• Latest
χρημα

Δώρο Πάσχα: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν καταβληθεί – Βήμα βήμα η διαδικασία

20 Απριλίου 2022
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Καλλιόπη Βέττα: Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο της Βάγιας Κοντού. Η βία δεν έχει καμία θέση στην Δημοκρατία. Οι δολοφόνοι να βρεθούν και να οδηγηθούν άμεσα στην Δικαιοσύνη

1 Ιουλίου 2026
Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη-Μια γυναίκα διασωληνωμένη, με καταγωγή από τα Γρεβενά και επί χρόνια στην Κοζάνη- Και 4 τραυματίες-Ανάμεσά τους η πολιτευτής της ΝΔ, δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα από την Κοζάνη

Πέθανε η Βάγια Νέστορα, μητέρα του στελέχους της ΝΔ, μετά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι τους

1 Ιουλίου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών

Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών

1 Ιουλίου 2026
φορολογια

Εφορία: Πρόστιμο 7.800 ευρώ και φόρος για δωρεά 26.000 ευρώ κόρης στον πατέρα της

1 Ιουλίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Η τρομοκρατία και η τυφλή βία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας

1 Ιουλίου 2026
Συνάντηση Δημάρχου Κοζάνης με φορείς του τόπου μας για το μεγάλο Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

Συνάντηση Δημάρχου Κοζάνης με φορείς του τόπου μας για το μεγάλο Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

1 Ιουλίου 2026
Κωνσταντίνος Τσολάκης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλατινής: Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να αντιπροσωπεύει και να αμαυρώνει την εικόνα και τις αξίες του χωριού μας

Γαλατινή: Κάλεσμα της τοπικής Κοινότητας για συζήτηση για τα Φωτοβολταϊκά και τις προτάσεις της ΔΕΠΑ

1 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Καταδικαστική δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου, για τις επιθέσεις εναντίον στελεχών της ΝΔ

1 Ιουλίου 2026
Ακριβότερο φέτος το αρνί – «Έχει χαθεί το Πάσχα για την Κοζάνη» λένε οι κτηνοτρόφοι

Δυτική Μακεδονία – ΕΛΣΤΑΤ: Κατακόρυφη μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

1 Ιουλίου 2026
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης  (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΤΝ)

Ακυρώνεται η Γ’ Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

1 Ιουλίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Πέμπτη 2 Ιουλίου,  αρρυθμία & πιθανή διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Ξηρολίμνης

1 Ιουλίου 2026
Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη-Μια γυναίκα διασωληνωμένη, με καταγωγή από τα Γρεβενά και επί χρόνια στην Κοζάνη- Και 4 τραυματίες-Ανάμεσά τους η πολιτευτής της ΝΔ, δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα από την Κοζάνη

Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη-Μια γυναίκα διασωληνωμένη, με καταγωγή από τα Γρεβενά και επί χρόνια στην Κοζάνη- Και 4 τραυματίες-Ανάμεσά τους η πολιτευτής της ΝΔ, δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα από την Κοζάνη

1 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο Πάσχα: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν καταβληθεί – Βήμα βήμα η διαδικασία

sierafm by sierafm
20 Απριλίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χρημα
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέχρι σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη μπορούν οι εργοδότες να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους οι οποίοι αν δεν το λάβουν σήμερα μπορούν να το καταγγείλουν.

Οι εργοδότες που δεν θα καταβάλουν σήμερα το δώρο Πάσχα απειλούνται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ωστόσο οι καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο στα συνδικάτα δεν αφορούν τόσο τη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα αλλά ότι οι εργοδότες ζητούν πίσω το δώρο Πάσχα μετά την καταβολή του. Μάλιστα συνοδεύουν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη το ποσό του δώρου Πάσχα που έλαβαν για να το επιστρέψουν.

Όπως μας εξηγεί ο εργατολογος Γιάννης Καρούζος μέχρι αύριο θα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το δώρο Πάσχα στην περίπτωση που αυτό δε συμβεί με την πάροδο της Τετάρτης, την Πέμπτη ο εργαζόμενος μπορεί υποβάλλοντας σχετική δήλωση στην επιθεώρηση εργασίας να ζητήσει την ποινική δίωξη του εργοδότη επίσης προβλέπεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων από το ΣΕΠΕ.

Το δώρο Πάσχα όπως αναφέρει πρέπει να καταβληθεί ως μισθός τους εργαζόμενους και οχι σαν παροχή σε είδος οι παροχές σε είδος μπορεί να καταβάλλονται από ελευθεριότητα εκ μέρους του εργοδότη

Ωστόσο ο κ. Καρούζος σημειώνει οτι “πολλές φορές με όρους ατομικής σύμβασης εργασίας όταν υπάρχει μισθός ανώτερος από τον κατώτατο συμφωνείτε από τον εργοδότη με τον εργαζόμενο ο συμψηφισμός στην διαφορά που υπάρχει και τον δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων. Μία τέτοια συμφωνία είναι άκυρη και δεν απαλλάσσει τον εργοδότη από την καταβολή του δώρου Πάσχα”.

Βήμα βήμα η καταγγελία

Εάν ο εργοδότης δεν καταβάλλει έγκαιρα το δώρο Πάσχα, τότε οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους οφείλουν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η διαδικασία που ακολουθεί είναι η εξής: η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2396/1995. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή νόμιμος εκπρόωπος επιχείρησης, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στο προσωπικό τις οφειλόμενες αποδοχές των Δώρων τιμωρείται κατόπιν μήνυσης των ενδιαφερομένων ή του ΣΕΠΕ ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 του ΚΠΔ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ
Previous Post

Χωρίς επίδομα βενζίνης η έξοδος και επιστροφή των εκδρομέων το Πάσχα, λέει τώρα η κυβέρνηση

Next Post

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πού θα βρέξει – Η πρόγνωση για Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Next Post
ΗΛΙΟΣ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πού θα βρέξει - Η πρόγνωση για Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο της Βάγιας Κοντού. Η βία δεν έχει καμία θέση στην Δημοκρατία. Οι δολοφόνοι να βρεθούν και να οδηγηθούν άμεσα στην Δικαιοσύνη
  • Πέθανε η Βάγια Νέστορα, μητέρα του στελέχους της ΝΔ, μετά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι τους
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών
  • Εφορία: Πρόστιμο 7.800 ευρώ και φόρος για δωρεά 26.000 ευρώ κόρης στον πατέρα της
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Η τρομοκρατία και η τυφλή βία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr