• Latest
Δικαστήριο δικη

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

10 Μαρτίου 2024
Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο

Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο

23 Δεκεμβρίου 2025
ΡΟΝΑΣ

Ψηφίστηκε ο νόμος για ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ Του κ. Ιωάννη Ρόνα

23 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Αλλαγή της τηλεφωνικής γραμμής του ΚΕΠ Νεάπολης λόγω προσωρινής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

23 Δεκεμβρίου 2025
Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ. : Αλαζονεία, έπαρση και αποποίηση ευθυνών από τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

23 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)

23 Δεκεμβρίου 2025
Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

23 Δεκεμβρίου 2025
πονος μεση

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ήπια σημάδια που συχνά μπερδεύουμε με την κούραση της ηλικίας

23 Δεκεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ξεκίνησε η αποστολή SMS σε 30.000 δικαιούχους

23 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: 2.000 θέσεις εργασίας για ΑμεΑ σε Δήμους – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

23 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Κλήρωση της Μαγικής Λιμνοπολιτείας, χαρίζοντας πλούσια δώρα!

23 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

23 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

23 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

sierafm by sierafm
10 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Δικαστήριο δικη
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Χρειάστηκαν πεντέμισι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, για να μπει στην τελική ευθεία η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Η πρόταση του εισαγγελέα που εισηγήθηκε την ενοχή των εννέα από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των δικαστών, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί πριν το Πάσχα. Θα έχουν προηγηθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Συγγενείς των θυμάτων και εγκαυματίες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια αναμένουν την ετυμηγορία της δικαιοσύνης, διαπίστωσαν πως ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, με την αγόρευσή του «έκλεισε» το τελευταίο παράθυρο, που ήλπιζαν να παραμείνει ανοικτό, για ποινική αναβάθμιση των κατηγοριών, ενισχύοντας, όπως λένε, την πεποίθησή τους πως οι ευθύνες, τελικά, θα φτάσουν μέχρι ενός σημείου.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθώντας την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, διαπίστωσαν σε όλο του το μεγαλείο το απόλυτο αλαλούμ που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου του 2018 εξαιτίας του «σοβαρού προβλήματος συντονισμού στο πεδίο», όπως σημείωσε και ο εισαγγελέας. Οι μαρτυρίες όσων βίωσαν την εθνική τραγωδία συνέθεσαν το παζλ της φρίκης που προκλήθηκε, όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του, από τα «φαινόμενα άναρχης δράσης» αλλά και «εσφαλμένων ενεργειών», που είχαν «τραγικά αποτελέσματα».

«Ακούσαμε ότι οχήματα έφθασαν στο σημείο της φωτιάς και δεν ενημέρωναν καν ότι έφθασαν, οχήματα πήγαιναν σε λάθος σημείο ή οχήματα και πυροσβέστες πήγαιναν και επιχειρούσαν κατά το δοκούν. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα ήταν διττό. Αφορούσε στα ούτως ή άλλως λίγα μέσα προς διάθεση, αλλά και στη μη αποτελεσματική αξιοποίηση των μέσων στα σημεία που περισσότερο χρειάζονταν» υπογράμμισε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Η ανυπαρξία συντονισμού, η εγκληματική καθυστέρηση, η απαξίωση των δομών, η οικονομική ένδεια και οι ελλείψεις σε βασικά μέσα αντιμετώπισης μιας φωτιάς αναδείχθηκαν και μέσα από τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, όπως τους αποδίδονται.

«Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη»

«Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων), Ιωάννης Φωστιέρης, περιγράφοντας στην πραγματικότητα ένα κράτος ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα.

«Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος. Εννέα άτομα πνίγηκαν… Μία ήταν η οδός διαφυγής: η λεωφόρος Μαραθώνος, και αυτή θα έπρεπε να μείνει ασφαλής. Από τις έξι το απόγευμα δεν ήταν ασφαλής. Δύο αυτοκίνητα μπήκαν και κάηκαν και τα δύο…» υποστήριξε απευθυνόμενος στους δικαστές ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

«Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη. Η άσφαλτος έκαιγε – δεν μπορούσες να αναπνεύσεις από θέρμανση» περιέγραψε ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς. «Δεν φοβήθηκα όταν ήμουν καπετάνιος, πριν μπω στην Πυροσβεστική, στον Περσικό στον πόλεμο Ιράν- Ιράκ. Στο Μάτι, όμως, φοβήθηκα, γιατί ήμασταν εμείς και εμείς…» ήταν τα φορτισμένα λόγια του τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης, Δαμιανού Παπαδόπουλου.
Οι κατηγορούμενοι υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους, που σχετίζονται με τα αδικήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι, αλλά και του γεγονότος ότι δεν υπήρξε πρωτοβουλία, που να οδηγήσει σε οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, εκφράζοντας, μάλιστα, τη θέση ότι θα ήταν μια κίνηση «εφιαλτική».

«Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός…Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ο οποίος στη συνέχεια παραδέχτηκε πως έμαθαν για νεκρούς στις 19.54.19, στους οποίους, ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή σύνδεση, παρουσία του τότε πρωθυπουργού αργά εκείνο το βράδυ.

Η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων, η οποία νομοθετήθηκε το 2007 μετά τις φωτιές στην Ηλεία το 2007, στο Μάτι δεν έγινε ποτέ, αν και στα χρόνια που ακολούθησαν αποδείχθηκε πως έσωσε ανθρώπινες ζωές.

Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του, στην εισήγησή του ήταν κατηγορηματικός ότι έπρεπε να υπάρξει εισήγηση για απομάκρυνση των πολιτών, κρίνοντας πως θα τους βοηθούσε για τον επερχόμενο κίνδυνο.

«Αν είχε δοθεί εισήγηση, αναπόδραστα οι κάτοικοι θα ενημερώνονταν και οπωσδήποτε θα κινητοποιούνταν… Η απομάκρυνση εκ της φύσεως της δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνεπάγεται όμως την προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων… Οπότε κάθε κάτοικος, αν ενημερωνόταν, θα είχε τη δική του ευθύνη της απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έκανε λόγο για σμπαραλιασμένο κρατικό μηχανισμό, ενώ μίλησε για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία σε αριθμό θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι καθόρισε την ιστορία του τόπου μας» ήταν η διαπίστωση του εισαγγελέα, που με έμφαση σημείωσε πως «δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι σε πολλά ζητήματα πυροπροστασίας πρέπει να μιλάμε για την περίοδο προ της 23ης Ιουλίου του 2018 και μετά».

Πηγή: cnn.gr

Tags: ΔΙΚΗΜΑΤΙ
Previous Post

Η εφορία μπαίνει… στο κινητό μας

Next Post

Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Next Post
Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  • Ψηφίστηκε ο νόμος για ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ Του κ. Ιωάννη Ρόνα
  • Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
  • Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr