• Latest
ΚΕΘΙ

Συμβουλευτικό κέντρο Κοζάνης: Γυναίκα και Εργασία στην Ελλάδα του 2021

8 Μαρτίου 2021
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Δίνουμε το παρών στη Διακομματική για το αγροτικό, δίνοντας πρώτα το λόγο στους ίδιους τους αγρότες και στους επιστήμονες»

11 Φεβρουαρίου 2026
ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ: Καταγγελία του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για κατάργηση απόφασης του ΣτΕ

Ο σύλλογος αλληλεγγύης συνταξιούχων ΠΑ.Σ.Α.Σ Κοζάνης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων

11 Φεβρουαρίου 2026
«Τς απουκράς ΜΑΝ΄ΤΑΡΑ». Οι Αποκριάτικές Εκδηλώσεις 2025 του Δήμου Γρεβενών – Αναλυτικό Πρόγραμμα

Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2026 του Δήμου και της ΠΕ Γρεβενών

11 Φεβρουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Συνεχίζεται ο διοικητικός  παραλογισμός και στο Ε.Κ.Α.Β. Προσλήψεις χωρίς να προηγηθούν μεταθέσεις. Οικογένειες σε απόσταση, ασθενοφόρα χωρίς προσωπικό»

11 Φεβρουαρίου 2026

Στήριξη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στην απόφαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για συνέχιση της αποχής από τη λήψη και αποστολή DNA

11 Φεβρουαρίου 2026
19 νέες δίκυκλες μοτοσικλέτες σε Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας

19 νέες δίκυκλες μοτοσικλέτες σε Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας

11 Φεβρουαρίου 2026
Ο Γεν. Περιφ. Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Έξαρχος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Διοικητή της 9η Ταξιαρχίας Μ.Π., Ταξίαρχο κ. Στέφανο Δοξάκη

Ο Γεν. Περιφ. Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Έξαρχος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Διοικητή της 9η Ταξιαρχίας Μ.Π., Ταξίαρχο κ. Στέφανο Δοξάκη

11 Φεβρουαρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΕΥΑΚ: Στους 3.800 οι καταναλωτές τηλεθέρμανσης με ανεξόφλητες οφειλές 13,5 εκατ. ευρώ

11 Φεβρουαρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Εγγραφές παιδιών στο Κέντρο Νέων

11 Φεβρουαρίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών

11 Φεβρουαρίου 2026
Ανάβει και φέτος ο Φανός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ανάβει και φέτος ο Φανός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

11 Φεβρουαρίου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Εθνικό Απολυτήριο: Πώς θα γίνεται εισαγωγή στα Πανεπιστήμια -Μείωση μαθημάτων & ύλης

11 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμβουλευτικό κέντρο Κοζάνης: Γυναίκα και Εργασία στην Ελλάδα του 2021

sierafm by sierafm
8 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΕΘΙ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αποτελεί ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για τους διαχρονικούς  επίπονους και μακροχρόνιους αγώνες των γυναικών, που καθημερινά επωμίζονται πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους (μητέρες, κόρες, μαθήτριες, εργαζόμενες, επιστημόνισσες, προσφύγισσες, μονογονείς, φυλακισμένες, Α.με.Α κλπ), καθώς και όλες τις γυναίκες που μάχονται για τη διεκδίκηση ίσης πρόσβασης και ισότιμης αντιμετώπισης απέναντι σε μια κοινωνία βασισμένη στα πατριαρχικά μοντέλα.

Οι διεκδικήσεις των γυναικών είναι κοινές και αφορούν στην εξάλειψη διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους. Ισότητα σημαίνει ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, κορίτσια και αγόρια στην εκπαίδευση, την πολιτική, την οικογένεια, την εργασία, τον πολιτισμό. Οι γυναίκες, παρά τους σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες για ουσιαστική ισότητα των φύλων, στους τομείς αυτούς εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με άνισο τρόπο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι γυναίκες επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την οικονομική κρίση και την υγειονομική κρίση στον τομέα της εργασίας στην Ελλάδα.

Με βάση την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Δεκέμβρη του 2020 του Γ’ τριμήνου, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 16,2%, ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών είναι 20% και των αντρών στο 13,1% (6,9 μονάδες υψηλότερο από αυτό των ανδρών). Μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας που αφορά τις γυναίκες, αλλά έρευνα του ICAP Group (Όμιλος Παροχής Επιχειρηματικής Πληροφόρησης, Συμβούλων Διοίκησης και Υπηρεσιών) με θέμα την «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», με εστίαση στη Γυναίκα-Ανώτατο Στέλεχος του Οκτωβρίου 2020 μας δείχνει ένα θετικό πρόσημο.  Ότι διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης του ελληνικού εταιρικού τομέα, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη αποδοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης ενισχύθηκε κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία έξι χρόνια. Η γυναικεία παρουσία στην κορυφή διοίκησης των επιχειρήσεων εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Συγκεκριμένα, συναντάμε Γυναίκες – ανώτατα στελέχη στο 26,9% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών <€2 εκατ.), ενώ στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (>€50 εκατ.) το ποσοστό των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες περιορίζεται σε 10,5%.  Και τέλος ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2018 πέτυχαν περιθώριο μικτού κέρδους 29,0%, έναντι αντίστοιχου δείκτη 25,2% του συνόλου των εταιρειών και περιθώριο καθαρού κέρδους 4,9% έναντι 3,4% για το σύνολο των επιχειρήσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ζητήματα παρουσίας και δραστηριοποίησης  των γυναικών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας αντιμετωπίζονται με ισότητα, ισοτιμία και δικαιοσύνη.

Με αφορμή το κίνημα #metoo και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας  που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, αντιλαμβανόμαστε πως ο εργασιακός χώρος, ειδικά απέναντι στις γυναίκες δεν είναι ασφαλής. Σε έρευνα που έγινε από την Prorata (Εταιρία Ερευνών και Δημοσκοπήσεων) με θέμα την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, το 58% των γυναικών έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Ας αναλογιστούμε πως 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού, 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας , 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο, 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση) , 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ. Φαίνεται πως η μάχη για την άρση των έμφυλων διακρίσεων θα κατακτηθεί με αγώνες και διεκδικήσεις. Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και  Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι), σε μια προσπάθεια επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας σε όλα τα επίπεδα (βία λόγω φύλου, εργασία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, εκπαίδευση, κέντρα λήψης αποφάσεων, οικογένεια), αποτελούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που μεταξύ άλλων πολιτικών ισότητας λειτουργούν υποστηρικτικές δομές για γυναίκες που υφίστανται βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του Κ.ΕΘ.Ι. εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και  Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) .

Το Δίκτυο της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. αποτελείται από:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).
  • Τα σαράντα δυο (42) Συμβουλευτικά Κέντρα.
  • Τους δεκαοκτώ (18) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

  • ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • εργασιακή συμβουλευτική
  • νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη Ι. 22 (κτίριο ΟΑΕΔ), στον 3ο όροφο και λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από τις 08:00 μέχρι τις 16:00 (τηλ. επικοινωνίας 24610-49672, email kozani@isotita.gr

Tags: ΚΕΘΙ
Previous Post

Δημοπράτηση έργου «Αποκατάσταση βλαβών κιβωτοειδούς οχετού στην επαρχιακή οδό Τρανοβάλτου – Ελάτης»

Next Post

Ψήφισμα Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Next Post
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ψήφισμα Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Κοζάνης για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Δίνουμε το παρών στη Διακομματική για το αγροτικό, δίνοντας πρώτα το λόγο στους ίδιους τους αγρότες και στους επιστήμονες»
  • Ο σύλλογος αλληλεγγύης συνταξιούχων ΠΑ.Σ.Α.Σ Κοζάνης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων
  • Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2026 του Δήμου και της ΠΕ Γρεβενών
  • Καλλιόπη Βέττα: «Συνεχίζεται ο διοικητικός  παραλογισμός και στο Ε.Κ.Α.Β. Προσλήψεις χωρίς να προηγηθούν μεταθέσεις. Οικογένειες σε απόσταση, ασθενοφόρα χωρίς προσωπικό»
  • Στήριξη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης στην απόφαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για συνέχιση της αποχής από τη λήψη και αποστολή DNA

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr