Λιμνοδεξαμενή Αναρράχης… Γιατί δεν έγινε το έργο..

Λιμνοδεξαμενή Αναρράχης… Γιατί δεν έγινε το έργο..

Το έργο «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Αναρράχης» είναι ένα έργο που απασχόλησε και απασχολεί συνολικά: 4 Δημάρχους, 2 Νομάρχες και 2 Περιφερειάρχες, λόγω της άρνησης των κατοίκων του Εμπορίου να συναινέσουν στην πραγματοποίηση του έργου. Η σύμβαση του έργου υπεγράφη στις 8-3-2007.

Κατά την εξέλιξη του έργου τέθηκαν εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Κοινότητας Εμπορίου του τότε Δήμου Μουρικίου αιτιάσεις, αναφορικά με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, τη σκοπιμότητα του και τους σκοπούς τους οποίους αυτό θα εξυπηρετήσει. Ζητήθηκε λοιπόν αλλαγή της μελέτης του έργου.

Αν και έγιναν προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, τελικά το έργο οδηγήθηκε σε μακροχρόνια στασιμότητα και μάλιστα οι κάτοικοι της κοινότητας Εμπορίου προέβησαν σε άλλες ενέργειες.

Αυτή η μακροχρόνια διακοπή εκτέλεσης των εργασιών του έργου είχε σαν αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση του στα χρονικά πλαίσια του III ΚΠΣ  και τελικά το έργο, έπειτα από προσπάθειες και σχετικές ενέργειες της Π.Ε. Κοζάνης εντάχθηκε ως «Έργο Γέφυρα» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στις 18-6-2012 στην αίθουσα συνεδρίασης στην Π.Ε. Κοζάνης παρουσία της Δημάρχου, παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΑΝΚΟ και Υπηρεσιακών παραγόντων προτάθηκε λύση και ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Δήμου. (αριθ. Πρωτ. 52430/2985/18-6-2012). Στις 12-4-2013 ο Δήμος Εορδαίας πλέον με το υπ’άριθμ. Πρωτ. 13853/12-4-2013 έγγραφό του  απορρίπτει τη  νέα πρότασή.

Μετά τα παραπάνω η Π.Ε. Κοζάνης στις 19-9-2013 σε σύσκεψη στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα και παρουσία όλων των εμπλεκομένων υποδείχθηκε λύση για την εξέλιξη του έργου (αριθ. Πρωτ. 239/10853/20Β1/24-1-2014 του Υπουργείου Ανάπτυξης) την οποία η τοπική κοινότητα Εμπορίου την απέρριψε στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια στις 3-8-2014.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, τον Σεπτέμβριο του 2014, η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Με δική της πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις-πάντα παρουσία του Δήμου Εορδαίας- με τα Τοπικά Συμβούλια, με νομικούς εκπροσώπους και εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

Εδώ να τονίσουμε ότι ο ανάδοχος του έργου είχε προβεί σε αίτηση διάλυσης της υπογεγραμμένης σύμβασης από τις 11-4-2014( Υπ. αριθμ. πρωτ. 37488/1989/11-4-2014 εισερχόμενο έγγραφο στην Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης). Μολαταύτα η Περιφερειακή Αρχή για διάστημα που υπερβαίνει τα 2,5 έτη συνέχισε να προσπαθεί να μην υπάρξει διάλυση της συμβάσεως και με μόνο στόχο την εύρεση λύσης για να κατασκευαστεί το έργο.

Εν κατακλείδι παρουσιάστηκαν συνολικά 4 εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο, κάτι όμως που τελικά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Κοζάνης έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και το γεγονός ότι η καθυστέρηση των εργασιών του έργου χωρίς υπαιτιότητα του Αναδόχου, είχε υπερβεί την οριακή προθεσμία και ως εκ τούτου συνέτρεχε νόμιμος λόγος, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 περίπτωση γ και δ και άρθρου 62 του Ν. 3669/08, αποφάσισε τη διάλυση της σύμβασης του έργου. Να υπογραμμιστεί εδώ ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα αποφέρει καμία αποζημίωση της Κοινοπραξίας.

Τέλος να ενημερώσουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν αδρανεί και σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ) εκπονεί μελέτη για δύο αυτόνομα έργα με στόχο:

  • Tην εκμετάλλευση προς χρήση των 2 ήδη κατασκευασμένων ταμιευτήρων ύδατος στο Εμπόριο.
  • Tην κατασκευή νέου ταμιευτήρα ύδατος.

Η συγκεκριμένη μελέτη θα παρουσιαστεί τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας όσο και στον Δήμο Εορδαίας όταν ολοκληρωθεί.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Κοζάνης έχοντας απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις με νέα αρδευτικά, ταμιευτήρες ύδατος και πολλαπλή στήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων, των Τ.Ο.Ε.Β. και των τοπικών κοινωνιών. Κύριο μέλημα μας είναι η σύμπραξη και η συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου προς όφελος των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας συνολικότερα. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και εξυπηρετούν άλλες καταστάσεις.

O Αντιπεριφερειάρχης

Περιφερειακής Ενότητας  Κοζάνης

 

Παναγιώτης Πλακεντάς


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Άλλες ειδήσεις

Ανακοίνωση για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στο Τσοτύλι

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι λόγω σοβαρής βλάβης στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και όχι λόγω έλλειψης πετρελαίου η δομή του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ

Το καρναβάλι του Πελεκάνου αναβίωσε και φέτος .. Βίντεο..

Η νεολαία του Πελεκάνου αναβίωσε και φέτος το έθιμο του καρναβαλιού.. Δείτε σχετικές εικόνες και βίντεο.. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Για τον Αλέξανδρο: Ανοιχτή συγκέντρωση – συμπαράσταση στην Κεντρική πλατεία την Κυριακή 21/1

Εσύ Αλέξανδρε θα βάλεις το γκολ της ζωής σου κι εμείς θα το πανηγυρίσουμε !!!! Η ΕΠΣ Κοζάνης σε συνεργασία

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.