• Latest
κορονοιος

Κρούσματα κορωνοϊού: Τα 10 «ορφανά» δείχνουν διασπορά – Τρεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

13 Μαρτίου 2020
Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»

Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»

16 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ Εθνική: Ήττα για την Κοζάνη από την πρωτοπόρο Βέροια. Άνετα ο Εορδαϊκός

16 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

ΕΠΣ Κοζάνης: Η κορυφή μένει ίδια στις δύο κατηγορίες. Αποτελέσματα και βαθμολογίες

16 Νοεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

16 Νοεμβρίου 2025
Ευχέλαιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου εξ αφορμής της ενάρξεως της Σαρακοστής των Χριστουγέννων

Ιερό Ευχέλαιο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Νοεμβρίου 2025
ΤΡΑΠΕΖΑ

Εθνική Τράπεζα: Βάζει «λουκέτο» σε ένα ακόμα κατάστημα στη Δυτική Μακεδονία

16 Νοεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις μία για πάντα – Ποιος δικαιούται αποζημίωση 10.000 ευρώ

16 Νοεμβρίου 2025
ταξιδι διακοπες

Πώς θα δείτε αν είστε στους νέους δικαιούχους στο «Τουρισμός για Όλους»

16 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Καιρός: Πότε αλλάζει από την άνοιξη στα πρώτα δείγματα χειμώνα

16 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- Έγιναν 45 συλλήψεις

16 Νοεμβρίου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Όσα αλλάζουν για e-shops και καταναλωτές με το κλείσιμο του «παραθύρου» για τα αφορολόγητα μικροδέματα από τις αρχές του 2026

16 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κρούσματα κορωνοϊού: Τα 10 «ορφανά» δείχνουν διασπορά – Τρεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

sierafm by sierafm
13 Μαρτίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Στο τέλος Μαρτίου θα έχει αποτυπωθεί αδρά η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα – Συνεχίζεται η επιθετική προληπτική στρατηγική με κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης

Στα «ορφανά», δηλαδή εκείνα που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης, κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός επικεντρώνονται οι Έλληνες ειδικοί, καθώς αποτελούν «μονάδα μέτρησης» της διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Τα δέκα «ορφανά» κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επί συνόλου 117 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου αποτυπώνουν διασπορά, αλλά όχι πολύ μεγάλη.

Με την επιθετική προληπτική στρατηγική – όπως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, των κινηματογράφων, των παιδότοπων και των χώρων διασκέδασης, έπειτα από το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων – που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας στοχεύεται ο περιορισμός της όποιας διασποράς και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης ως το τέλος Μαρτίου.

«Ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και γι’ αυτό λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Διευκρίνισε πως «τα δέκα ορφανά κρούσματα δεν συνεπάγονται τεράστια διασπορά. Έχουμε διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά μερικές εκατοντάδες κρούσματα». Πρόσθεσε δε πως κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. «Υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τούς περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται» είπε ο ειδικός. Οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης φαίνεται πως έχουν ανοίξει στην Αττική όπου και βρίσκονται τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα.

Ένας τέτοιος κύκλος έχει ανοίξει, για παράδειγμα, στην περιοχή της Καστοριάς όπου διαγνώστηκε την περασμένη Δευτέρα θετικός στον κορωνοϊό ένας 53χρονος υγειονομικός εργαζόμενος. «Είναι ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, έχουμε ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση και μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας την τακτική που ακολουθούν σε αυτην την μεγάλη μάχη που δίνουν κατα του κορωνοϊού.

Αυτό που περιμένουν να δουν οι επιστήμονες και που θα τους επιτρέψει να έχουν περισσότερο καθαρή εικόνα για την επίπτωση της νόσου του κορωνοϊού είναι τα σοβαρά περιστατικά. Συμφωνα με τα τελευταια διαθέσιμα αποτελέσματα, στην Ελλάδα από τους 117 αςθενεις, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, και υπάρχουν τρεις που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για εναν ασθενή στο ΑΧΕΠΑ – τον 53χρονο εργαζόμενο του νοσοκομείου Καστοριάς- και δυο ασθενεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου από το γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους -κατά πληροφορίες πρόκειται για εναν 64χρονο και για τη σύζυγο του 66χρονου που κατέληξε χθες.

«Τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορωνοϊό. Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας πως θα συμβάλει η επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού στην ευκρίνεια της εικόνας που θα έχουν για την νόσο. Προσδιόρισε δε το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για αυτο σε περίπου 10  με 15 ημέρες. Πρακτικά δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει αποτυπωθεί αδρά η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πάντως, προς το παρόν οι επιστήμονες δίνουν τη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού ταυτόχρονα με εκείνη κατά της εποχικής γρίπης. Οι ιοί της γρίπης συνεχίζουν να κυκλοφορούν στη χώρα παρότι βρισκόμαστε στην ουρά του κύματος αλλά δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοιού. Είναι ενδεικτικό ότι το 20% των εξεταζόμενων στα νοσοκομεία είναι θετικοί στη γρίπη.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ωστόσο ότι χρειάζεται ψυχραιμία, τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπεριορισμός στις ευπαθείς ομάδες Και για οποίον εμφανίζει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. «Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πραγματοποιείται στο εξής κυρίως στα βαριά περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Δεν χρειάζεται να ξέρεις το αποτέλεσμα, εάν έχεις ή όχι τον ιό, εάν είσαι νέος» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στα κριτήρια που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τον εργαστηριακό έλεγχο αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. «Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αν και καθυστέρησε, για τη χώρα δεν σημαίνει κάτι στην πράξη, γιατί είχαν ληφθεί τα περισσότερα μέτρα αρκετά νωρίτερα.

Πηγή:protothema.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Κορωνοϊός: 37χρονη περιγράφει πώς είναι να έχεις την ασθένεια και πώς κυλούν οι μέρες της

Next Post

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Next Post
Δημαρχείο Σιάτιστας

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»
  • Γ Εθνική: Ήττα για την Κοζάνη από την πρωτοπόρο Βέροια. Άνετα ο Εορδαϊκός
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Η κορυφή μένει ίδια στις δύο κατηγορίες. Αποτελέσματα και βαθμολογίες
  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!
  • Ιερό Ευχέλαιο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr