• Latest
Δικαστήριο δικη

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

10 Μαρτίου 2024
ΤΣΙΓΑΡΑ

Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ, για προστασία ανηλίκων -Οι υποχρεώσεις, τι αναφέρει το ν/σ

8 Νοεμβρίου 2025
σχολειο

Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς

8 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε νικηφόρα ο Μακεδονικός Σιάτιστας από τα Σέρβια

8 Νοεμβρίου 2025
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

8 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για το δημογραφικό: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας πείσει ότι ένα κιλό ατσάλι είναι πιο βαρύ από ένα κιλό βαμβάκι!». (Video)

8 Νοεμβρίου 2025
Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

8 Νοεμβρίου 2025

Μητρικός θηλασμός: θεμελιώδης πράξη αγάπης- υγείας- φροντίδας

8 Νοεμβρίου 2025
Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Βόρεια Ελλάδα

Ενημερωτική Ημερίδα της Saga Furs για τους Έλληνες Εκτροφείς Mink την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

8 Νοεμβρίου 2025
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Το νέο διοικητικό συμβούλιο

8 Νοεμβρίου 2025
Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων  Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

8 Νοεμβρίου 2025

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

sierafm by sierafm
10 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Δικαστήριο δικη
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Χρειάστηκαν πεντέμισι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, για να μπει στην τελική ευθεία η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Η πρόταση του εισαγγελέα που εισηγήθηκε την ενοχή των εννέα από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των δικαστών, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί πριν το Πάσχα. Θα έχουν προηγηθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Συγγενείς των θυμάτων και εγκαυματίες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια αναμένουν την ετυμηγορία της δικαιοσύνης, διαπίστωσαν πως ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, με την αγόρευσή του «έκλεισε» το τελευταίο παράθυρο, που ήλπιζαν να παραμείνει ανοικτό, για ποινική αναβάθμιση των κατηγοριών, ενισχύοντας, όπως λένε, την πεποίθησή τους πως οι ευθύνες, τελικά, θα φτάσουν μέχρι ενός σημείου.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθώντας την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, διαπίστωσαν σε όλο του το μεγαλείο το απόλυτο αλαλούμ που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου του 2018 εξαιτίας του «σοβαρού προβλήματος συντονισμού στο πεδίο», όπως σημείωσε και ο εισαγγελέας. Οι μαρτυρίες όσων βίωσαν την εθνική τραγωδία συνέθεσαν το παζλ της φρίκης που προκλήθηκε, όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του, από τα «φαινόμενα άναρχης δράσης» αλλά και «εσφαλμένων ενεργειών», που είχαν «τραγικά αποτελέσματα».

«Ακούσαμε ότι οχήματα έφθασαν στο σημείο της φωτιάς και δεν ενημέρωναν καν ότι έφθασαν, οχήματα πήγαιναν σε λάθος σημείο ή οχήματα και πυροσβέστες πήγαιναν και επιχειρούσαν κατά το δοκούν. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα ήταν διττό. Αφορούσε στα ούτως ή άλλως λίγα μέσα προς διάθεση, αλλά και στη μη αποτελεσματική αξιοποίηση των μέσων στα σημεία που περισσότερο χρειάζονταν» υπογράμμισε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Η ανυπαρξία συντονισμού, η εγκληματική καθυστέρηση, η απαξίωση των δομών, η οικονομική ένδεια και οι ελλείψεις σε βασικά μέσα αντιμετώπισης μιας φωτιάς αναδείχθηκαν και μέσα από τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, όπως τους αποδίδονται.

«Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη»

«Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων), Ιωάννης Φωστιέρης, περιγράφοντας στην πραγματικότητα ένα κράτος ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα.

«Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος. Εννέα άτομα πνίγηκαν… Μία ήταν η οδός διαφυγής: η λεωφόρος Μαραθώνος, και αυτή θα έπρεπε να μείνει ασφαλής. Από τις έξι το απόγευμα δεν ήταν ασφαλής. Δύο αυτοκίνητα μπήκαν και κάηκαν και τα δύο…» υποστήριξε απευθυνόμενος στους δικαστές ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

«Η κατάσταση ήταν δραματική, η κόλαση του Δάντη. Η άσφαλτος έκαιγε – δεν μπορούσες να αναπνεύσεις από θέρμανση» περιέγραψε ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς. «Δεν φοβήθηκα όταν ήμουν καπετάνιος, πριν μπω στην Πυροσβεστική, στον Περσικό στον πόλεμο Ιράν- Ιράκ. Στο Μάτι, όμως, φοβήθηκα, γιατί ήμασταν εμείς και εμείς…» ήταν τα φορτισμένα λόγια του τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης, Δαμιανού Παπαδόπουλου.
Οι κατηγορούμενοι υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους, που σχετίζονται με τα αδικήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι, αλλά και του γεγονότος ότι δεν υπήρξε πρωτοβουλία, που να οδηγήσει σε οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, εκφράζοντας, μάλιστα, τη θέση ότι θα ήταν μια κίνηση «εφιαλτική».

«Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός…Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, ο οποίος στη συνέχεια παραδέχτηκε πως έμαθαν για νεκρούς στις 19.54.19, στους οποίους, ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή σύνδεση, παρουσία του τότε πρωθυπουργού αργά εκείνο το βράδυ.

Η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων, η οποία νομοθετήθηκε το 2007 μετά τις φωτιές στην Ηλεία το 2007, στο Μάτι δεν έγινε ποτέ, αν και στα χρόνια που ακολούθησαν αποδείχθηκε πως έσωσε ανθρώπινες ζωές.

Ο εισαγγελέας, από την πλευρά του, στην εισήγησή του ήταν κατηγορηματικός ότι έπρεπε να υπάρξει εισήγηση για απομάκρυνση των πολιτών, κρίνοντας πως θα τους βοηθούσε για τον επερχόμενο κίνδυνο.

«Αν είχε δοθεί εισήγηση, αναπόδραστα οι κάτοικοι θα ενημερώνονταν και οπωσδήποτε θα κινητοποιούνταν… Η απομάκρυνση εκ της φύσεως της δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνεπάγεται όμως την προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων… Οπότε κάθε κάτοικος, αν ενημερωνόταν, θα είχε τη δική του ευθύνη της απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έκανε λόγο για σμπαραλιασμένο κρατικό μηχανισμό, ενώ μίλησε για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία σε αριθμό θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι καθόρισε την ιστορία του τόπου μας» ήταν η διαπίστωση του εισαγγελέα, που με έμφαση σημείωσε πως «δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι σε πολλά ζητήματα πυροπροστασίας πρέπει να μιλάμε για την περίοδο προ της 23ης Ιουλίου του 2018 και μετά».

Πηγή: cnn.gr

Tags: ΔΙΚΗΜΑΤΙ
Previous Post

Η εφορία μπαίνει… στο κινητό μας

Next Post

Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Next Post
Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ, για προστασία ανηλίκων -Οι υποχρεώσεις, τι αναφέρει το ν/σ
  • Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Πέρασε νικηφόρα ο Μακεδονικός Σιάτιστας από τα Σέρβια
  • Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης
  • Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για το δημογραφικό: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας πείσει ότι ένα κιλό ατσάλι είναι πιο βαρύ από ένα κιλό βαμβάκι!». (Video)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr