Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Την επόμενη εβδομάδα η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή -Θρίλερ με τους 151

Στην Ολομέλεια της Βουλής έρχεται η συμφωνία των Πρεσπών» την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στις επιτροπές θα έρθει μέχρι την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «θρίλερ» με τις 151 ψήφους που θέλει η κυβέρνηση.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης κυκλοφόρησαν φήμες ότι η κυβέρνηση επισπεύδει την εισαγωγή στην Βουλή του νομοσχεδίου με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο η Βουλή και το ΥΠΕΞ δήλωναν άγνοια. Υπενθυμίζεται ότι για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας και οι εικασίες ανέφεραν ότι η εσπευσμένη ψήφιση του νομοσχεδίου σχετίζονταν με αυτό.

Μέσα στην εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής οι Πρέσπες, την άλλη στην Ολομέλεια

Ωστόσο, αργά το βράδυ, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ρώτησαν τον πρόεδρο της Βουλής για το χρονοδιάγραμμα.

Ερωτώμενος αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

«Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην ολομέλεια», διαβεβαίωσε.

Με βάση τις πληροφορίες, η συζήτηση μπορεί να κρατήσει μία ημέρα στις επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από 151 βουλευτές – μετά τις πληροφορίες ότι το Ποτάμι σκέφτεται την αποχή ο κ. Βούτσης είπε:

«Κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος (ούτε οι διεθνείς οργανισμοί) αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία». Όπως είπε «δεν πρέπει αλλά πρέπει…» αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.

Ο διάλογος του προέδρου της Βουλής με δημοσιογράφους:

 • Δημοσιογράφοι: Με 151 η συμφωνία των Πρεσπών;
 • Βούτσης: Δεν πρέπει, αλλά πρέπει, είναι πολιτικό το θέμα, κατ’ ελάχιστο. Δεν είναι ανάγκη εκ του Συντάγματος να έχει το 151, αλλά πρέπει κι έτσι έχει τεθεί, έχει γίνει κοινά αποδεκτό, για να είναι ισχυρή, υπάρχει άποψη για τους 151.
 • Δημοσιογράφοι: Αν δεν τους έχει; Όχι λιγότερο από 151;
 • Βούτσης: Ετσι είναι το σωστό
 • Δημοσιογράφοι: Αν είναι λιγότεροι;
 • Βούτσης: Θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ισχύος ως προς την ερμηνεία που θα μπορούσε η αντιπολίτευση να δώσει επί του ζητήματος, το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει ζήτημα μη ισχύος της συμφωνίας. Καλό είναι για τη χώρα και για τη Βουλή και για την κυβέρνηση να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία. Είναι ιστορική συμφωνία
 • Δημοσιογράφοι: Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν…
 • Βούτσης: Αφήστε εμένα να χαμογελώ εγώ περισσότερο…

Το ξανασκέφτεται ο Θεοδωράκης

Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για το εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές. Και τούτο διότι ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς άφησε να εννοηθεί πως το κόμμα του είναι σε δίλημμα ή να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ή να απέχει από την ψηφοφορία.

Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε αρχικά ότι το ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από τα αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό την στηρίζουμε. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση ώστε να παίξουμε το ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Η συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον»

Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρέπει σίγουρα να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψιν βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε το πλαίσιο αυτό για να εκφραστούμε με τον κατάλληλο τρόπο»

Στο Ποτάμι υπάρχουν δύο προτάσεις:

Η μία λέει «ναι» στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και η άλλη ανοχή διά της απουσίας των βουλευτών από την σχετική ψηφοφορία δεδομένου ότι οι κύριοι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν συμφωνία.

Οπως έγραφε πρώτο το iefimerida.gr ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι εξαιρετικά προβληματισμένος με τις εξελίξεις και με το πώς θα γίνει αποδεκτή η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κοινή γνώμη, αφού πολλοί την ερμηνεύουν ως ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ υπάρχουν και στελέχη που ζητούν αλλαγή στάσης.

Έντονη είναι και η πίεση από τη βάση του κόμματος, που ζητά εξηγήσεις από τον επικεφαλής του Ποταμιού πώς γίνεται να πολεμάει τη λαϊκιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επί τέσσερα χρόνια και τώρα να κάνει τα «ρεπό» του Καμμένου.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί αν το Ποτάμι επιλέξει αποχή

Σε περίπτωση που το Ποτάμι επιλέξει την αποχή, αλλάζουν οι συσχετισμοί ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι διαθέτει άνετα την πλειοψηφία και με περισσότερες μάλιστα ψήφους από όσες θα πάρει στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Μέχρι στιγμής οι δεδομένες ψήφοι του «ναι» υπέρ των Πρεσπών είναι:

 • Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
 • Η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα
 • Ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης
 • Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος
 • Και η διαγραφείσα από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά
 • Σύνολο: 149 ψήφοι

Αρχικά σε αυτές τις ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογίζονταν και οι τρεις του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) και ενδεχομένως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε συνδέσει την ψήφο του με τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Τι θα κάνει ο Θεοχαρόπουλος

Στην ΔΗΜΑΡ έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 20 Ιανουαρίου όπου θα αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών. Εφόσον επισπευσθεί η διαδικασία εισαγωγής στην Βουλή τότε την προηγούμενη θα συγκληθεί εκτάκτως η Κ.Ε. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα κάνει την εισήγηση εφόσον έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του, ενώ θεωρείται ότι η στάση του Ποταμιού θα επηρεάσει εν πολλοίς και την δική του στάση. Ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο -ακόμη και με την δική του θετική ψήφο – η συμφωνία των Πρεσπών να μην συγκεντρώσει 151 αλλά 150 ψήφους εφόσον οι τρεις από το Ποτάμι επιλέξουν αποχή. Σε περίπτωση που ο κ. Θεοχαρόπουλος εισηγηθεί στην ΔΗΜΑΡ την αποχή, ακολουθώντας το Ποτάμι, τότε οι ψήφοι κατεβαίνουν στους 149.

Κοινοβουλευτικά απαιτείται απλή πλειοψηφία, ωστόσο το ερώτημα πλέον είναι αν πολιτικά η κυβέρνηση «αντέχει» να περάσει την συμφωνία με λιγότερες ψήφους από 151.

Πηγή:iefimerida.gr

Related posts

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

sierafm

Ποιος είναι ο λόγος που ένα συγκεκριμένο παράθυρο της Βουλής παραμένει μόνιμα κλειστό

sierafm

Ψήφος αποδήμων: Με πλειοψηφία 288 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy