• Latest
κορονοιος

Κορωνοϊός: Λίγοι λίγοι σε καφέ, σούπερ μάρκετ, Δεκαπενταύγουστος με μάσκα και χωρίς πανηγύρια -Τα πιθανά μέτρα

31 Ιουλίου 2020
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Tο τεχνικό πρόβλημα στο ταχυδιυλιστήριο του φράγματος Πραμόριτσας έχει πλέον αποκατασταθεί

11 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 60χρονου στην Πτολεμαΐδα, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

11 Δεκεμβρίου 2025
Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Κίβδηλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό»

Καλλιόπη Βέττα: «Κίβδηλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό»

11 Δεκεμβρίου 2025
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δείτε τους συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε σχολή

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 στις 11:00 το πρωί η «Χορωδιακή Συνάντηση» στην κεντρική πλατεία Νίκης

Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 στις 11:00 το πρωί η «Χορωδιακή Συνάντηση» στην κεντρική πλατεία Νίκης

11 Δεκεμβρίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

90χρονος έθαψε ζωντανό σκύλο αφού τον ακινητοποίησε με χαρτοταινία

11 Δεκεμβρίου 2025
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ για το 2026 – Τι θα γίνει με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

11 Δεκεμβρίου 2025
ΚΑΡΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑ POS καρτα

Έρχονται αναλήψεις μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων

11 Δεκεμβρίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

18 παιδιά στην Ελλάδα από τον δότη με την καρκινογόνα μετάλλαξη: Ανησυχία για τα κενά ασφαλείας

11 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΝΕ ΠΕ Κοζάνης: Στην συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Σιάτιστας

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΝΕ ΠΕ Κοζάνης: Στην συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Σιάτιστας

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Λίγοι λίγοι σε καφέ, σούπερ μάρκετ, Δεκαπενταύγουστος με μάσκα και χωρίς πανηγύρια -Τα πιθανά μέτρα

sierafm by sierafm
31 Ιουλίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τον κορωνοϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Το ζήτημα του κορωνοϊού, μάλιστα, απασχόλησε χθες τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε προς τους επιστήμονες ότι «αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα».

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Αρχές και επιστήμονες από την πλευρά τους, και μετά την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, απευθύνουν διαρκώς προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς τους προκαλούν έντονη ανησυχία τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, κυρίως σε κέντρα διασκέδασης. Μια ιδέα μάλιστα για πιθανά νέα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξαρση κρουσμάτων, έδωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας ότι υπάρχουν σκέψεις για πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης.
Δεν αυξάνεται η πληρότητα στα πλοία

Στα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τον κορωνοϊό καθώς και στους λόγους για τους οποίους δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία και δεν αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά, επομένως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα. Φυσικά, όποτε το ένα κάθισμα είναι κενό, το 50% πρακτικά, για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70%-80%. Και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες, υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχεται σε επαφή με τον άλλον, επομένως το 100% δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Γι’ αυτό κρατήσαμε ένα 80%, ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60%».

«Η μάσκα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά, κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται από όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης, αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους», πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Επίσης, ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, π.χ. να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. «Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, πάνω π.χ. από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματούν τη μετάδοση, είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι», είπε ο κ. Γώγος.
Καμία ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει αν κάποιος είναι θετικός σε πάρτι

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση, δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος, δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης, να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».
«Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο»

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται», ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή τα μέτρα συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και γιατί δεν μπήκε υποχρεωτικά η χρήση μάσκας

Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή τη στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα -γιατί η σύσταση παραμένει- είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την Εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, π.χ. πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας τη μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί, φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο. Απλά, επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος, μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα, αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».
Αύξηση των κρουσμάτων

Επιπλέον, ο κ. Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, γι’ αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν, γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν τη νόσο», ενώ τόνισε πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοϊό».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Ανοιχτό για τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες το Πρόγραμμα

Next Post

Κίνημα Αλλαγής: Ο αλωνισμός των σιτηρών (παραγωγή, ποιότητα, τιμές) και η υποχρέωση του ΕΛΓΑ Κοζάνης

Next Post
κινημα αλλαγης, κιναλ

Κίνημα Αλλαγής: Ο αλωνισμός των σιτηρών (παραγωγή, ποιότητα, τιμές) και η υποχρέωση του ΕΛΓΑ Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Tο τεχνικό πρόβλημα στο ταχυδιυλιστήριο του φράγματος Πραμόριτσας έχει πλέον αποκατασταθεί
  • Σύλληψη 60χρονου στην Πτολεμαΐδα, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης
  • Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”
  • Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης
  • Καλλιόπη Βέττα: «Κίβδηλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr