Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη!

Δυστυχώς όμως για κάποιους η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται από ήπιες ή και έντονες στομαχικές ενοχλήσεις που τους αναγκάζουν να στερούνται αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση.

Η προφανής λύση στην περίπτωση αυτή είναι η αποχή, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καλά νέα για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία στον καφέ!

Σύμφωνα με έρευνες από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, η επίδραση του καφέ στο στομάχι εξαρτάται από το καβούρδισμα κι αυτό γιατί η διαδικασία ψησίματος του καφέ επηρεάζει τη χημική του σύσταση.

 

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το έντονο καβούρδισμα, σε αντιδιαστολή με το ελαφρύ ή μέτριο, οδηγεί στην παραγωγή ενός συστατικού που αποτρέπει την υπερβολική παραγωγή οξέων στο στομάχι.

Η παραγωγή οξέων προωθείται κυρίως από την καφεΐνη αλλά και από δύο ακόμη φυτικά συστατικά του καφέ (catechols, N-alkanoly-5-hydroxytryptamides). Από την άλλη, ένα άλλο συστατικό (N-methylpyridinium ή NMP) έχει ακριβώς την αντίθετη επίδραση, αποτρέποντας τη μαζική παραγωγή οξέων. Το NMP παράγεται κατά το ψήσιμο του καφέ, επομένως όσο περισσότερο διαρκεί το καβούρδισμα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του καφέ σε αυτό.

Όπως έδειξαν τα πειράματα των επιστημόνων, το έντονο καβούρδισμα μπορεί να οδηγήσει έως και σε διπλάσια επίπεδα NMP στον καφέ σε σύγκριση με το ελαφρύ καβούρδισμα.

Για να επιλέξετε ένα «φιλικό» προς το στομάχι σας είδος καφέ, αναζητήστε στη συσκευασία την ένδειξη «dark roast», καθώς υποδεικνύει ότι οι κόκκοι έχουν υποστεί περισσότερο καβούρδισμα. Επίσης, αν αγοράζετε φρεσκοκομμένο καφέ, αναζητήστε κόκκους με πιο σκούρο χρώμα (πολύ σκούρο καφέ έως και μαύρο), καθώς το χρώμα είναι ενδεικτικό της διάρκειας του ψησίματος.

Πηγή: Scientific American, Wired


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΚΑΦΕΣ

Άλλες ειδήσεις

Πανελλαδικές: Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι σε κάθε μάθημα

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ημερήσια και εσπερινά γενικά λύκεια ξεκινούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου και τελειώνουν την Τρίτη

Τα ιτζιούκια (σιτζιούκια) της Σιάτιστας

Τα ιτζιούκια (σιτζιούκια) είναι παραδοσιακό γλυκό της Σιάτιστας που παρασκευάζεται από μούστο (πετιμέζι) και καρύδια ή αμύγδαλα. Τα ιτζιούκια τα

Ε’ τάξη 1ου δημοτικού σχολείου Σιάτιστας: Ανοιχτή βίντεο – Πρόσκληση. Να είστε όλοι εκεί!

Η τάξη Ε’ (από Σεπτέμβριο ΣΤ’) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας συμμετέχει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου και σας

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.