• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Με ποιους τρόπους αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες όσο μεγαλώνουμε;

12 Μαΐου 2022
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

14 Ιουλίου 2025
μπουρινος

Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

14 Ιουλίου 2025
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 16ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου (Γεώργιος Πράσσος)

Οδηγός του ΚΤΕΛ Κοζάνης, βρήκε αναίσθητο ποδηλάτη στο δρόμο!!

14 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

14 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

448 έλεγχοι: «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους »

14 Ιουλίου 2025
ΚΤΕΛ

Μέχρι και αύριο Τρίτη δε θα μπαίνουν λεωφορεία των ΚΤΕΛ μέσα στην πόλη της Κοζάνης

14 Ιουλίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Υπέροχοι άνθρωποι και ιπτάμενες σακαράκες» 

14 Ιουλίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης

14 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 47χρονος για κλοπή σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

14 Ιουλίου 2025
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Βαριά η ευθύνη του Περιφερειάρχη με ηθική κυρίως αλλά και νομική διάσταση

14 Ιουλίου 2025
“ΕΛΠΙΔΑ” – Αλέξανδρος Ακριτίδης: Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον οριακές

Ευλογιά προβάτων Φλώρινα: Οι κτηνοτρόφοι σε απελπισία. Εμβόλια και αποζημιώσεις αναζητούνται

14 Ιουλίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η ακρίβεια και η χαμηλή αγοραστική δύναμη καθιστούν τις διακοπές άπιαστο όνειρο για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών»

14 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με ποιους τρόπους αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες όσο μεγαλώνουμε;

sierafm by sierafm
12 Μαΐου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από μία ηλικία και έπειτα, τα εξωτερικά φυσικά σημάδια της γήρανσης είναι εμφανή. Το δέρμα μας χαλαρώνει, εμφανίζουμε ρυτίδες, οι αρθρώσεις μας είναι πιο δύσκαμπτες και αυτό το νιώθουμε και πιο έντονα. Μπορεί αυτές οι πτυχές του γήρατος να είναι οι πιο οφθαλμοφανείς, όμως – δυστυχώς – δεν είναι οι μόνες. Παράλληλα με αυτές, υπάρχουν εσωτερικές μεταμορφώσεις και αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σώμα μας και είναι λιγότερο αισθητές, όπως η αλλαγή στις ανάγκες του σώματός μας σε θρεπτικά συστατικά.

Κατά το πέρασμα των χρόνων, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά αλλάζουν πολύ και το να μπορείς να τις προσαρμόζεις πάντα στο Τώρα είναι απαραίτητο για μια υγιή διαδικασία γήρανσης. Παρακάτω, θα βρεις πέντε σημεία για κατανοήσεις καλύτερα πώς εξελίσσονται οι ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις προσαρμόσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε σε φόρμα όσο μεγαλώνουμε.

1. Χρειάζεσαι λιγότερο σίδηρο

Μετά την εμμηνόπαυση, πιθανότατα θα χρειάζεσαι λιγότερο σίδηρο. Αυτό συμβαίνει επειδή δε χάνεται πλέον αίμα, κατά τη μηνιαία εμμηνόρροια, και τα επίπεδα σιδήρου στην κυκλοφορία παραμένουν πιο σταθερά.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να είναι επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου, λόγω προβλημάτων απορρόφησης ή χαμηλής όρεξης, οπότε σίγουρα δε θα πρέπει να παραλείψεις τις μετρήσεις σου, όταν πρέπει.

2. Είσαι πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση

Η λήψη αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας, καθώς βοηθά στη διατήρηση της λίπανσης των αρθρώσεων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος – μεταξύ άλλων. Έτσι, η αφυδάτωση μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο κίνδυνο για την υγεία σου. Οι λόγοι εμφάνισής της, μπορεί να ποικίλουν. Η μικρότερη ευαισθησία στην αίσθηση της δίψας, η ανάγκη περιορισμού των υγρών λόγω διαφόρων παθήσεων υγείας και η τάση να πίνεις λιγότερα υγρά για να μειώσεις τις μετακινήσεις στην τουαλέτα είναι μερικοί από αυτούς.

Εάν πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση υγρών, για κάποιον λόγο, συνεργάσου με τον γιατρό σου για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να λαμβάνεις όλα τα υγρά που χρειάζεσαι σε μια μέρα χωρίς να υπερβείς το όριο, διαφορετικά, αν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, φρόντισε να καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

3. Χρειάζεσαι λιγότερες θερμίδες

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το σώμα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες καθώς μεγαλώνουμε. Αυτός ο μειωμένος μεταβολικός ρυθμός σχετίζεται άμεσα με την απώλεια μυών – που σχετίζεται με την ηλικία – σύμφωνα με την Επέκταση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Μετά την ηλικία των 30 ετών, μπορεί να χάσεις έως και 5% των μυών σου ανά δεκαετία, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Αν συνδυάσουμε αυτήν τη μείωση της μυϊκής μάζας με περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, που περιορίζουν τη σωματική δραστηριότητα, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί οι θερμιδικές ανάγκες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν το σώμα μας κινείται λιγότερο, απαιτεί λιγότερη ενέργεια. Από την άλλη, όσο λιγότερες θερμίδες προσλαμβάνεις, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχει το σώμα σου να “γεμίσει” με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.

Τι να κάνεις: Θα πρέπει να έχεις μια έξυπνη στρατηγική για το τι βάζεις στο πιάτο σου. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (εστιάζοντας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά για μακροζωία) θα σε βοηθήσει να λαμβάνεις τις ζωτικές βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεσαι ακόμα και αν λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες.

Επιπλέον, η διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις υψηλότερο μεταβολισμό αλλά και ένας τρόπος προστασίας από τη σαρκοπενία. Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης και η προπόνηση δύναμης είναι δύο πολλοί καλοί τρόποι για τη διατήρηση των μυών (καθώς και την ενδυνάμωση των οστών).

Τι να κάνεις: Μίλησε με το γιατρό σου για να συζητήσετε τυχόν προβλήματα υγείας και σε συνεργασία με έναν προσωπικό γυμναστή σχεδιάστε ένα πρόγραμμα με βάση τις ατομικές σου ανάγκες και στόχους.

4. Η όρεξη μπορεί να μειωθεί

Αυτό συμβαδίζει με τη μείωση του μεταβολισμού, αλλά επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, θέματα υγείας και αλλαγές στη γεύση μπορούν να συμβάλουν στο να αισθάνεσαι λιγότερο πεινασμένη – ή να χορταίνεις πιο γρήγορα – όταν μεγαλώνεις. Για άλλη μια φορά, το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν τρως αρκετά, μπορεί να μην λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για να παραμείνεις υγιές.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να τρως μικρά γεύματα και σνακ όλη την ημέρα.

5. Η ικανότητά σου να απορροφάς ορισμένα θρεπτικά συστατικά μειώνεται

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να απορροφάμε και να χρησιμοποιούμε  ορισμένα θρεπτικά συστατικά γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας παράγει λιγότερες πεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12, λόγω στομαχικών προβλημάτων. Ομοίως, ορισμένα φάρμακα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται ή μεταβολίζονται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Μερικές φορές, η απλή κατανάλωση περισσότερων συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Ή ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να λάβεις τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιοι μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα. Ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει και να αξιολογήσει ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να λείπουν από το σώμα σου.

Πηγή: shape.gr

Tags: ΔιατροφήΗΛΙΚΙΑ
Previous Post

Πέταξαν από το μπαλκόνι 60.000 ευρώ για να σώσουν τα παιδιά τους

Next Post

Συμπτώματα αλλεργίας: Οι 10 συχνότερες αλλεργίες και πώς τις αποφεύγουμε

Next Post
φταρνισμα, αλλεργια

Συμπτώματα αλλεργίας: Οι 10 συχνότερες αλλεργίες και πώς τις αποφεύγουμε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
  • Οδηγός του ΚΤΕΛ Κοζάνης, βρήκε αναίσθητο ποδηλάτη στο δρόμο!!
  • Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha
  • 448 έλεγχοι: «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους »

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr