Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Siatista
HEALTH-NUTRITION

Χαμηλός αιματοκρίτης: 7 ιδανικές τροφές γα να τον ανεβάσετε

Ο αιματοκρίτης αφορά στο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν στο αίμα σε σχέση με τον συνολικό όγκο του αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 40-52% για τους άνδρες, 36%-48% για τις γυναίκες και 29-43% for the children.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να δηλώνει την εμφάνιση αναιμίας. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση και αδυναμία, η αίσθηση ταχυκαρδίας και η δυσκολία συγκέντρωσης. Οι λόγοι για την εμφάνιση χαμηλού αιματοκρίτη μπορεί επίσης να είναι η εγκυμοσύνη, η αφυδάτωση, ορμονικές ανισορροπίες και διατροφικές ελλείψεις. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε φυσικά στην ενίσχυσή του;

Ψάρια και θαλασσινά

Είναι πλούσια σε αιμικό σίδηρο. Specifically 85 γραμμάρια θαλασσινών παρέχουν πάνω από το 30% της συνολικής ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Τα θαλασσινά περιέχουν και πολλά μέταλλα, υγιεινά λιπαρά και βιταμίνες, γι’ αυτό και συχνά θεωρούνται καλύτερη επιλογή από το κόκκινο κρέας.

Τροφές ολικής άλεσης

Εκτός από το ότι έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, θεωρούνται ότι προσφέρουν και γενναίες ποσότητες σιδήρου. Αφήστε λοιπόν τα λευκά ζυμαρικά και επιλέξτε τα ολικής αλέσεως που πλέον βρίσκονται παντού.

Κόκκινο κρέας

Πρόκειται για την γνωστότερη και πλουσιότερη πηγή αιμικού σιδήρου και είναι σημαντικό για όσους έχουν τάση να εμφανίσουν αναιμία. Το αιμικό σίδηρο απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. However, οι μεγάλες ποσότητες προκαλούν χοληστερίνη, γι’ αυτό χρειάζεται να εξισορροπείται με άλλες φυτικές πηγές.

Κολοκυθόσποροι

Εύκολο σνακ που μπορούμε να μεταφέρουμε παντού μαζί μας. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, ψευδάργυρου και μαγγανίου. Συγκαταλέγεται επίσης στις πλουσιότερες σε μαγνήσιο τροφές.

Avocado

Το αβοκάντο έχει ένα ξεχωριστό στοιχείο που βοηθά στο ζήτημα του χαμηλού αιματοκρίτη. Περιέχει φολικό οξύ, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Οπότε χρειάζεται να συνδυάζεται με τις άλλες τροφές που αναφέρουμε σε αυτή τη λίστα.

Τόφου

Η vegetarian εκδοχή του κόκκινου κρέατος μπορεί να μας παρέχει μέχρι και 3.6 mg σιδήρου ανά μερίδα. Το τόφου είναι επίσης καλή πηγή θειαμίνης και πολλών άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σελήνιου.

Eggs

Τα αυγά περιέχουν την πολύτιμη βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης αναιμίας, καθώς και στην αντιμετώπιση της κόπωσης που προκαλεί ο χαμηλός αιματοκρίτης.

Source: medicalnewstoday



Leave a comment

*

code

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses cookies to enhance your experience. Suppose you are okay with that, but you can opt out if you wish. Acceptance More

Privacy & Cookies Policy
Font Resize
Opposition