Σενάρια αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, με κυρίως ωφελούμενους τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για τη νέα χειμερινή περίοδο.
Την ίδια ώρα, και ενώ η κρίση στον Περσικό κόλπο προκαλεί ανησυχία για τις τιμές των καυσίμων, η κυβέρνηση φαίνεται να μελετά την επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με στόχο τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η ομάδα Σταϊκούρα, στο υπουργείο Οικονομικών, ήδη σχεδιάζει αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια καθώς και στις διαδικασίες καταβολής των δόσεων του επιδόματος θέρμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης για την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης ρυθμίζεται βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Επίδομα θέρμανσης: Οι βασικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», οι βασικές αλλαγές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης είναι οι εξής:
-Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος θέρμανσης πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά νοικοκυριά τα οποία -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές– αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από την υπόλοιπη χώρα.
-Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.
Κατά τις ίδιες πηγές, βάσει αυτού του σχεδιασμού, δεν αποκλείεται το επίδομα θέρμανσης -για τον ερχόμενο χειμώνα- να χορηγηθεί εντός του 2019.
Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης
Το ισχύον καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης προβλέπει ότι δικαιούχοι, δυνητικά, είναι:
-Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
-Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
-Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Πηγή: iefimerida.gr