Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο σφυρί και πάλι τα ακίνητα – Ξεκινούν σήμερα οι πλειστηριασμοί

Αρχίζουν και πάλι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι είχαν σταματήσει για τέσσερις ολόκληρους μήνες λόγω των εκλογών και της διακοπής του Αυγούστου.

Σήμερα (4/9) θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Συγκεκριμένα, για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 505 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 471 αφορούν ακίνητα. Οι κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί ανέρχονται σε 140 ενώ μέχρι το τέλους του έτους έχουν δρομολογηθεί 6.638 πλειστηριασμοί.

Σημειώνεται πως συνολικά έχουν γίνει 7.500 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 4.500 κηρύχθηκαν γόνιμοι. Στην εν λόγω λίστα των πλειστηριασμών περιλαμβάνονται πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο αφού η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι ιθύνοντες των τραπεζών φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πρόκειται να εξαντλήσουν τα αυστηρά τους μέτρα για όσους οφειλέτες στεγαστικών δανείων αγνοούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Συνεχίζεται, δε, η πρακτική των τραπεζών να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, προσπαθώντας να πείσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Αυτό μάλιστα είναι κάτι που φαίνεται να αποδίδει καθώς η αξία των ακινήτων ανεβαίνει και οι προοπτικές αξιοποίησης τους είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ειδική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία – Πιο απλές οι διαδικασίες

Η κυβέρνηση φαίνεται, ωστόσο, πως προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς απλοποίησε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η απλοποίηση των διαδικασιών έγινε προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Αυτό γίνεται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr. Ωστόσο η διαδικασία αποδείχθηκε προβληματική λόγω των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων. Αυτό που προβλέπεται είναι: η ηλεκτρονική διαβίβαση της αίτησης στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

• διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. €, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. €, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. €)
• αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο)
• χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει 85.628 χρήστες, ενώ 17.925 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης. Όμως τα σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια, που αφορούσαν στην υποχρέωση προσκόμισης του “πιστοποιητικού βαρών” δημιουργούσαν στρεβλώσεις στην παραπάνω διαδικασία, με αποτέλεσμα να αργεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί. Ενδεικτικά από τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις, μόνο 32 είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, οι οποίες από την πλευρά τους είχαν δώσει δύο προτάσεις ρύθμισης, αναμένοντας την αποδοχή τους από τη μεριά των δανειοληπτών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αίρεται η συγκεκριμένη υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους. Έτσι, η εν λόγω ΚΥΑ μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος και δημιουργεί τις συνθήκες επιτάχυνσης της αξιολόγησης των εκκρεμών αιτήσεων των ευάλωτων νοικοκυριών. Επομένως διευκολύνεται άμεσα και η ρύθμιση τέτοιων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Οι δύο πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δύο πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά περιλαμβάνουν: Η πρώτη, την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Η δεύτερη, την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy