• Latest
ασεπ

Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις – Πώς θα γίνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ

23 Ιουνίου 2024
Fiesta voio 2026: Το Αναλυτικό Πρόγραμμα

FIESTA VOIO 2026: Το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

11 Ιουνίου 2026
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Γιορτή Προσφοράς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Γιορτή Προσφοράς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»

11 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 14-06-2026

11 Ιουνίου 2026
1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας μέσω Erasmus+

1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας μέσω Erasmus+

11 Ιουνίου 2026
Χάρης Κάτανας: Επιλέγω τα επιχειρήματα, όχι τις προσβολές

Χάρης Κάτανας: Επιλέγω τα επιχειρήματα, όχι τις προσβολές

11 Ιουνίου 2026
χρημα

ΔΕΥΑΒ: Ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι ορίζεται από το νόμο

11 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη προγράμματος καθαρισμού και πλύσης κάδων απορριμμάτων

Δήμος Βοΐου: Έναρξη προγράμματος καθαρισμού και πλύσης κάδων απορριμμάτων

11 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: Ο Μπούνος αποκτά και πάλι παιδική χαρά. Φωτογραφίες

Σιάτιστα: Ο Μπούνος αποκτά και πάλι παιδική χαρά. Φωτογραφίες

11 Ιουνίου 2026
Το ποδόσφαιρο αλλάζει χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μουντιάλ 2026, ΕΡΤ: Το πρόγραμμα, οι ώρες και τα κανάλια των αγώνων

11 Ιουνίου 2026
AI Εργαλεία για το Σύγχρονο Εμπόριο»: Πρακτικό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πτολεμαΐδα από το ΕΒΕ Κοζάνης

AI Εργαλεία για το Σύγχρονο Εμπόριο»: Πρακτικό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πτολεμαΐδα από το ΕΒΕ Κοζάνης

11 Ιουνίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Φεστιβάλ Εφήβων “Παιδιά” στην Πρίζα

11 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: ON-OFF Adventure Travel στο Ροδοχώρι

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Συνέντευξη στην ΕΡΑ Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

11 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις – Πώς θα γίνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ

sierafm by sierafm
23 Ιουνίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ασεπ
0
SHARES
37
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δραστικές αλλαγές στις διαδικασίες προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. 

Οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους ακολουθούνται εδώ και χρόνια οι διαδικασίες για την επιλογή προσωπικού, αποτελούν «αγκάθι» στην στελέχωση του δημοσίου και βασικό «στοίχημα» της κυβέρνησης.

Από τη στιγμή της έκδοσης της προκήρυξης έως την ανάληψη καθηκόντων των προσληφθέντων απαιτούνται μέχρι και δύο χρόνια. Οι συνέπειες τελικά είναι αρνητικές τόσο για τους φορείς που στερούνται τη στελέχωση θέσεων, όσο φυσικά και για τους υποψηφίους που μπαίνουν σε στάση αναμονής για χρόνια.

Στα προβλήματα αυτά εστίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από την πρώτη του συνέντευξη μετά της ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, φέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων εξαιτίας της εκκρεμότητας του διορισμού 3.000 νοσηλευτών.

Λύση στο πρόβλημα επιχειρήθηκε να δοθεί με τον πανελλήνιο διαγωνισμό που υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί ούτε ένας επιτυχόντας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Εσωτερικών θα «επιστρατεύσει» την τεχνολογία για να μειώσει τον χρόνο διεξαγωγής των διαφόρων διαδικασιών πρόσληψης.

Πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες

Στα μέτρα που προωθούνται, αν και δεν ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Σε αυτήν οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για την κάθε προκηρυσσόμενη θέση στο Δημόσιο σε όλη τη χώρα, από τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες μέχρι τον προσφερόμενο μισθό και τη δυνητική εξέλιξη της θέσης. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε υποψήφιος θα έχει στην οθόνη της κινητής συσκευής του ή του υπολογιστή του το προφίλ κάθε θέσης ώστε να επιλέξει αυτές που πραγματικά τον ενδιαφέρουν και του ταιριάζουν και δεν θα δηλώνει στα τυφλά και εν τέλει όταν διοριστεί να διαπιστώνει ότι η θέση δεν του ταιριάζει και να μην αναλαμβάνει καθήκοντα.

Σκοπός αυτού του μέτρου, είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται λίγο μετά από αυτόν, με αποτέλεσμα η θέση να χηρεύει ακόμα και για έξι μήνες μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης. Έτσι, το ΑΣΕΠ δεν θα αναλώνει χρόνο με την επεξεργασία αιτήσεων που τελικά πάνε χαμένες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θανάση Παπαϊωάννου οι αποφάσεις αναπλήρωσης που εκδίδονται ετησίως αφορούν σε 1.500-2.000 θέσεις, καθώς το ποσοστό όσων δεν αποδέχονται τη θέση συχνά ξεπερνά το 50% των διοριστέων.

Για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου εξετάζεται επίσης, στον επόμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό να μπει πλαφόν στην επιλογή των θέσεων από τους επιτυχόντες έως 50 ανά κατηγορία και κλάδο, ενώ στον πρώτο διαγωνισμό οι επιλογές ήταν απεριόριστες.

Ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών

Κεντρικό σημείο των αλλαγών είναι η ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων και θα αντλούνται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με φορείς. Πιστοποιημένα προσόντα και δεδομένα όπως τα πτυχία, τα έτη ασφάλισης, πιστοποιητικό πολυτεκνίας κ.α. θα αντλούνται από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, που επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ενστάσεων, που είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που προκαλεί πολύμηνη καθυστέρηση στις προσλήψεις. Όταν υλοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, τα δικαιολογητικά που καταθέτει ο κάθε υποψήφιος δεν θα είναι αμφισβητήσιμα, καθώς θα έχουν την πιστοποίηση του gov.gr. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι το γεγονός ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, τους τελευταίους μήνες η ανεξάρτητη αρχή εκδικάζει 6.300 ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν στην κατάταξη 150.000 εκπαιδευτικών γενικής παιδείας.

Λιγότερο από χρόνο η αναμονή για διορισμό

Στόχος των μέτρων, είναι ο χρόνος αναμονής των επιτυχόντων μέχρι τον διορισμό τους να είναι κάτω από ένα χρόνο.

Για το θέμα των καθυστερήσεων ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, το ΑΣΕΠ ασκεί ένα ευρύτατο εύρος αρμοδιοτήτων, πολύ σημαντικότερων και πολύ απαιτητικότερων από όσες άσκησε ποτέ στην 30ετή ιστορία του. Αναγνώρισε δε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των σχετικών διαδικασιών και των αντίστοιχων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ δεν ταυτίζονται χρονικά με τις διαδικασίες που ξεκινούν από τη λήψη απόφασης για την ανάγκη μιας πρόσληψης μέχρι την κάλυψη της θέσης.

«Πριν από την προκήρυξη και μετά από τους διοριστέους υπάρχουν διαδικασίες που δεν εμπλέκεται το ΑΣΕΠ στις οποίες έχουμε μεγάλη χρονοτριβή. Μέχρι να αποφασίσει ένας φορέας όχι απλώς πόσους θέλει αλλά πού τους θέλει, σε ποιες ειδικότητες και με τι προσόντα μπορεί να περάσουν πάνω από 6 μήνες, μπορεί να ένας χρόνος. Μου έχει τύχει υπουργείο να κάνει 2,5 χρόνια να αποφασίσει. Ένα χρόνο από τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενάμιση χρόνο από τον πρώτο χρόνο της ΝΔ ένα υπουργείο μελετούσε τι ακριβώς θέλει, πού το θέλει, τι ειδικότητες θέλει και κυρίως τι προσόντα θέλει. Μπορεί αν είναι μια ακραία περίπτωση αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση και κυρίως, αν πάτε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου», εξήγησε σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Πηγή: cnn.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΑΣΕΠ
Previous Post

Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε περισσότερο συγκεκριμένους ενώ άλλους όχι

Next Post

Πόσοι Έλληνες χαζεύουν άσκοπα στα social media;

Next Post
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

Πόσοι Έλληνες χαζεύουν άσκοπα στα social media;

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • FIESTA VOIO 2026: Το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά
  • Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Γιορτή Προσφοράς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 14-06-2026
  • 1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας μέσω Erasmus+
  • Χάρης Κάτανας: Επιλέγω τα επιχειρήματα, όχι τις προσβολές

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr