• Latest
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Λ. Ιωαννίδης: Τι δεν ειπώθηκε στην σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για τη Δίκαιη Μετάβαση

29 Νοεμβρίου 2021
Σιάτιστα: 14 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με την Ευαγγελία

Σιάτιστα: 14 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με την Ευαγγελία

19 Νοεμβρίου 2025
φυσικο αεριο

Φλώρινα: Δόθηκε λύση για τη συνέχιση του προγράμματος φυσικού αερίου

18 Νοεμβρίου 2025
παιδι

Καστοριά: Νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα εκβιασμού και δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων

18 Νοεμβρίου 2025
Μίκης Θεοδωράκης

ΚΚΕ: Συναυλία στην Κοζάνη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη

18 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ της ΠΕ Κοζάνης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Αλέκου Φλαμπουράρη

18 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Εκδήλωση με θέμα  Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Νεάπολη: Εκδήλωση με θέμα  Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

18 Νοεμβρίου 2025
Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Κοζάνη

Κοζάνη: Στον Άγιο Νικόλαο λείψανο του Αγίου Νεκταρίου

18 Νοεμβρίου 2025
Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»

Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»

18 Νοεμβρίου 2025
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Δήμος Κοζάνης: Δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Κοκκαλιάρη για τη θέρμανση Δρεπάνου

18 Νοεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 21/11/2025

18 Νοεμβρίου 2025
Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

18 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

18 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λ. Ιωαννίδης: Τι δεν ειπώθηκε στην σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για τη Δίκαιη Μετάβαση

sierafm by sierafm
29 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η καθυστερημένη κατά 2 χρόνια και δυστυχώς ολιγόωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή, θα έπρεπε να είναι μια ευκαιρία για να καταδειχθούν συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σχεδιασμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη Μετάβαση της περιοχής, και τα οποία έχουν πολλές φορές καταγραφεί στον τοπικό δημόσιο διάλογο.

Δυστυχώς όμως, πολλά από αυτά που έχουν καταγραφεί ως μείζονα προβλήματα δεν ακούστηκαν, ούτε όμως παρουσιάστηκε ένα κατ΄ ελάχιστον κοινό πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων, που να εκφράζει το σύνολο των φορέων της αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Τι λοιπόν δεν ειπώθηκε:

  1. Δεν αναδείχθηκε το σοβαρό έλλειμα συμμετοχικότητας στην εκπόνηση των σχεδίων σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση, ούτε όμως και το εντελώς προβληματικό μοντέλο διακυβέρνησης που περιγράφει το σχετικό νομοσχέδιο, με τον ρόλο των τοπικών φορέων να είναι εντελώς διακοσμητικός, τόσο στον ειδικό φορέα διαχείρισης, όσο και στη Μετάβαση Α.Ε.
    Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα επιτυχημένης παραγωγικής μετάβασης στον κόσμο, όταν από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του απουσιάζουν οι τοπικοί φορείς.
  1. Το ζήτημα των απαλλοτριωμένων εδαφών από τη ΔΕΗ και ο τρόπος που έχει επιλεγεί να γίνει η διαχείριση τους, με τις μονομερείς αποφάσεις της ΔΕΗ, την απουσία διαβούλευσης και ενημέρωσης των πολιτών και την επιλογή η ΔΕΗ να απαλλαγεί επι της ουσίας από τις ευθύνες αποκατάστασης, διατηρώντας όμως τα φιλέτα των εκτάσεων για τις δικές της ανάγκες.

Είναι απαράδεκτο να μεθοδεύονται οι Ειδικές Πολεοδομικές Μελέτες για τους Πυρήνες των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης χωρίς διαφάνεια και συμμετοχή των φορέων και των πολιτών της περιοχής.

Τέλος,  είναι ακόμα άγνωστο το κενό χρηματοδότηση του κόστους των αποκαταστάσεων και πως αυτό θα καλυφθεί, μετά το 2025!

  1. Δεν τέθηκε στη συζήτηση το αίτημα για την σταθερή χρηματοδότηση της περιοχής από τα έσοδα δημοπρασιών των εκπομπών CO2 (Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης), ώστε να πάψει το ασανσέρ κάθε χρόνο του ποσοστού κατανομής για τις λιγνιτικές περιοχής.
    Το 6% θα πρέπει να είναι το ελάχιστο ποσοστό κατανομής και θα πρέπει να υπάρξει σαφής δέσμευση από την κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια.
  1. Το ότι εδώ και 2 χρόνια κανείς δεν έχει φροντίσει να οργανώσει μια σωστή και ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απουσιάζουν εμφατικά από όλη αυτή τη διαδικασία!
  1. Δεν τονίστηκε το πρόβλημα με τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρινής ενέργειας που πλέον παρουσιάζουν κορεσμό, με την ανάπτυξη κοινωφελών έργων από τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες και μικρές τοπικές επιχειρήσεις να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Ενώ, ακόμα υφίστανται μια σειρά σοβαρών θεσμικών προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων Μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Ενεργειακή Μετάβαση μόνο για λίγους δεν μπορεί να είναι δίκαιη.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού, όπως και η προ λίγου καιρού η επίσκεψη της επιτρόπου κας. Φερέιρα, ήταν μια ευκαιρία να παρουσιαστούν τα σοβαρά δομικά προβλήματα που εμφανίζει η όλη διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου για τη μετάβαση της περιοχής μας, η απουσία συμμετοχικότητας, η έλλειψή ενημέρωσης των πολιτών, η απουσία διαφάνειας στην διαχείριση πολλών ζητημάτων σχετικά με την απολιγνιτοποίηση με πιο ζωτικό από όλα αυτό των απαλλοτριωμένων εδαφών.

Η απολιγνιτοποίηση είναι μια πραγματικότητα που μας ξεπερνά όλους, πέρα από τις όποιες και υπαρκτές διαφωνίες υπάρχουν σε πολλά επιμέρους ζητήματα, η ανάγκη ενός σοβαρού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα είναι αδιαπραγμάτευτη. Απαιτείται να βρεθεί σε τοπικό επίπεδο ένας κοινός βηματισμός, ένα κοινό όραμα και ένα συμφωνημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Ο κατακερματισμός των προτάσεων, οι τοπικές περιχαρακώσεις και η απουσία ολιστικών θέσεων, δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να εφαρμόζει μια προσέγγισή στον σχεδιασμό της μετάβασης που ενίοτε αγνοεί τις τοπικές ανάγκες.

Έχουμε επισημάνει από την αρχή αυτής της περιπέτειας για την περιοχή μας, πως η διαχείριση αυτής της ιστορικής πρόκλησης απαιτεί να διαμορφωθούν τοπικές πολιτικές συναινέσεις,  δυστυχώς όμως αυτή η αναγκαία συνθήκη αγνοήθηκε.

Tags: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Previous Post

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για το θάνατο του Δημήτρη Σαμαρά, Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας

Next Post

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας ή Φταίει το κεφάλι το κακό μας!

Next Post
Επιστολή

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας ή Φταίει το κεφάλι το κακό μας!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: 14 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με την Ευαγγελία
  • Φλώρινα: Δόθηκε λύση για τη συνέχιση του προγράμματος φυσικού αερίου
  • Καστοριά: Νεαρή κοπέλα έπεσε θύμα εκβιασμού και δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων
  • ΚΚΕ: Συναυλία στην Κοζάνη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ της ΠΕ Κοζάνης εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Αλέκου Φλαμπουράρη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr