• Latest
Στη Δυτική Μακεδονία το δεύτερο Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης της χώρας

Στη Δυτική Μακεδονία το δεύτερο Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης της χώρας

24 Μαΐου 2025
Οζίδια φωνητικών χορδών

Οζίδια φωνητικών χορδών

1 Ιουλίου 2025
Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες

Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες

1 Ιουλίου 2025
Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες

1 Ιουλίου 2025
Χάθηκε το 31% των ελληνικών αγροκτημάτων – Τα στοιχεία νέας μελέτης για τη Δυτική Μακεδονία. Βίντεο

Κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία

1 Ιουλίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου

1 Ιουλίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

5η μέρα τουρνουά μπάσκετ του ΑΓΣ Η Σιάτιστα

1 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Μεγάλος χαμένος οι έντιμοι αγρότες από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ»

1 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Νέος Κ.Ο.Κ. : Η χρήση προστατευτικού κράνους στο επίκεντρο των ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας

1 Ιουλίου 2025
Μαθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης

Μαθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης

1 Ιουλίου 2025
Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”:  Εντός του Ιουνίου ξεκινούν εργασίες  ανακαίνισης και αναβάθμισης του 1ου Ημερήσιου Γυμνασίου Γρεβενών

Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Εγγραφής, Ανανέωσης και Μετεγγραφής στο 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών

1 Ιουλίου 2025
Συνεργασία του Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου με την οργάνωση ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων

Συνεργασία του Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου με την οργάνωση ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων

1 Ιουλίου 2025
ΕΣΠΑ 

Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έως τις 31/7/2025 στις Δράσεις ΕΣΠΑ «Επιχειρηματική Εκκίνηση» και «Επιχειρηματική Ανάκαμψη» του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2021-2027»

1 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη Δυτική Μακεδονία το δεύτερο Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης της χώρας

sierafm by sierafm
24 Μαΐου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Στη Δυτική Μακεδονία το δεύτερο Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης της χώρας
0
SHARES
97
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προς όφελος και της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πέραν του πυλώνα της ενέργειας, προβλέπεται να περιλαμβάνει και εκείνον της συλλογής δεδομένων για την αγροτική εκμετάλλευση, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας διαδικτυακά στο 11ο συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαίωσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκτοξεύσει τη συστάδα των μικροδορυφόρων της, από τη λειτουργία των οποίων θα ωφεληθεί και η γεωργία.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τους μικροδορυφόρους, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως «πρόκειται για 13 μικροδορυφόρους, συν επτά-οκτώ cubesats (σ.σ. μικροσκοπικούς κυβικούς δορυφόρους), που θα εκτοξευτούν με τις αποστολές Τransporter 14, 15 και 16 της SpaceX και ξεκινούν να μπαίνουν σε τροχιά το φετινό καλοκαίρι, τον Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2025 και το πρώτο τρίμηνο του 2026. (Χάρη σε αυτούς) θα έχουμε πάρα πολύ πυκνή και με ακρίβεια πληροφορία για ζητήματα, όπως η μετεωρολογία, η καταγραφή ζημιών στην αγροτική παραγωγή (οι μικροδορυφόροι θα περνούν από σημεία ενδιαφέροντος δύο έως τρεις φορές ημερησίως), η ποσότητα και η ποιότητα των υδάτων των ποταμιών κτλ. Αυτή η πληροφορία που θα συλλέγεται δεν θα είναι κλειστή, δεν θα την έχουμε μόνο εμείς, αφού κομμάτι του έργου είναι η δημιουργία κυβερνητικού hub (κόμβου), ενός κέντρου στο οποίο τα δεδομένα θα κατεβαίνουν σχεδόν live, με καθυστέρηση λεπτών, προκειμένου πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να μπορούν να τα αξιοποιούν για την αγροτική καλλιέργεια», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως, σήμερα, η διαθέσιμη απεικόνιση από τους δορυφόρους του συστήματος Copernicus «είναι κάθε πίξελ και μέτρο, ενώ εδώ πάμε για ανάλυση σε επίπεδο εκατοστών. Μπορούμε να δώσουμε λύσεις και να έχουμε πλήρη χαρατογράφηση καλλιεργειών, πολλές φορές την ημέρα, κάθε μέρα του χρόνου».

Αναφερόμενος στο εμβληματικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, που «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επισήμανε πως είναι πολύ ενδιαφέρον ότι συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος χρήσιμων δεδομένων, αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάδα αποκτά τη δυνατότητα να τα επεξεργαστεί με τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο», ώστε «τα δεδομένα να βγουν από τους υπολογιστές και να παραχθούν πολιτικές».

Σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) «στο χωράφι», επισήμανε πως το πεδίο εφαρμογής της το ξέρουν καλύτερα οι γεωπόνοι, αλλά αυτό που πράττουν τα αρμόδια υπουργεία είναι ότι φέρνουν τα κατάλληλα δεδομένα στους υπολογιστές των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις. «Ξεκινήσαμε ένα από τα πρώτα επτά εργοστάσια ΤΝ της Ευρώπης, στο Λαύριο, και εκεί επιλέξαμε τρεις πυλώνες: πολιτισμός, πολιτική προστασία -που αφορά και την αγροτική παραγωγή- και υγεία. Καταθέτουμε τώρα πρόταση για δεύτερο εργοστάσιο ΤΝ, στη δυτική Μακεδονία, μαζί με την Περιφέρεια και φορείς της περιοχής και σε αυτό ένας πυλώνας που μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ, εκτός από το κομμάτι της ενέργειας, θα έχει σχέση με τη συλλογή δεδομένων για αγροτική εκμετάλλευση. Άρα πάμε να βάλουμε ακόμα περισσότερο την ΤΝ (στον αγροτικό τομέα) με άμεσες υποδομές. Το πώς ακριβώς καλύτερα να το πει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άνθρωποι της αγροτικής παραγωγής, αλλά θα είμαστε εκεί να υποστηρίξουμε, σε επίπεδο υποδομής, ό,τι ανάγκη υπάρχει», γνωστοποίησε.

Στο Διάστημα η λύση για το διαδίκτυο στην ύπαιθρο

Κληθείς να σχολιάσει την αδυναμία σύνδεσης στο Διαδίκτυο, που υπάρχει σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι αγρότες ν’ αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία, ο κ. Παπαστεργίου «έδειξε» …στο Διάστημα: «Εκεί που δεν μπορούν οι δύο συντεταγμένες, το Χ και το Ψ, να δώσουν λύση, υπάρχει η τρίτη, το Ζ, που μπορεί -κι αυτή είναι το Διάστημα. Σε μια χώρα με πάνω από 100 νησιά που κατοικούνται και τόσα βουνά, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να δώσουμε οπτική ίνα σε κάθε χωράφι και κάθε νησί (…) Το Διάστημα είναι η λύση. Σε κάθε σημείο της χώρας, την ώρα αυτή, υπάρχουν λύσεις, της SpaceX και άλλες, ευρωπαϊκές, που μπορούμε να κατεβάσουμε με πολύ λογικό κόστος (…)

Υπάρχει επίσης η λύση, όπου διατίθεται στοιχειώδης κάλυψη από δίκτυο 5G, του Fixed Wireless Access (σ.σ. σταθερής ασύρματης πρόσβασης), που οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν πλέον βγάλει σε προϊόν. Η λύση λοιπόν θα είναι ασύρματη», εκτίμησε.

Σε ερώτημα σχετικά με το αν οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες, σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι θα μπορούσαν να έχουν άποψη για τα αρδευτικά. «Συνεχίζουμε να τρωγόμαστε και διαφωνούν πολλές φορές αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση για θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης) και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα το αρδευτικό νερό, που είναι πάνω από το 80% (της κατανάλωσης νερού). Αν θέλουμε να έχουμε ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση νερού, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με την άρδευση στις ΔΕΥΑ. Οι ΔΕΥΑ βέβαια σήμερα δεν θέλουν την άρδευση, γιατί είναι ένα σύστημα “στον αέρα”, με τις γνωστές παθογένειες των ΤΟΕΒ (Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων). Οι δήμοι, μαζί με υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με το θέμα», είπε.

Σε σχέση με το υψηλό διοικητικό βάρος, που «σηκώνουν» και οι αγρότες, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως, πλέον, τα δεδομένα υπάρχουν, οι βάσεις (δεδομένων) διαλειτουργούν και χρειάζεται να δοθεί προσοχή, ώστε το Δημόσιο να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους αγρότες και τους πολίτες γενικά, ζητώντας τους στοιχεία, που μπορεί να αντλήσει μόνο του. «Θέλει δουλειά, η γραφειοκρατία είναι Λερναία Ύδρα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι -και το δείχνουμε με πράξεις- να πετύχουμε», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των αγροτών σε νέες δεξιότητες -και σχολιάζοντας τα ευρήματα μίνι δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο, σύμφωνα με την οποία το 72,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ψηφιακό χάσμα στον αγροτικό τομέα οφείλεται στην έλλειψη ψηφιακής επιμόρφωσης των αγροτών- ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Ήδη ξεκινήσαμε με θεσμικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους ένα πρόγραμμα, ύψους 62 εκατ. ευρώ για τις νέες δεξιότητες (…) Δεν θυμάμαι να “κατέβηκε” κάποιος κοινωνικός εταίρος με άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν έγινε, είναι κοινή μας ευθύνη με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δούμε ποιες είναι οι τάσεις στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή και να πάμε εμείς στον αγρότη (για επιμόρφωση)», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕργοστάσιοΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Previous Post

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών και ο Υφυπουργός ΥΜΕ στον Ε65. Βίντεο

Next Post

Γυμνάσιο Εράτυρας: Εκπαιδευτικό ταξίδι στο παρελθόν της Γης στο Μπούρινο

Next Post
Γυμνάσιο Εράτυρας: Εκπαιδευτικό ταξίδι στο παρελθόν της Γης στο Μπούρινο

Γυμνάσιο Εράτυρας: Εκπαιδευτικό ταξίδι στο παρελθόν της Γης στο Μπούρινο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Οζίδια φωνητικών χορδών
  • Εορδαία: Βρήκαν κατασπαραγμένα τα πουλερικά τους – Διαμαρτυρίες κατοίκων για καταστροφές από αρκούδες
  • Τροχαίο στην Εγνατία στο ύψος της Καλαμιάς. Φωτογραφίες
  • Κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οίνου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr