• Latest
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αλλάζει το πλαίσιο για την επαγγελματική ασφάλιση – Τι θα ισχύσει

27 Αυγούστου 2026
τιμολογιο

Νέοι κανόνες για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος – Όλη η διαδικασία

27 Αυγούστου 2026
καρτα

Μπορεί κάποιος να αδειάσει τον λογαριασμό μας αν γνωρίζει μόνο το IBAN;

27 Αυγούστου 2026
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Τέλος το χάρτινο δίπλωμα για χιλιάδες οδηγούς – Ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν άμεσα

27 Αυγούστου 2026
Δασική πυρκαγιά στην Παρασκευή Γρεβενών – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Δασική πυρκαγιά στην Παρασκευή Γρεβενών – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

26 Αυγούστου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας: Συμμετοχή σε συσκέψεις σε Πτολεμαΐδα και Αμυνταιο για την οργάνωση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

26 Αυγούστου 2026
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Ανοιχτό Κάλεσμα Σπάρτακου, εν όψει της έλευσης του Πρωθυπουργού

26 Αυγούστου 2026
Χρήστος Ι. Π. Κολοβός: Μύθοι και αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Τροπολογία Π. Κουκουλόπουλου για λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας

26 Αυγούστου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε παρατεταμένο αδιέξοδο και χρειάζονται άμεση χρηματοδοτική στήριξη

26 Αυγούστου 2026
Δήμος Κοζάνης: Αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο με πράξεις

Δήμος Κοζάνης: Αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο με πράξεις

26 Αυγούστου 2026
Το Le Marron άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο Πολυκάστανο Βοΐου

Το Le Marron άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο Πολυκάστανο Βοΐου

26 Αυγούστου 2026
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων: Η Π.Ο.ΑμεΑ. Δυτικής Μακεδονίας χαιρετίζει το νέο ψηφιακό σύστημα Πολιτικής Προστασίας

26 Αυγούστου 2026
Αστυνομικοί ντύθηκαν εργάτες και «έκοψαν» 967 κλήσεις σε οδηγούς!

Δήμος Βοΐου: Κλείνει το κέντρο της Σιάτιστας λόγω εκτέλεσης έργου

26 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει το πλαίσιο για την επαγγελματική ασφάλιση – Τι θα ισχύσει

sierafm by sierafm
27 Αυγούστου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, διατηρούνται τα χαμηλότερα όρια εισφορών.

Νέα κίνητρα για επαγγελματική σύνταξη και μακροχρόνια αποταμίευση προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ψηφίζεται σήμερα. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν διαφορετική φορολόγηση ανάλογα με την ηλικία έναρξης της παροχής και τον τρόπο καταβολής της, αυξάνουν τα όρια των εισφορών και διευρύνουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην επαγγελματική ασφάλιση.

Με την ψήφιση θα διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης, με αλλαγές στη λειτουργία των ΤΕΑ, στη φορολόγηση των εισφορών και των παροχών και στην πρόσβαση εργαζομένων και επαγγελματιών σε επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχήματα.

Κεντρική αλλαγή αποτελεί το νέο καθεστώς φορολόγησης των παροχών. Για τους ασφαλισμένους σε ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης και σε Ομαδικά Ασφαλιστικά Προϊόντα Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης, ο φόρος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία κατά την οποία ξεκινά η καταβολή της παροχής και ανάλογα με το εάν η παροχή καταβάλλεται περιοδικά ή εφάπαξ.

Για έναρξη καταβολής από το 62ο έως και το 67ο έτος, ο συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης διαμορφώνεται σε 5% για την περιοδική παροχή και σε 10% για την εφάπαξ καταβολή. Για έναρξη μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, οι αντίστοιχοι συντελεστές διαμορφώνονται σε 2,5% και 5%.

Περιοδική παροχή θεωρείται εκείνη που καταβάλλεται είτε ισόβια είτε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ετών, με σταθερές ή αυξανόμενες καταβολές. Η διαφορετική φορολογική μεταχείριση μεταξύ περιοδικής και εφάπαξ παροχής αποτελεί βασικό στοιχείο του νέου πλαισίου.

Για όσους λαμβάνουν την παροχή πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους, δεν εφαρμόζεται αυτοτελής φορολόγηση. Το ποσό της παροχής φορολογείται με βάση τη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Η ρύθμιση διαφοροποιεί τη φορολογική μεταχείριση των πρόωρων καταβολών από εκείνη που εφαρμόζεται στις παροχές μετά το 62ο έτος.

Οι ίδιοι συντελεστές φορολόγησης προβλέπονται και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος από τον φορέα κύριας ασφάλισης, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Αλλαγές προβλέπονται και στα ανώτατα όρια εισφορών που υπάγονται στο νέο φορολογικό πλαίσιο. Για τους μισθωτούς, το όριο αυξάνεται από το 20% στο 35% των ακαθάριστων αποδοχών και των φορολογητέων παροχών σε είδος. Για τους μη μισθωτούς, το ετήσιο όριο αυξάνεται από τις 20.000 στις 35.000 ευρώ.

Ασφάλιση για πρώτη φορά και μετά τα 55

Για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, διατηρούνται τα χαμηλότερα όρια. Για τους μισθωτούς παραμένει το όριο του 20% των ακαθάριστων αποδοχών, ενώ για τους μη μισθωτούς το όριο διατηρείται στις 20.000 ευρώ ετησίως.

Το νομοσχέδιο προβλέπει παράλληλα ενιαίο καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης για τις παροχές των ΤΕΑ και των Ομαδικών Ασφαλιστικών Προϊόντων Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης. Οι παροχές εντάσσονται στην έννοια του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, ενώ προβλέπονται ειδικές απαλλαγές για συγκεκριμένες εισφορές και παροχές, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις νέες διατάξεις.

Καθιερώνεται επίσης ενιαίο καθεστώς παρακράτησης φόρου κατά την καταβολή των παροχών. Οι συντελεστές παρακράτησης συνδέονται με τους αντίστοιχους συντελεστές της αυτοτελούς φορολόγησης, ώστε η φορολογική μεταχείριση να εφαρμόζεται με ενιαίους κανόνες.

Στο θεσμικό σκέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ανοικτών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Μέσω των νέων ταμείων μπορούν να ενταχθούν στην επαγγελματική ασφάλιση εργαζόμενοι μικρών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η δυνατότητα δημιουργίας Ανοικτών ΤΕΑ διαφοροποιεί το υφιστάμενο μοντέλο, καθώς η συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση δεν περιορίζεται σε εργαζομένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή κλάδους με ήδη οργανωμένο επαγγελματικό ταμείο.

Ομαδικό Ασφαλιστικό Προϊόν Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης

Παράλληλα, θεσμοθετείται το Ομαδικό Ασφαλιστικό Προϊόν Επαγγελματικής Συνταξιοδότησης, με ενιαίους κανόνες λειτουργίας, εποπτείας, διαφάνειας και φορολογικής μεταχείρισης. Το νέο προϊόν εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο της επαγγελματικής συνταξιοδότησης και λειτουργεί παράλληλα με τα ΤΕΑ.

Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν αλλαγές στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης των επαγγελματικών ταμείων και προβλέπουν αυξημένες υποχρεώσεις ενημέρωσης των ασφαλισμένων. Τα ΤΕΑ θα πρέπει να παρέχουν στους ασφαλισμένους πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων, τις εισφορές, τις παροχές και τους σχετικούς όρους.

Προβλέπεται επίσης δυνατότητα μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε περίπτωση αλλαγής εργοδότη ή επαγγελματικής ιδιότητας. Η ρύθμιση αφορά ασφαλισμένους που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών εργασιακών ή επαγγελματικών καθεστώτων και επιδιώκει να διασφαλίσει τη συνέχεια των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει ακόμη δυνατότητα παροχής συμπληρωματικών καλύψεων από τα ΤΕΑ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στις καλύψεις αυτές περιλαμβάνονται και προγράμματα υγείας, εφόσον πληρούνται οι όροι που προβλέπει η νομοθεσία και το καταστατικό του κάθε Ταμείου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθορίζει κανόνες για τη φορολογική αντιμετώπιση των εισφορών και των παροχών, με στόχο την εφαρμογή ενιαίων διατάξεων στις διαφορετικές μορφές επαγγελματικής συνταξιοδότησης. Οι ρυθμίσεις αφορούν τόσο τα ΤΕΑ όσο και τα νέα ομαδικά ασφαλιστικά προϊόντα.

Το νέο σύστημα διαφοροποιεί επομένως τη φορολογική επιβάρυνση με βάση τρία βασικά στοιχεία: την ηλικία έναρξης της παροχής, τον τρόπο καταβολής και τη διάρκεια της παροχής όταν αυτή είναι περιοδική. Παράλληλα, αυξάνει τα ανώτατα όρια εισφορών και εισάγει νέες κατηγορίες επαγγελματικών σχημάτων.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Previous Post

Νέοι κανόνες για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος – Όλη η διαδικασία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αλλάζει το πλαίσιο για την επαγγελματική ασφάλιση – Τι θα ισχύσει
  • Νέοι κανόνες για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος – Όλη η διαδικασία
  • Μπορεί κάποιος να αδειάσει τον λογαριασμό μας αν γνωρίζει μόνο το IBAN;
  • Τέλος το χάρτινο δίπλωμα για χιλιάδες οδηγούς – Ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν άμεσα
  • Δασική πυρκαγιά στην Παρασκευή Γρεβενών – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr