• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

18 Ιανουαρίου 2019
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή

28 Νοεμβρίου 2025
Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα

Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα

28 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

28 Νοεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.

28 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων: Σημαντική θετική εξέλιξη η αποκατάσταση του κύρους των κοινωνικών εταίρων

28 Νοεμβρίου 2025
Οι κάτοικοι είπαν «όχι» στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρανοβάλτου

Οι κάτοικοι είπαν «όχι» στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρανοβάλτου

28 Νοεμβρίου 2025
Αυτοψίες για τη μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας Σερβίων

Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων-Κοζάνης

28 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Συνέχεια με δύσκολες αναμετρήσεις για Κοζάνη και Εορδαϊκό

28 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Ντέμπι κορυφής για Σιάτιστα και Αλιάκμων Βοΐου

28 Νοεμβρίου 2025
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Γαλατινή: Αγιασμός για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας

28 Νοεμβρίου 2025
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Παρέμβαση Δημάρχου Γρεβενών για τις επενδύσεις ΑΠΕ στο Δήμο και την απώλεια σημαντικού έργου στο Παλαιοχώρι

28 Νοεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Πτολεμαΐδα: Έσπασε το τζάμι αυτοκινήτου και έκλεψε ότι υπήρχε μέσα

28 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

sierafm by sierafm
18 Ιανουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο με 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε.

Η ασφάλεια στη μαγειρική δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

Παρότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στη μαγειρική. Λάθη τα οποία μπορεί εύκολα να μας οδηγήσουν στην τροφική δηλητηρίαση.

Να μερικά από τα σημαντικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής (AND).

Δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι χαλασμένο

Αυτό είναι ολέθριο λάθος. Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν αλλοιώνουν τη γεύση, την εμφάνιση ή την μυρωδιά των τροφίμων. Επιπλέον, ακόμα και μια μπουκιά μολυσμένου τροφίμου αρκεί για να προκληθεί σοβαρή νόσος.

Επομένως, να πετάτε τα ληγμένα τρόφιμα δίχως να τα δοκιμάζετε. Και αν αφήσετε επί μέρες μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, πετάξτε το και αυτό.

Βάζουμε μαγειρεμένο φαγητό στο πιάτο όπου βρισκόταν ωμό

Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να ξεβγάζουν τα σκεύη όπου είχαν ωμά κρέατα και ψαρικά, για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν για τα ψημένα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι το απλό ξέβγαλμα δεν απομακρύνει τα επικίνδυνα μικρόβια από τις πιατέλες.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο σκεύος, να το καθαρίσετε πρώτα καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Το ίδιο ισχύει και για τα ξύλα κοπής, για τα μαχαίρια και για τα πιρούνια.

Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιρούνι από την αρχή του ψησίματος έως το τέλος για να γυρνάτε το κρέας.

Και εννοείται ότι δεν πρέπει να βάζετε τα ωμά κρεατικά στο ίδιο ξύλο κοπής με λαχανικά τα οποία θα φάτε ωμά.

Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

Οι επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ταχέως όταν τα τρόφιμα αφήνονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψυγείο (πρέπει να) έχει θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Επομένως να ξεπαγώνετε το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά στο ψυγείο, σε παγωμένο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Πλένουμε το κρέας και τα πουλερικά

Είναι ό,τι πρέπει για να διασπαρούν τα μικρόβια στο νιπτήρα, στους πάγκους της κουζίνας, στα ρούχα σας και στα γύρω αντικείμενα.

Να πλένετε μόνο τα ωμά φρούτα και λαχανικά, και όχι τα κρέατα και τα πουλερικά.

Αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου με τις ώρες

Είναι μια κλασσική συνήθεια κατά τη μαγειρική (και) στη χώρα μας. Πολλοί αφήνουν το φαγητό από το μεσημέρι ως το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας, για να το φάει η οικογένεια το βράδυ.

Μόνο που εκτός από το φαγητό, κινδυνεύει να φάει και άφθονα βακτήρια, διότι αυτά αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασίες πάνω από 4ο C.

Να αφήνετε, λοιπόν, το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώνει για το πολύ 2 ώρες πριν το βάλετε στο ψυγείο. Αν όμως η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι πάνω από 32ο C, να το βάλετε μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμα στο ψυγείο.

Τρώμε ωμό κέικ, χτυπητά αυγά

Μπορεί κάποτε τα πράγματα να ήταν πιο αθώα (ή εμείς πιο αδαείς), αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι πολύ κακή ιδέα να τρώμε ωμά αυγά.

Τα ωμά αυγά συχνά περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία ευτυχώς σκοτώνονται με το καλό μαγείρεμα. Επομένως, να τρώτε τα αυγά σας μαγειρεμένα και μάλιστα σφιχτά.

Όσον αφορά την ωμή ζύμη για κέικ, αυτή δεν πρέπει να καταναλώνεται για έναν ακόμα λόγο. Το ωμό αλεύρι μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli), που αποτελεί συχνή αιτία σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης.

Μαρινάρουμε με λάθος τρόπο

Ποτέ να μην μαρινάρετε το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στον πάγκο της κουζίνας. Και μην χρησιμοποιείτε την μαρινάδα αυτή, στο μαγειρεμένο φαγητό.

Και τα δύο επιτρέπουν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων.

Να κάνετε το μαρινάρισμα στο ψυγείο και να χρησιμοποιείτε όλη τη μαρινάδα στο μαγείρεμα.

Τρώμε μισοψημένο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά

Μπορεί οι σεφ να θεωρούν ζουμερό το κρέας μόνο όταν είναι μισοψημένο, αλλά κανένα μισοψημένο κρέας δεν είναι ασφαλές. Μία φορά να πάθει ένας άνθρωπος τροφική δηλητηρίαση, του είναι αρκετή.

Να μαγειρεύετε τα κρεατικά και τα πουλερικά έως ότου χαθεί κάθε ίχνος αίματος και χυμού από το εσωτερικό τους. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο.

Να μην δοκιμάζετε το μισομαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Δεν πλένουμε τα χέρια μας

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιζούν σε πολλούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χεριών μας.

Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό, αμέσως μόλις τελειώσετε τον χειρισμό ενός ωμού τροφίμου.

Το σαπούνισμα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και να γίνεται με τρεχούμενο νερό. Πρέπει επίσης να γίνεται πριν πιάσετε τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, πριν ανοίξετε το ντουλάπι για να πάρετε το αλάτι και γενικώς πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

Δεν αλλάζουμε συχνά σφουγγάρι και σπογγοπετσέτα

Το σφουγγάρι και οι σπογγοπετσέτες είναι δύο από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα της κουζίνας.

Πρέπει να τα σαπουνίζουμε με ζεστό νερό τουλάχιστον μέρα παρά μέρα και να τα αντικαθιστούμε κάθε 1-2 εβδομάδες.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ – Αρχίζουν οι διασταυρώσεις στοιχείων

Next Post

Το λαχανικό που προλαμβάνει τον διαβήτη και μειώνει την υπέρταση

Next Post
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Το λαχανικό που προλαμβάνει τον διαβήτη και μειώνει την υπέρταση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας απέκτησε απινιδωτή
  • Σεμινάριο: “Digital  Marketing & Social Media – Από τη Θεωρία στην Πράξη” στην Πτολεμαΐδα
  • Δήμος Κοζάνης: Έκθεση Συλλεκτών Νομού Κοζάνης από 3 έως 15 Δεκεμβρίου 2025 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τις Άμεσες Ασφαλτικές Παρεμβάσεις στο Ε.Ο.Δ./Π.Δ.Μ.
  • Π. Κουκουλόπουλος για επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων: Σημαντική θετική εξέλιξη η αποκατάσταση του κύρους των κοινωνικών εταίρων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr