σύλλογος Γυναικών Τσοτυλίου

Δήμος Βοΐου: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας ~ Σύλλογος Γυναικών Τσοτυλίου

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έκθεση Αγιογραφίας & Ψηφιδωτού

Δήμος Βοΐου: Έκθεση Αγιογραφίας & Ψηφιδωτού

14 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για κλοπή από εταιρία και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Καλοκαιρινή γιορτή ~ ΚΔΑΠ Γαλατινής

Δήμος Βοΐου: Καλοκαιρινή γιορτή ~ ΚΔΑΠ Γαλατινής

14 Ιουλίου 2026
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της μητέρας της Μαρίας Αντωνιάδου

14 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026

14 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη λοίμωξη

sierafm by sierafm
30 Οκτωβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος, γριπη
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τι συμβαίνει τελικά με την ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού μετά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό και την απαραίτητη θεραπεία; Πόσο τελικά αυτή διαρκεί; Οι ειδικοί από τη Βρετανία που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα δίνουν απαντήσεις.

«Έχω ανοσία» έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφοντας στον προεκλογικό αγώνα μετά τη θεραπεία του από τον κορονοϊό. «Θέλω να σας φιλήσω», φώναζε ο Αμερικανός πρόεδρος στους ενθουσιώδεις οπαδούς του, αλλά τελικά δεν πραγματοποίησε την υπόσχεσή του. Mάλλον ήταν καλύτερα έτσι.

Αν μη τι άλλο, γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν πράγματι έχει αναπτύξει ανοσία ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Το ερώτημα πόσο διαρκεί μία φυσική ανοσία του οργανισμού μετά τη λοίμωξη, απασχολεί, όπως εξηγεί σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle, τους επιστήμονες από την αρχή της πανδημίας. Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων στο Imperial College του Λονδίνου, σε δείγμα 365.000 ανθρώπων, μας οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι παράγοντες της έρευνας

Οι Βρετανοί επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η φυσική ανοσία υποχωρεί και μάλιστα μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την ηλικία.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, σε ασθενείς άνω των 75 ετών η ανοσία φαίνεται να υποχωρεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι στις νεαρές ηλικίες. Η διάρκεια της ανοσίας εξαρτάται όμως και από την ένταση της ασθένειας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα ήταν ότι σε εργαζόμενους στο σύστημα υγείας η ανοσία αργεί περισσότερο να υποχωρήσει, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στην πιο έντονη ή και πιο συχνή έκθεση στον ιό.

Κατά συνέπεια, συμπεραίνουν οι επιστήμονες του Imperial College, η απάντηση στο ερώτημα, εάν η ανοσία διαρκεί εβδομάδες ή μήνες, δίνεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τον ασθενή.

«Εάν βρεθείς θετικός σε τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι εξ’ ορισμού έχεις αναπτύξει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό», προειδοποιεί ο καθηγητής Πωλ Έλιοτ, επικεφαλής του βρετανικού προγράμματος και επισημαίνει ότι θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σε άλλη έρευνα που είχε διενεργήσει πρόσφατα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ανιχνεύθηκαν στον οργανισμό σε χρονικό διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων μετά τη λοίμωξη, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν.

Πάντως, δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Ρισέλ Τσαρλς, σε γενικές γραμμές τα αντισώματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τέσσερις μήνες μετά τη λοίμωξη και αυτό είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι «γι’ αυτό το χρονικό διάστημα ο οργανισμός προστατεύεται» από μία νέα λοίμωξη. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη οριστική επιστημονική απόδειξη.

Πού οφείλονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανοσία

Προφανώς αυτό έχει σχέση με τον τόπο και τον χρόνο της έρευνας, αλλά και το εύρος του δείγματος. Για παράδειγμα οι ερευνητές είχαν εντοπίσει αντισώματα στο 20% των εξετασθέντων στη Νέα Υόρκη, στο Χάινσμπεργκ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15%, ενώ στο Ισγκλ 40%.

Τα ποσοστά ήταν διαφορετικά, παρότι και στις τρεις περιπτώσεις μιλάμε για τις πρώτες εστίες υπερμετάδοσης σε ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστρία αντίστοιχα.

Στην Κίνα είχε γίνει έρευνα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς στην επαρχία Γκουανγκζου, στην οποία ωστόσο συμμετείχαν μόλις 37 άνθρωποι και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα εκλείπουν μόλις δύο μήνες μετά τη λοίμωξη.

Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχη έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα σε 6.000 άτομα εντοπίζει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων ακόμη και για πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη.

Τώρα οι ερευνητές του Imperial College διαπιστώνουν ότι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το ποσοστό του πληθυσμού που διαθέτει αντισώματα έχει μειωθεί από το 6% στο 4,4%. Αυτό υποδεικνύει μία πολύ σύντομη διάρκεια ανοσίας.

Σημειώνεται πάντως ότι τα αποτελέσματα πολλών ερευνών (όπως εκείνης του Imperial College) δεν θεωρούνται οριστικά, καθώς βρίσκονται ακόμη σε φάση preprint, δηλαδή δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα που προβλέπονται στα ερευνητικά πρωτόκολλα και επιπλέον δεν έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Συνοψίζοντας λοιπόν- αν μη τι άλλο σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ερευνητές- το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επαρκώς.

Δεν πρέπει να τηρεί τα μέτρα όποιος πέρασε τη λοίμωξη;

Κι όμως, πρέπει να τηρεί όλα τα μέτρα! Από νομικής απόψεως έτσι κι αλλιώς δεν προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη νοσήσει και στους υπόλοιπους.

Αλλά και από ιατρικής απόψεως η τήρηση των περιοριστικών μέτρων κρίνεται απαραίτητη για όλους. Πρώτον, γιατί δεν έχει απαντηθεί ακόμη οριστικά το ερώτημα για τη διάρκεια της ανοσίας. Δεύτερον, γιατί έχουν γίνει γνωστά αρκετά περιστατικά νέας λοίμωξης σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την πρώτη λοίμωξη.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικοί άνθρωποι δεν δημιουργούν καν αντισώματα μετά τη λοίμωξη. Παλαιότερη έρευνα σε περίπου 380 άνδρες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν διέκρινε αντισώματα στο 41% των εξετασθέντων. Αντίστοιχη έρευνα του Πανεπιστημίου Φουντάν στη Σανγκάη δεν κατέγραφε αντισώματα στο 6%.

Με απλά λόγια, δεν είμαστε καν βέβαιοι ότι όλοι όσοι περνούν τη λοίμωξη αναπτύσσουν ανοσία, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Παγώνη για κορονοϊό: Οι τρεις παράμετροι που ανησυχούν τους ειδικούς

Next Post

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Σερβίων

Next Post
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Σερβίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό
  • Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση
  • Π. Κουκουλόπουλος: Πίσω από τη βιτρίνα των 12 δισ. στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κρύβεται απλά ένας εταιρικός μετασχηματισμός
  • Ανώτατη αξιολόγηση για έντεκα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr