Η νηστεία απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών και πλούσιο σε μονοακόρεστα από τις ελιές και το λάδι ελιάς αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και άλλους σπόρους.
The “μενού” in νηστεία is, also, πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, που προστατεύουν συνολικά από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία. Ταυτόχρονα όμως είναι αρκετά πλούσια σε συνολικά λιπαρά και υδατάνθρακες (starch) και πουρίνες (ουσίες που ανεβάζουν το ουρικό).
Νηστεία το Πάσχα: Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς τροφές
- Olive oil and olives: Αποτελούν πηγές μονοακόρεστου λίπους και βιταμινών Ε & A, carotenoids, potassium, calcium, phosphorus, σιδήρου και μαγνησίου. Στην κατανάλωση τους απαιτείται προσοχή για το αλάτι και τις θερμίδες.
- Θαλασσινά: Είναι βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε κορεσμένο λίπος
- Legumes: Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας και μία ποικιλία ιχνοστοιχείων
- Vegetables εποχής (μαγειρεμένα ή σε σαλάτα): Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και πολύτιμη πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
- Nuts: Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβεστίου, βιταμινών Β και ω3 λιπαρών οξέων.
- Χαλβάς from ταχίνι: Είναι πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά και απλά σάκχαρα (αν και πλέον υπάρχουν επιλογές με στέβια και χωρίς ζάχαρη) αλλά και συνολικές θερμίδες. Είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Ε, iron, calcium, phosphorus, potassium, σεληνίου και ψευδαργύρου.
- Ταραμάς: Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D, magnesium, zinc, φωσφόρου και καλίου. Ταυτόχρονα όμως είναι τροφή πλούσια σε αλάτι και θερμίδες και για αυτό απαιτεί προσοχή.
- Soy: Αποτελεί υποκατάστατο (partially) του κρέατος αλλά και πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3, πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και διαλυτών φυτικών ινών.
Νηστεία το Πάσχα: Ποιες τροφές αποκλείονται
- Dairy products
- Τυρί
- Κρέας
- Chicken
- Fish
- Αυγό
Νηστεία το Πάσχα: Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η arterial pressure, the cholesterol and triglycerides μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση colon cancer, ενώ καταπολεμά τη constipation.
Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και iron λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.
Η νηστεία απαιτεί επίσης ένα διαιτολόγιο που μπορεί να ακολουθηθεί, με μεγαλύτερη όμως προσοχή και με κατάλληλους συνδυασμούς, ακόμα και από άτομα με μεταβολικές παθήσεις, such as Diabetes. Αν λοιπόν δοθεί έμφαση στην αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων λαδιού και αμύλου, στους σωστούς συνδυασμούς αμυλούχων τροφίμων και στην παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής το άτομο με διαβήτη μπορεί να ακολουθήσει τη νηστεία, έχοντας ακόμα και καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης.
also, όσα άτομα έχουν υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά κατά την περίοδο της νηστείας και πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, vegetables, όπως ο αρακάς και το σπανάκι, nuts, όπως τα αμύγδαλα και να αποφεύγουν και τα θαλασσινά, ως υποκατάστατο του κρέατος. also, δεδομένου ότι η πρόσληψη σόγιας μπορεί να αυξήσει την απέκκριση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, από προϊόντα σόγιας, μπορεί να έχει οφέλη για τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το Uric Acid.
http://www.webmd.com