• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

18 Ιανουαρίου 2019
Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”

Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”

11 Δεκεμβρίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Αυτόνομα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, τοποθετούνται σε 85 κόμβους

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύγχρονα φωτιστικά υψηλής απόδοσης στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο

11 Δεκεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Tο τεχνικό πρόβλημα στο ταχυδιυλιστήριο του φράγματος Πραμόριτσας έχει πλέον αποκατασταθεί

11 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 60χρονου στην Πτολεμαΐδα, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

11 Δεκεμβρίου 2025
Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Κίβδηλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό»

Καλλιόπη Βέττα: «Κίβδηλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό»

11 Δεκεμβρίου 2025
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δείτε τους συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε σχολή

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 στις 11:00 το πρωί η «Χορωδιακή Συνάντηση» στην κεντρική πλατεία Νίκης

Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 στις 11:00 το πρωί η «Χορωδιακή Συνάντηση» στην κεντρική πλατεία Νίκης

11 Δεκεμβρίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

90χρονος έθαψε ζωντανό σκύλο αφού τον ακινητοποίησε με χαρτοταινία

11 Δεκεμβρίου 2025
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ για το 2026 – Τι θα γίνει με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

sierafm by sierafm
18 Ιανουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο με 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε.

Η ασφάλεια στη μαγειρική δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

Παρότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στη μαγειρική. Λάθη τα οποία μπορεί εύκολα να μας οδηγήσουν στην τροφική δηλητηρίαση.

Να μερικά από τα σημαντικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής (AND).

Δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι χαλασμένο

Αυτό είναι ολέθριο λάθος. Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν αλλοιώνουν τη γεύση, την εμφάνιση ή την μυρωδιά των τροφίμων. Επιπλέον, ακόμα και μια μπουκιά μολυσμένου τροφίμου αρκεί για να προκληθεί σοβαρή νόσος.

Επομένως, να πετάτε τα ληγμένα τρόφιμα δίχως να τα δοκιμάζετε. Και αν αφήσετε επί μέρες μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, πετάξτε το και αυτό.

Βάζουμε μαγειρεμένο φαγητό στο πιάτο όπου βρισκόταν ωμό

Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να ξεβγάζουν τα σκεύη όπου είχαν ωμά κρέατα και ψαρικά, για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν για τα ψημένα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι το απλό ξέβγαλμα δεν απομακρύνει τα επικίνδυνα μικρόβια από τις πιατέλες.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο σκεύος, να το καθαρίσετε πρώτα καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Το ίδιο ισχύει και για τα ξύλα κοπής, για τα μαχαίρια και για τα πιρούνια.

Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιρούνι από την αρχή του ψησίματος έως το τέλος για να γυρνάτε το κρέας.

Και εννοείται ότι δεν πρέπει να βάζετε τα ωμά κρεατικά στο ίδιο ξύλο κοπής με λαχανικά τα οποία θα φάτε ωμά.

Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

Οι επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ταχέως όταν τα τρόφιμα αφήνονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψυγείο (πρέπει να) έχει θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Επομένως να ξεπαγώνετε το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά στο ψυγείο, σε παγωμένο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Πλένουμε το κρέας και τα πουλερικά

Είναι ό,τι πρέπει για να διασπαρούν τα μικρόβια στο νιπτήρα, στους πάγκους της κουζίνας, στα ρούχα σας και στα γύρω αντικείμενα.

Να πλένετε μόνο τα ωμά φρούτα και λαχανικά, και όχι τα κρέατα και τα πουλερικά.

Αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου με τις ώρες

Είναι μια κλασσική συνήθεια κατά τη μαγειρική (και) στη χώρα μας. Πολλοί αφήνουν το φαγητό από το μεσημέρι ως το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας, για να το φάει η οικογένεια το βράδυ.

Μόνο που εκτός από το φαγητό, κινδυνεύει να φάει και άφθονα βακτήρια, διότι αυτά αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασίες πάνω από 4ο C.

Να αφήνετε, λοιπόν, το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώνει για το πολύ 2 ώρες πριν το βάλετε στο ψυγείο. Αν όμως η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι πάνω από 32ο C, να το βάλετε μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμα στο ψυγείο.

Τρώμε ωμό κέικ, χτυπητά αυγά

Μπορεί κάποτε τα πράγματα να ήταν πιο αθώα (ή εμείς πιο αδαείς), αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι πολύ κακή ιδέα να τρώμε ωμά αυγά.

Τα ωμά αυγά συχνά περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία ευτυχώς σκοτώνονται με το καλό μαγείρεμα. Επομένως, να τρώτε τα αυγά σας μαγειρεμένα και μάλιστα σφιχτά.

Όσον αφορά την ωμή ζύμη για κέικ, αυτή δεν πρέπει να καταναλώνεται για έναν ακόμα λόγο. Το ωμό αλεύρι μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli), που αποτελεί συχνή αιτία σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης.

Μαρινάρουμε με λάθος τρόπο

Ποτέ να μην μαρινάρετε το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στον πάγκο της κουζίνας. Και μην χρησιμοποιείτε την μαρινάδα αυτή, στο μαγειρεμένο φαγητό.

Και τα δύο επιτρέπουν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων.

Να κάνετε το μαρινάρισμα στο ψυγείο και να χρησιμοποιείτε όλη τη μαρινάδα στο μαγείρεμα.

Τρώμε μισοψημένο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά

Μπορεί οι σεφ να θεωρούν ζουμερό το κρέας μόνο όταν είναι μισοψημένο, αλλά κανένα μισοψημένο κρέας δεν είναι ασφαλές. Μία φορά να πάθει ένας άνθρωπος τροφική δηλητηρίαση, του είναι αρκετή.

Να μαγειρεύετε τα κρεατικά και τα πουλερικά έως ότου χαθεί κάθε ίχνος αίματος και χυμού από το εσωτερικό τους. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο.

Να μην δοκιμάζετε το μισομαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Δεν πλένουμε τα χέρια μας

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιζούν σε πολλούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χεριών μας.

Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό, αμέσως μόλις τελειώσετε τον χειρισμό ενός ωμού τροφίμου.

Το σαπούνισμα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και να γίνεται με τρεχούμενο νερό. Πρέπει επίσης να γίνεται πριν πιάσετε τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, πριν ανοίξετε το ντουλάπι για να πάρετε το αλάτι και γενικώς πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

Δεν αλλάζουμε συχνά σφουγγάρι και σπογγοπετσέτα

Το σφουγγάρι και οι σπογγοπετσέτες είναι δύο από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα της κουζίνας.

Πρέπει να τα σαπουνίζουμε με ζεστό νερό τουλάχιστον μέρα παρά μέρα και να τα αντικαθιστούμε κάθε 1-2 εβδομάδες.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ – Αρχίζουν οι διασταυρώσεις στοιχείων

Next Post

Το λαχανικό που προλαμβάνει τον διαβήτη και μειώνει την υπέρταση

Next Post
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Το λαχανικό που προλαμβάνει τον διαβήτη και μειώνει την υπέρταση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύγχρονα φωτιστικά υψηλής απόδοσης στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο
  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου 2025
  • ΔΕΥΑΒ: Tο τεχνικό πρόβλημα στο ταχυδιυλιστήριο του φράγματος Πραμόριτσας έχει πλέον αποκατασταθεί
  • Σύλληψη 60χρονου στην Πτολεμαΐδα, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr