• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

9 Δεκεμβρίου 2017

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

sierafm by sierafm
9 Δεκεμβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
1
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η κατανάλωση μολυσμένων τροφών μπορεί εύκολα να συμβεί στον καθένα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν περίπου 250 ασθένειες που προκαλούνται από το φαγητό. Κάποιες οφείλονται σε βακτήρια κι άλλες σε βλαβερά χημικά, γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά στην αλήθεια πίσω από μια τροφική δηλητηρίαση, ώστε να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Μύθος #1: έπαθα δηλητηρίαση από το τελευταίο πράγμα που έφαγα
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα βλαβερά βακτήρια χρειάζονται αρκετές ώρες για να μας αρρωστήσουν, γι’ αυτό μην πηγαίνει ο νους σας στο τελευταίο πράγμα που βάλατε στο πιάτο σας. Μπορεί να ήταν αυτό που φάγατε το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και κάτι που τσιμπήσατε νωρίτερα.

Μύθος #2: όσο περισσότερη χλωρίνη χρησιμοποιώ, τόσο περισσότερα βακτήρια σκοτώνω
Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε ότι κάθε επιφάνεια που μπορεί να έχει εκτεθεί σε μικρόβια είναι καθαρή κι όχι να ρίχνετε ποσότητες χλωρίνης σε ένα σημείο. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη μέσα σε νερό και γενικότερα μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καλά τα ξύλα κοπής και τα οικιακά εργαλεία σας, για να εμποδίσετε την εξάπλωση μικροβίων.

Μύθος #3: δεν γίνεται να αρρωστήσω από καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά
Κι όμως, γίνεται! Τα χημικά και τα βακτήρια μπορούν εύκολα να περάσουν από τη φλούδα στο εσωτερικό των φρούτων όταν τα κόβουμε. Φροντίστε να πλένετε καλά όλα τα είδη μαναβικής, ανεξαρτήτως του πώς σκοπεύετε να τα καταναλώσετε και επιλέξτε, όσο είναι δυνατόν, βιολογικά. Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικού πιάτων, το οποίο μπορεί να μείνει στις τροφές και να τις καταστήσει επικίνδυνες.

Μύθος #4: είμαι χορτοφάγος, άρα κινδυνεύω λιγότερο
Αν και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και το απαστερίωτο τυρί είναι συνήθεις «ένοχοι» σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, δεν σημαίνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι «αθώα». Οι μη ασφαλείς πρακτικές αγροτών ή διανομέων, όπως επίσης η άγρια ζωή, αλλά και το μολυσμένο νερό άρδευσης, μπορούν να σπείρουν τα βακτήρια στα ζαρζαβατικά.

Μύθος #5: η δηλητηρίαση δεν είναι κάτι σοβαρό, θα περάσει σε μια μέρα
Παρ’ όλο που οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν ήπια συμπτώματα για μια ή δύο μέρες, άλλες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και μοιραίες –στην Αμερική πεθαίνουν 3 χιλιάδες άτομα το χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τις τροφές. Συν τοις άλλοις, μια δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, όταν μια μόλυνση από βακτήρια όπως το E. Coli  επιτίθεται στο πεπτικό παράγοντας τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, προκαλώντας τραυματισμό σε όργανα. Αν και είναι σπάνια περίπτωση, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που προσβλήθηκαν από σαλμονέλα ή σιγκέλλα αναπτύσσουν πόνο στις αρθρώσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα. Η μόλυνση με λιστέρια μπορεί να οδηγήσει σε μινιγγίτιδα, ενώ το καμπυλοβακτήριο μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο νευρικής διαταραχής Guillain-Barré.

Μύθος #6: το ξέπλυμα του κρέατος διώχνει τα βακτήρια
Φαινομενικά, βάζοντας ένα στήθος κοτόπουλου κάτω από τη βρύση πριν το μαγείρεμα, το ξεπλένουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, οι χυμοί ενός ωμού πουλερικού ή θαλασσινών θα λερώσουν τον νεροχύτη, τους πάγκους σας και ό,τι βρίσκεται κοντά, σπέρνοντας μικρόβια παντού.

Μύθος #7: δεν πρέπει να βάζω ζεστό φαγητό στο ψυγείο
Η αλήθεια είναι ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα σε φαγητό που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες και κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να χαλάσει πολύ σύντομα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χωρίσετε το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες και να το βάλετε σε ρηχά τάπερ, τα οποία θα κρυώσουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

Μύθος #8: μπορώ να τρώω φαγητό που έχει μείνει εκτός ψυγείου, αφού θα το ξαναζεστάνω
Κάποια βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο Bacillus cereus παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται αν ξαναζεστάνουμε το φαγητό, όσο υψηλή κι αν είναι η θερμοκρασία. Γι’ αυτό, πάντα να πετάτε φαγητό που έχει μείνει στον πάγκο της κουζίνας σας για πάνω από 2 ώρες.

Πηγή:naftemporiki.gr

 

Previous Post

Ο κουρκουμάς αποδεικνύεται σοβαρός «εχθρός» των καρκινικών κυττάρων

Next Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Σιάτιστα και Κοζάνη, ήττα για την Ακαδημία Βοΐου.

Next Post
ποδοσφαιρο

ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Σιάτιστα και Κοζάνη, ήττα για την Ακαδημία Βοΐου.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο
  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού
  • Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr