• Latest
ΝΕΡΟ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε κάθε μέρα

22 Ιουνίου 2018
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Σοφία Ζαχαράκη: Έκτακτη επιχορήγηση 369.000,00 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για κάλυψη λειτουργικών αναγκών

5 Ιανουαρίου 2026
Το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης δώρισε για 5η συνεχόμενη χρονιά παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε το έτος 2026 στην πόλη της Κοζάνης

Το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης δώρισε για 5η συνεχόμενη χρονιά παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε το έτος 2026 στην πόλη της Κοζάνης

5 Ιανουαρίου 2026
ΚΚΕ

Συνεστίαση το Σάββατο 10 Γενάρη, στο Ioannou Resort Hotel στην Πτολεμαΐδα, από την Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

5 Ιανουαρίου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: 8 με 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης σοβαρής βλάβης σε κεντρικό αγωγό της ΔΥΠΡΑ

5 Ιανουαρίου 2026
Μπλόκο Φιλώτα με κλείσιμο δρόμου και γλέντι!!!!

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Συνέλευση την Δευτέρα 05/01 στις 18:00

5 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Οι αγρότες κλείνουν τα πάντα για 48 ώρες!

4 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»

Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»

4 Ιανουαρίου 2026
Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη.  Βίντεο

Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη. Βίντεο

4 Ιανουαρίου 2026
ΚΑΦΕΣ

Ο καφές μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου, αλλά μόνο αν τον πίνεις αυτή την ώρα

4 Ιανουαρίου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Όλα έτοιμα για την πρώτη φάση του Εθνικού Τελικού – Σήμερα οι 28 υποψήφιοι

4 Ιανουαρίου 2026
σχολειο

Παιδεία: Το εθνικό απολυτήριο και οι 5 αλλαγές σε σχολεία ΑΕΙ το 2026

4 Ιανουαρίου 2026
Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς 16χρονους στην Καστοριά – Η τρελή πορεία της λευκής BMW

Δυτική Μακεδονία: Χωρίς θανατηφόρο τροχαίο ο Δεκέμβριος

4 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε κάθε μέρα

sierafm by sierafm
22 Ιουνίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΝΕΡΟ
1
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη κάθε μέρα, ανεξάρτητα από την περιβαλλοντική θερμοκρασία και τις εποχές του χρόνου. Δυστυχώς, όμως, πολλοί δεν πίνουν αρκετό νερό – και το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στους ηλικιωμένους αλλά και το καλοκαίρι.

Μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει αρκετό νερό τον χειμώνα. Εξαίρεση σ’ αυτό όμως είναι η ηλικιακή ομάδα 65-80 ετών.

Η κατάσταση είναι χειρότερη το καλοκαίρι, καθώς το 10% του γενικού πληθυσμού δεν αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη υγρών. Έτσι, δεν ενυδατώνεται καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε νερό και γενικότερα σε υγρά είναι τον χειμώνα 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Το καλοκαίρι, όμως, οι ανάγκες αυτές είναι αυξημένες κατά 1 λίτρο και στα δύο φύλα.

«Το νερό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στον οργανισμό, καθώς επιτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες», λέει ο νεφρολόγος Τζούλιαν Σάιφτερ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Ειδικότερα, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα και αποβάλλει βακτήρια από την ουροδόχο κύστη. Συμβάλλει ακόμα στην πέψη των τροφίμων και την εξομάλυνση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και εξισορροπεί τον καρδιακό παλμό. Επιπλέον, προστατεύει τα όργανα, τους ιστούς και τις αρθρώσεις και ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία. Τέλος, διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (κυρίως του νατρίου) στο αίμα».

Όλες αυτές οι λειτουργίες διαταράσσονται όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες υγρών, προσθέτει. Και αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.

«Ειδικά στους ηλικιωμένους η ελλιπής κατανάλωση υγρών μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα», τονίζε ο δρ Σάιφτερ. «Και αυτό γιατί δεν αισθάνονται τη δίψα τόσο πολύ όσο όταν ήταν νεότεροι. Πολλοί εξάλλου λαμβάνουν φάρμακα όπως τα διουρητικά που διεγείρουν την αποβολή υγρών από το σώμα. Συνεπώς υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης».

Πίνετε αρκετό νερό;

Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος αν πίνει αρκετό νερό; Μια πολύ καλή ένδειξη κρύβεται στο χρώμα των ούρων του, που φυσιολογικά πρέπει να είναι ωχρό προς διαφανές.

«Όσο πιο κίτρινο και προς το σκούρο είναι το χρώμα των ούρων, τόσο μεγαλύτερη έλλειψη νερού υποδηλώνει», εξηγεί ο δρ Σάιφτερ. «Αν φθάσει κάποιος σε σημείο αφυδάτωσης, τα ούρα του θα είναι πολύ σκούρα (έως καφέ) και λιγοστά. Επιπλέον, θα έχει και άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία, πιθανώς υπόταση και ζάλη».

Η αλήθεια είναι ότι έχει εδώ και χρόνια καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε όλους τους ενηλίκους να πρέπει να πίνουν καθημερινά 8 ποτήρια νερό. Για τον μέσο υγιή ενήλικο ως φαίνεται αρκούν 4-6 ποτήρια, διότι προσλαμβάνει υγρά και από άλλες πηγές, κατά τον δρα Σάιφτερ. Τέτοιες πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά κ.ά.

Ούτε αυτό όμως είναι απόλυτο, διότι όσοι γυμνάζονται σκληρά και όσοι κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία (επομένως ιδρώνουν πολύ), μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Πόσο μεγάλες; «Οι άνθρωποι που στάζουν από τον ιδρώτα, μπορεί να χρειάζονται 2-3 ποτήρια νερό ανά ώρα σκληρής εργασίας ή προπόνησης», απαντά ο ειδικός.

Αυξημένες ανάγκες έχουν επίσης οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους. Το ίδιο και τα άτομα που έχουν πυρετό, έμετο ή/και διάρροια. Ωστόσο πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους για τις ακριβείς ποσότητες του νερού που χρειάζονται.

Αντιθέτως, τα 4-6 ποτήρια νερό μπορεί να είναι υπερβολικά πολλά για τους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (του θυρεοειδούς, των νεφρών, της καρδιάς κ.ά.). Μπορεί επίσης να είναι πολλά και για όσους παίρνουν φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών. Τέτοια φάρμακα είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οπιοειδή αναλγητικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

«Σε περιπτώσεις νοσημάτων, η πρόσληψη υγρών πρέπει να εξατομικεύεται. Επομένως καλό είναι να συμβουλεύονται οι ασθενείς τον θεράποντα ιατρό τους», συνιστά ο ειδικός.

Τι να κάνετε

Για να εξασφαλίσετε καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

* Να πίνετε άφθονο νερό. Παρότι υγρά προσλαμβάνουμε από πολλές πηγές, η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση παραμένει το νερό. Αν μη τι άλλο, είναι το μοναδικό ρόφημα χωρίς θερμίδες και απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό.

* Να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αποκτήστε τη συνήθεια να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν από κάθε κύριο γεύμα της ημέρας.

* Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη και το αλκοόλ. Οι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης δρουν διουρητικά, το ίδιο και το αλκοόλ.

* Αν φθάσετε στο σημείο να μην «κατεβαίνει» το νερό όσο κι αν προσπαθείτε, μάλλον έχετε ξεπεράσει τις ανάγκες του οργανισμού σας σε αυτό, όπως είχε δείξει πριν από δύο χρόνια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΝΕΡΟ
Previous Post

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κάθε φορά που πίνετε έστω και ένα αναψυκτικό

Next Post

Φέτα: Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει – Διατροφικά στοιχεία

Next Post
οικογενεια φαγητο

Φέτα: Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει – Διατροφικά στοιχεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σοφία Ζαχαράκη: Έκτακτη επιχορήγηση 369.000,00 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για κάλυψη λειτουργικών αναγκών
  • Το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης δώρισε για 5η συνεχόμενη χρονιά παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε το έτος 2026 στην πόλη της Κοζάνης
  • Συνεστίαση το Σάββατο 10 Γενάρη, στο Ioannou Resort Hotel στην Πτολεμαΐδα, από την Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
  • ΔΕΥΑΒ: 8 με 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης σοβαρής βλάβης σε κεντρικό αγωγό της ΔΥΠΡΑ
  • Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Συνέλευση την Δευτέρα 05/01 στις 18:00

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr