• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

18/01/19 11:56
Δικαστήριο δικη

Γρεβενά: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη ο 28χρονος που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης

18/08/22 17:36
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5

Λιγνίτες: Στις ράγες οι διαβουλεύσεις με Κομισιόν για το antitrust – Στόχος η αναπροσαρμογή του μηχανισμού

18/08/22 17:25
Στον Άγιο Δημήτριο η Τίμια Κάρα της Αγίας  Παρασκευής

Στον Άγιο Δημήτριο η Τίμια Κάρα της Αγίας Παρασκευής

18/08/22 17:18
Βίντεο 28 λεπτά από την παράκληση στην Παναγία στον Επισκοπικό Ναό Σισανίου

Σισάνι: Ανοίγει και πάλι ο Επισκοπικός Ναός

18/08/22 17:00
περιφερεια δυτικης μακεδονιας

Χρηματοδότηση Δράσεων για την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών εντός της περιοχής παρέμβασης του ΕΣΣΒΑΑ Δήμου Καστοριάς, προϋπολογισμού 100.000 €

18/08/22 15:02

Κέντρο ξένων γλωσσών Υπεροχή: Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες

18/08/22 14:05
Συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με το νέο πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Βαγγέλη Σημανδράκο

Συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με το νέο πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Βαγγέλη Σημανδράκο

18/08/22 13:12
Ο Eugenio Sena, προπονητής στην ΑΕΠ

Ο Eugenio Sena, προπονητής στην ΑΕΠ

18/08/22 13:08
Γέφυρα Ζωής: Εξόρμηση για Μυελό Οστών στο Δρέπανο

Γέφυρα Ζωής: Εξόρμηση για Μυελό Οστών στο Δρέπανο

18/08/22 13:04
Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Ε. L. C. Χριστίνα Νικολάου Τζώνου: Με 8μηνη προετοιμασία αρίστευσαν!!

Κέντρο ξένων γλωσσών Χριστίνα Ν. Τζώνου: 100% επιτυχίες στο ESB

18/08/22 12:57
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
  • Login
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

by sierafm
18/01/19 11:56
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
1
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

tioukalia

 


 

 

 

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο με 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε.

Η ασφάλεια στη μαγειρική δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

Παρότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στη μαγειρική. Λάθη τα οποία μπορεί εύκολα να μας οδηγήσουν στην τροφική δηλητηρίαση.

Να μερικά από τα σημαντικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής (AND).

Δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι χαλασμένο

Αυτό είναι ολέθριο λάθος. Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν αλλοιώνουν τη γεύση, την εμφάνιση ή την μυρωδιά των τροφίμων. Επιπλέον, ακόμα και μια μπουκιά μολυσμένου τροφίμου αρκεί για να προκληθεί σοβαρή νόσος.

Επομένως, να πετάτε τα ληγμένα τρόφιμα δίχως να τα δοκιμάζετε. Και αν αφήσετε επί μέρες μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, πετάξτε το και αυτό.

Βάζουμε μαγειρεμένο φαγητό στο πιάτο όπου βρισκόταν ωμό

Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να ξεβγάζουν τα σκεύη όπου είχαν ωμά κρέατα και ψαρικά, για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν για τα ψημένα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι το απλό ξέβγαλμα δεν απομακρύνει τα επικίνδυνα μικρόβια από τις πιατέλες.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο σκεύος, να το καθαρίσετε πρώτα καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Το ίδιο ισχύει και για τα ξύλα κοπής, για τα μαχαίρια και για τα πιρούνια.

Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιρούνι από την αρχή του ψησίματος έως το τέλος για να γυρνάτε το κρέας.

Και εννοείται ότι δεν πρέπει να βάζετε τα ωμά κρεατικά στο ίδιο ξύλο κοπής με λαχανικά τα οποία θα φάτε ωμά.

Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

Οι επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ταχέως όταν τα τρόφιμα αφήνονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψυγείο (πρέπει να) έχει θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Επομένως να ξεπαγώνετε το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά στο ψυγείο, σε παγωμένο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Πλένουμε το κρέας και τα πουλερικά

Είναι ό,τι πρέπει για να διασπαρούν τα μικρόβια στο νιπτήρα, στους πάγκους της κουζίνας, στα ρούχα σας και στα γύρω αντικείμενα.

Να πλένετε μόνο τα ωμά φρούτα και λαχανικά, και όχι τα κρέατα και τα πουλερικά.

Αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου με τις ώρες

Είναι μια κλασσική συνήθεια κατά τη μαγειρική (και) στη χώρα μας. Πολλοί αφήνουν το φαγητό από το μεσημέρι ως το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας, για να το φάει η οικογένεια το βράδυ.

Μόνο που εκτός από το φαγητό, κινδυνεύει να φάει και άφθονα βακτήρια, διότι αυτά αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασίες πάνω από 4ο C.

Να αφήνετε, λοιπόν, το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώνει για το πολύ 2 ώρες πριν το βάλετε στο ψυγείο. Αν όμως η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι πάνω από 32ο C, να το βάλετε μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμα στο ψυγείο.

Τρώμε ωμό κέικ, χτυπητά αυγά

Μπορεί κάποτε τα πράγματα να ήταν πιο αθώα (ή εμείς πιο αδαείς), αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι πολύ κακή ιδέα να τρώμε ωμά αυγά.

Τα ωμά αυγά συχνά περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία ευτυχώς σκοτώνονται με το καλό μαγείρεμα. Επομένως, να τρώτε τα αυγά σας μαγειρεμένα και μάλιστα σφιχτά.

Όσον αφορά την ωμή ζύμη για κέικ, αυτή δεν πρέπει να καταναλώνεται για έναν ακόμα λόγο. Το ωμό αλεύρι μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli), που αποτελεί συχνή αιτία σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης.

Μαρινάρουμε με λάθος τρόπο

Ποτέ να μην μαρινάρετε το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στον πάγκο της κουζίνας. Και μην χρησιμοποιείτε την μαρινάδα αυτή, στο μαγειρεμένο φαγητό.

Και τα δύο επιτρέπουν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων.

Να κάνετε το μαρινάρισμα στο ψυγείο και να χρησιμοποιείτε όλη τη μαρινάδα στο μαγείρεμα.

Τρώμε μισοψημένο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά

Μπορεί οι σεφ να θεωρούν ζουμερό το κρέας μόνο όταν είναι μισοψημένο, αλλά κανένα μισοψημένο κρέας δεν είναι ασφαλές. Μία φορά να πάθει ένας άνθρωπος τροφική δηλητηρίαση, του είναι αρκετή.

Να μαγειρεύετε τα κρεατικά και τα πουλερικά έως ότου χαθεί κάθε ίχνος αίματος και χυμού από το εσωτερικό τους. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο.

Να μην δοκιμάζετε το μισομαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Δεν πλένουμε τα χέρια μας

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιζούν σε πολλούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χεριών μας.

Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό, αμέσως μόλις τελειώσετε τον χειρισμό ενός ωμού τροφίμου.

Το σαπούνισμα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και να γίνεται με τρεχούμενο νερό. Πρέπει επίσης να γίνεται πριν πιάσετε τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, πριν ανοίξετε το ντουλάπι για να πάρετε το αλάτι και γενικώς πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

Δεν αλλάζουμε συχνά σφουγγάρι και σπογγοπετσέτα

Το σφουγγάρι και οι σπογγοπετσέτες είναι δύο από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα της κουζίνας.

Πρέπει να τα σαπουνίζουμε με ζεστό νερό τουλάχιστον μέρα παρά μέρα και να τα αντικαθιστούμε κάθε 1-2 εβδομάδες.

Πηγή:iatropedia.gr

 

 

 

Tags: ΦΑΓΗΤΟ
Share1Tweet

Related Posts

παχυσαρκια διαιτα

Οι δέκα κορυφαίες τροφές για εύκολο αδυνάτισμα

by sierafm
13/07/22 08:33
0
23

Προκειμένου να καταφέρετε να χάσετε βάρος με ευκολία και ασφάλεια πρέπει να κάνετε έξυπνες διατροφικές επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να...

ΦΑΓΗΤΟ

Μελέτη: Η διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο

by sierafm
09/07/22 12:13
0
19

Πρόσφατη μελέτη για τη σχέση διατροφής και υγείας στις ΗΠΑ, απέδωσε 80.000 νέα περιστατικά καρκίνου στην κακή διατροφή. Νεότερη μελέτη...

ΦΑΓΗΤΟ

Δέκα λάθη που κάνουν τις λιγούρες σου ακόμα πιο έντονες

by sierafm
20/05/22 10:40
0
26

Κάποιες καθημερινές συνήθειές σου το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στις λιγούρες. Ανακάλυψε ποιες είναι και τι μπορείς να...

φαγητο κρεας πασχα

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων το Πάσχα

by sierafm
19/04/22 10:58
0
27

Οδηγίες για την σωστή κατανάλωση τροφίμων την περίοδο του Πάσχα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και προετοιμαζόμαστε για...

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

code

CAPTCHA
Refresh

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 

tioukalia

 

 



 


λαζαριδου

 

 

Facebook Twitter
Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
Η αναβάθμιση επιδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ψηφιακό Βήμα»

Μετάφραση Website

EnglishΕλληνικά

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

[email protected], [email protected]
Γενική Διεύθυνση (Σαμαράς Βασίλης)
Τηλ.Fax:2465023300
Βουλγαροπούλου 3
Σιάτιστα, Κοζάνης

Copyright © Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

Copyright © Sierafm.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε.