• Latest
κατανας χαρης

Πρόταση για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Π.Ε. Κοζάνης (Του Χάρη Κάτανα)

3 Οκτωβρίου 2019
Καλονέρι: Αιμοδοσία την Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Καλονέρι: Αιμοδοσία την Κυριακή 1 Οκτωβρίου

25 Σεπτεμβρίου 2023
Συνεχίζει τις επαφές του με φορείς και υπηρεσίες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Κασαπίδης

Συνεχίζει τις επαφές του με φορείς και υπηρεσίες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Κασαπίδης

25 Σεπτεμβρίου 2023
Ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Γέφυρα Σερβίων – Πράσινο φως για τα φορτηγά τις επόμενες ημέρες

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Γέφυρα Σερβίων – Πράσινο φως για τα φορτηγά τις επόμενες ημέρες

25 Σεπτεμβρίου 2023
Λιάνα Πάκα- Φασούλα: Για τον τόπο αυτόν αξίζει να αγωνιστούμε!!

Λιάνα Πάκα- Φασούλα: Για τον τόπο αυτόν αξίζει να αγωνιστούμε!!

25 Σεπτεμβρίου 2023
Γ. Ζεμπιλιάδου: Στη διασυνοριακή διάβαση Λαιμού βλέπουμε την κοροϊδία της σημερινής Περιφερειακής αρχής

Γ. Ζεμπιλιάδου: Στη διασυνοριακή διάβαση Λαιμού βλέπουμε την κοροϊδία της σημερινής Περιφερειακής αρχής

25 Σεπτεμβρίου 2023
Στοχευμένοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς σε θέματα Τάξης και Ασφάλειας, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης του Δήμου Άργους Ορεστικού

Στοχευμένοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς σε θέματα Τάξης και Ασφάλειας, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης του Δήμου Άργους Ορεστικού

25 Σεπτεμβρίου 2023
Δήμος Βοΐου: Συμμετοχή του Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς «Το χοροστάσι του Αη Γιάννη»

Δήμος Βοΐου: Συμμετοχή του Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς «Το χοροστάσι του Αη Γιάννη»

25 Σεπτεμβρίου 2023
Ο Μιχάλης Παπαδόπυολος στην παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: “Η ιστορία των λιγνιτών της Δυτικής Μακεδονίας (1925-1957) και ο Μικρασιάτης Γεώργιος Παυλίδης” 

Ο Μιχάλης Παπαδόπυολος στην παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: “Η ιστορία των λιγνιτών της Δυτικής Μακεδονίας (1925-1957) και ο Μικρασιάτης Γεώργιος Παυλίδης” 

25 Σεπτεμβρίου 2023
αστυνομια

Έκλεψαν 10 φιάλες αλκοολούχων ποτών συνολικής χρηματικής αξίας περίπου 1.460 ευρώ από σούπερ μάρκετ στην Πτολεμαΐδα και τους πιάσανε

25 Σεπτεμβρίου 2023
Ζεμπιλιάδου

Η Γ. Ζεμπιλιάδου σε Περδίκκα και Φιλώτα

25 Σεπτεμβρίου 2023

Πόσο σημαντικά είναι τα ούλα γύρω από τα εμφυτεύματα;

25 Σεπτεμβρίου 2023
ΣΥΛΛΗΨΗ

Σύλληψη 38χρονου για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού σε περιοχή της Φλώρινας

25 Σεπτεμβρίου 2023
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόταση για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Π.Ε. Κοζάνης (Του Χάρη Κάτανα)

sierafm by sierafm
3 Οκτωβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κατανας χαρης
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με αφορμή τη φιέστα (όπως αποδείχθηκε τελικά) του 1ου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας, που διοργάνωσε στην Κοζάνη η προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα, είχαμε θεωρήσει ορισμένοι εξ αυτών που με “συνθήκες αχρωματοψίας” αγαπάμε τη γενέτειρά μας ότι θα άξιζε τον κόπο να παρέμβουμε μέσω καινοτόμων προτάσεων που μπορούν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση ανάπτυξης στον τόπο μας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είχα τοποθετηθεί κι εγώ δημοσίως παρουσιάζοντας μια άποψη- πρόταση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή μας (φυσικά όχι δομημένη στα ασιατικά πρότυπα, υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις στην Ευρώπη όπου μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να αποτελέσουν την βάση του σχεδίου της Ειδικής Φορολογικής Ζώνης). 

Πρότασή που ούτε καν λήφθηκε υπόψη από τους “ειδήμονες” του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ατζέντα εκείνου του Συνεδρίου- παρωδία περιλάμβανε αποκλειστικά και μόνο θεματολόγιο λαϊκιστικού περιεχομένου, τοποθετήσεις κενού περιεχομένου και γενικά ήταν καθ’ ολοκληρία… “άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε”.

Όμως το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για την Κοζάνη, που μετ΄ επιτάσεως προτείνω εδώ και χρόνια, να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί στην  περιοχή μας, είναι από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να δούμε σοβαρά στο άμεσο μέλλον και να τις εφαρμόσουμε στα πρότυπα που εφαρμόζονται και αποδίδουν τα μέγιστα οικονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα, σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που επανέρχομαι και το επαναδιατυπώνω ως πρόταση, απευθυνόμενος προς κάθε αρμόδιο φορέα ή πρόσωπο που έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει και να καθορίσει το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) γνωρίζουν τεράστια άνθιση και περίπου 4300 ΕΟΖ λειτουργούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Εάν λάβουμε υπ” όψιν την υπερφορολόγηση και την άνευ προηγούμενου ανεργία στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή μας, αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μια πολιτική πρόταση χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις μιας και όπου έχει εφαρμοστεί είχε άμεσο αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία, αλλά και σε εθνικό ακόμη επίπεδο.

Πρόκειται για μια πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική, όπου περιλαμβάνει προτάσεις για την σύσταση μιας ζώνης και την παροχή διευκολύνσεων στους επενδυτές εντός αυτής. Διευκολύνσεις οι οποίες δεν θα μπορούν ν’ ανακληθούν από μία μεταγενέστερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιδιώκεται, δηλαδή, να διασφαλισθεί ένας ελάχιστος βαθμός σταθερότητας, χρονικά, για τους πιθανούς επενδυτές.

Η Ζώνη αυτή θα παρέχει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα όπου θα μπορούν να λάβουν πολλές μορφές όπως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, μειωμένα ασφαλιστικά έξοδα (με ίσα δικαιώματα στη σύνταξη αλλά και στα νοσηλεία με την υπόλοιπη επικράτεια) για εργοδότες και εργαζομένους, ακόμη και προ-εγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες στις περιπτώσεις που χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχουν αργότερα “εκπλήξεις” για τους επενδυτές.

Κάθε αρμόδιος σήμερα και ειδικά η κυβέρνηση, πρέπει να αντιληφθεί πως για να μην μοιάζει σε λίγο καιρό κρανίου τόπος η περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης λόγω των και εξελίξεων σε σχέση με τη ΔΕΗ, όπου αν και απαξιωμένη σε σχέση με το παρελθόν της ειδικά μετά τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης προσφέρει ακόμη το 45% του ΑΕΠ του Νομού Κοζάνης και πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα αποφάσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην περιοχή μας, για να συνεχίσει να υφίσταται ως ενότητα με βιώσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.

Μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση και δε θα σταματήσω να επιχειρηματολογώ περί αυτού ως άνθρωπος της αγοράς, είναι η αλλαγή πολιτικής ατζέντας και η στροφή στον κόσμο των επενδυτών. Όμως για να επενδύσει κάποιος και να δώσει θέσεις εργασίας πρέπει να έχει σωστό φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον και να μην γίνεται δέκτης ιδεοληπτικών πολιτικών από την κυβέρνηση. Επιπλέον το κόστος αυτών των επενδύσεων βαρύνει τους επενδυτές και προφανώς δε χρειάζεται ούτε ένα ευρώ επένδυσης από τα κρατικά ταμεία. Εάν πολεμάς τον επενδυτή, δεν θα επενδύσει ποτέ. Για αυτό χρειαζόμαστε τα κίνητρα όπου θα φέρουν τους επενδυτές στο νόμο Κοζάνης. Ευχολόγια και αοριστολογίες δεν προσελκύουν κανένα. Συγκεκριμένή νομοθεσία όπου να συμπεριλαμβανει την απαραίτητη χωροταξική διευκρίνιση αλλά και το βαθος χρόνου όπου η πολιτεία εγγυάται την Ειδική Φορολογική Ζώνη.

Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση μας απέδειξε πως ποτέ δεν πίστεψε κάτι τέτοιο αλλά και ουδέποτε θέλησε να εφαρμόσει τον τρόπο της οικονομικής ανάπτυξης κάθε προηγμένης οικονομίας στον πλανήτη.

Αυτή η γωνία της πατρίδας μας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, γειτνιάζει με τα Βαλκάνια και ως γνωστών πάρα πολλοί επιχειρηματίες έχουν μεταναστεύσει και επενδύσει στις γειτονικές χώρες. Εάν λοιπόν δεν πάρουμε το πλεονέκτημα στα χέρια μας με τη λήψη ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, το οικονομικό τέλος του νόμου μας θα έρθει δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια. Τώρα είναι η στιγμή των μεγάλων αναπτυξιακών αποφάσεων. Υπάρχουν προτάσεις εφικτές, όπως αυτή που μόλις περιέγραψα, υπάρχει ο τρόπος και κυρίως υπάρχει μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει και μπορεί να αλλάξει σελίδα στον τόπο μας, να φέρει την ανάπτυξη και για γίνει συνώνυμο μιας νέας δημιουργικής εποχής για την περιοχή μας και για τους ανθρώπους της.

Κάτανας Χάρης

Tags: Κάτανας Χάρης
Previous Post

Παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων στην Πρόσκληση για τη χρηματοδότηση δράσεων βελτίωσης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και μείωσης του θορύβου

Next Post

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο 2ο Θεματικό Σεμινάριο του έργου SARURE

Next Post

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο 2ο Θεματικό Σεμινάριο του έργου SARURE

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πολυτίμη Φαρμάκη
Nako

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλονέρι: Αιμοδοσία την Κυριακή 1 Οκτωβρίου
  • Συνεχίζει τις επαφές του με φορείς και υπηρεσίες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Κασαπίδης
  • Ολοκληρώνονται οι εργασίες στην Γέφυρα Σερβίων – Πράσινο φως για τα φορτηγά τις επόμενες ημέρες
  • Λιάνα Πάκα- Φασούλα: Για τον τόπο αυτόν αξίζει να αγωνιστούμε!!
  • Γ. Ζεμπιλιάδου: Στη διασυνοριακή διάβαση Λαιμού βλέπουμε την κοροϊδία της σημερινής Περιφερειακής αρχής

Πρόσφατα σχόλια

  1. Πώς να χάσετε κιλά χωρίς στερήσεις - SieraFM στο Στρες: Το κόλπο 1 δευτερολέπτου που μπορεί να σας ηρεμήσει αμέσως
  2. Ανώνυμος στο Κοζάνη: Επίσκεψη Κυβερνητικού κλιμακίου για στήριξη Κασαπίδη
  3. ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΤΣΙΚΑΣ στο Σιάτιστα: Αλλάζει όψη η πλατεία Εμπορίου (Χώρας). Υπεγράφη η σύμβαση
  4. Τσοτύλι: Βρέθηκε η αγνοούμενη - SieraFM στο Τσοτύλι: Αγνοείται γυναίκα – Επέμβαση Αστυνομίας στο σπίτι της
  5. ΓΙΑΝΝΗΣ-ΔΩΡΑ στο Τα καψόνια στο Γαμπρό!! Ο Υπέροχος Στρατιωτικός Γάμος του Αποστόλη και της Χριστίνας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr