• Latest
σχολειο

Αλλαγές στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τους μαθητές

22 Οκτωβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Να στηριχθούν οι Δήμοι στην κάλυψη της ιδίας συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα

3 Ιουνίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Δικογραφία σε βάρος 11χρονου που χτύπησε στο πρόσωπο συνομήλικό του ενώ έπαιζαν μπάσκετ

3 Ιουνίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αυτοκίνητο παρέσυρε 3χρονη – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

3 Ιουνίου 2026
ΒΟΥΛΗ

Δημόσιο – άρση μονιμότητας: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης

3 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν ξεναγήσεις σε τοπόσημα της Κοζάνης, το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς

Δυτική Μακεδονία: «Ένεση» 3,2 εκατ. ευρώ για τη νέα τουριστική της ταυτότητα – Τέσσερα έργα «κλειδιά» ανοίγουν τον δρόμο

3 Ιουνίου 2026
σπιτια, ενοικιο

«Κατασκευάζω-Νοικιάζω»: Έρχονται φοροαπαλλαγές για περισσότερα ενοικιαζόμενα σπίτια

3 Ιουνίου 2026
Αναστολή επισκέψεων στο Τιάλειο Γηροκομείο

Κρούσματα ψώρας στο Τιάλειο Γηροκομείο Κοζάνης- Αυτός είναι ο λόγος που κλείνει για επισκέψεις-Στο χώρο δερματολόγοι για δείγματα από ηλικιωμένους

2 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: ​15η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας

Σιάτιστα: ​15η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας

2 Ιουνίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Σοκ στο Βελβεντό από το θάνατο 31χρονης-Φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή της

2 Ιουνίου 2026
Αναστολή επισκέψεων στο Τιάλειο Γηροκομείο

Αναστολή επισκέψεων στο Τιάλειο Γηροκομείο

2 Ιουνίου 2026
Tρομερή επίθεση αρκούδας σε κτηνοτροφική μονάδα στο Λιβαδερό Σερβίων-Νεκρά 15 πρόβατα-Διέλυσε σχεδόν το μαντρί- Φωτογραφίες

Tρομερή επίθεση αρκούδας σε κτηνοτροφική μονάδα στο Λιβαδερό Σερβίων-Νεκρά 15 πρόβατα-Διέλυσε σχεδόν το μαντρί- Φωτογραφίες

2 Ιουνίου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Columbia University ενώνουν δυνάμεις για την ενέργεια, το κλίμα και τη δίκαιη μετάβαση

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Columbia University ενώνουν δυνάμεις για την ενέργεια, το κλίμα και τη δίκαιη μετάβαση

2 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγές στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τους μαθητές

sierafm by sierafm
22 Οκτωβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
σχολειο
0
SHARES
18
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αλλαγές στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του λυκείου προβλέπονται σε νέα ρύθμιση η οποία εντάχτηκε στο νόμο 5237/2025 – ΦΕΚ 176/Α/13-10-2025, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και αφορά στις Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Οι αλλαγές βρίσκονται στο άρθρο 37 και μεταξύ άλλων προβλέπουν: Την παραπομπή των μαθητών που δεν πετυχαίνουν τον Γενικό Μέσο Όρο (Γ.Μ.Ο) στις απολυτήριες εξετάσεις τον Σεπτέμβριο για νέες εξετάσεις και πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Μέχρι τώρα οι μαθητές Α΄ και Β΄ λυκείου που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτύγχαναν τον Γ.Μ.Ο. προαγωγής, επαναλάμβαναν τη φοίτηση. Επίσης προβλέπεται ότι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν γραπτά ή και προφορικά ανάλογα με την Ομάδα μαθημάτων τους.

Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

Α΄και Β΄Λυκείου

Στο άρθρο 112 του ν. 4610/2019 (Α’ 70), περί προαγωγής, απόλυσης και απόρριψης μαθητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2, το πέμπτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) στην περ. α) της παρ. 3, το ενδέκατο εδάφιο διαγράφεται, και οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 112, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. της παρ. 1, παραπέμπονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, σε ειδική εξεταστική περίοδο, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).

Για τα μαθήματα της Ομάδας Α’ οι εξετάσεις είναι γραπτές και διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων. Ο βαθμός της εξέτασης αυτής είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα. Για τα μαθήματα της Ομάδας Β’ οι εξετάσεις είναι προφορικές. Η προφορική εξέταση διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Διευθυντής, ως πρόεδρος, και δύο (2) καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) καθηγητών είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

Οι μαθητές, που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. προαγωγής, επαναλαμβάνουν τη φοίτηση.

Οι αλλαγές για τη Γ΄λυκείου

α) Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. της παρ. 1 παραπέμπονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του ίδιου έτους σε ειδική εξεταστική περίοδο για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).

  • Για τα μαθήματα της Ομάδας Α’ οι εξετάσεις είναι γραπτές και διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των απολυτηρίων εξετάσεων. Ο βαθμός της εξέτασης αυτής είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.
  • Για τα μαθήματα της Ομάδας Β’ οι εξετάσεις είναι προφορικές. Η προφορική εξέταση διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Διευθυντής, ως πρόεδρος, και δύο (2) καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) καθηγητών είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

β) Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. της παρ. 1 παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην περ. α’ της παραγράφου αυτής, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος από δέκα (10).

Οι μαθητές που κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. απόλυσης μπορούν:

  • αα) να επαναλάβουν τη φοίτηση στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου,
  • ββ) να προσέλθουν στις απολυτήριες εξετάσεις της τελευταίας τάξης το αμέσως επόμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχολικό έτος, χωρίς να φοιτήσουν στην αντίστοιχη τάξη. Οι μαθητές αυτοί εξετάζονται σε όλα τα γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Για τα μαθήματα της Ομάδας Α’ οι εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές.

  • Η προφορική εξέταση διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Διευθυντής ή ο Υποδιευθυντής, ως πρόεδρος, και δύο (2) καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) καθηγητών είναι ο ετήσιος προφορικός βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.
  • Οι γραπτές εξετάσεις διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των απολυτηρίων εξετάσεων. Οι μαθητές εξετάζονται στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους υπόλοιπους μαθητές που φοιτούν στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος. Ο βαθμός της εξέτασης αυτής είναι ο γραπτός βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα. Ο μέσος όρος της προφορικής και της γραπτής εξέτασης είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα.

Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής. Τα θέματα της προφορικής εξέτασης είναι διαφορετικά από εκείνα της γραπτής εξέτασης.

Για τα μαθήματα της Ομάδας Β’ οι εξετάσεις είναι προφορικές και διεξάγονται σύμφωνα με πρόγραμμα που καταρτίζεται από το σχολείο. Η προφορική εξέταση διενεργείται από τριμελή επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Διευθυντής ή ο Υποδιευθυντής, ως πρόεδρος, και δύο (2) καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) καθηγητών είναι ο ετήσιος βαθμός του μαθητή στο εξεταζόμενο μάθημα. Οι περιπτώσεις αα’ και ββ’ ισχύουν και για τους μαθητές που φοίτησαν κατά τα παρελθόντα σχολικά έτη στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου και δεν έχουν απολυθεί.

ΠΗΓΗ

 

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΣΧΟΛΕΙΟ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά

Next Post

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης – Οι νέοι κανονισμοί και η άδεια από τα 17

Next Post
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης - Οι νέοι κανονισμοί και η άδεια από τα 17

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: Να στηριχθούν οι Δήμοι στην κάλυψη της ιδίας συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα
  • Δικογραφία σε βάρος 11χρονου που χτύπησε στο πρόσωπο συνομήλικό του ενώ έπαιζαν μπάσκετ
  • Αυτοκίνητο παρέσυρε 3χρονη – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
  • Δημόσιο – άρση μονιμότητας: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης
  • Δυτική Μακεδονία: «Ένεση» 3,2 εκατ. ευρώ για τη νέα τουριστική της ταυτότητα – Τέσσερα έργα «κλειδιά» ανοίγουν τον δρόμο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr