• Latest
απαγορευεται καπνισμα

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό

23 Δεκεμβρίου 2019
ποτο

Κατανάλωση αλκοόλ: Τα επιτρεπόμενα όρια – Ο κίνδυνος για τους ανηλίκους

25 Δεκεμβρίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Στις φλόγες σπίτι από… λαμπάκια

25 Δεκεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

“Εξοικονομώ 2025”: Αναλυτικά οι προθεσμίες και τα ποσά – Τι “μερεμέτια” προβλέπονται

25 Δεκεμβρίου 2025
χιονια

Καιρός: Έρχονται χιόνια και εκπλήξεις – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα στα βόρεια και το Αιγαίο

25 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

Έως 1.700€ επίδομα κατάρτισης από τη ΔΥΠΑ — πώς το παίρνεις

25 Δεκεμβρίου 2025
ΚΑΡΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑ POS καρτα

Μπορεί να γίνει διπλή χρέωση αν περάσει η κάρτα δύο φορές από το POS;

25 Δεκεμβρίου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

13χρονη κατήγγειλε βιασμό από έξι νεαρούς 14 έως 19 ετών – Έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο ίντερνετ

25 Δεκεμβρίου 2025
 Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στηρίζει το συσσίτιο Κοζάνης

 Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στηρίζει το συσσίτιο Κοζάνης

24 Δεκεμβρίου 2025
Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

24 Δεκεμβρίου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

24 Δεκεμβρίου 2025
Βόιο: Ροντέο έγινε η συνεδρίαση.  Διακοπή και αποχώρηση της αντιπολίτευσης.  Βίντεο

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025

24 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη χαρά και κάλαντα στο γραφείο του Δημάρχου

Χριστουγεννιάτικη χαρά και κάλαντα στο γραφείο του Δημάρχου

24 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό

sierafm by sierafm
23 Δεκεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
απαγορευεται καπνισμα
8
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Σε υψηλά ποσοστά η συμμόρφωση πολιτών και καταστημάτων διαψεύδοντας τους αμφισβητίες. Μπαράζ ελέγχων στα νυχτερινά κέντρα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο νέος αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος θα είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα, και ότι τελικά δεν θα καταφέρει να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι μάλλον θα απογοητευτούν διότι η πορεία της εφαρμογής του νόμου κατά τον πρώτο μήνα μάλλον τους διαψεύδει.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι μπορεί σταδιακά να υπάρχουν προσπάθειες χαλάρωσης της συμμόρφωσης, όμως δεν εφησυχάζει. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας μέσω της οποίας δίνεται συγκεκριμένη καθοδήγηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη διάρκεια των γιορτών. Την ίδια ώρα, είναι γεγονός ότι από τους ελέγχους προκύπτει πως 8 στα 10 καταστήματα τηρούν τη νομοθεσία.

Ειδικότερα, στην «κλασική» εγκύκλιο που εκδίδεται κάθε χρόνια για τους υγειονομικούς ελέγχους της αγοράς και των καταστημάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, φέτος γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον έλεγχο για το κάπνισμα. Τονίζεται λοιπόν στο σχετικό έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Π. Πρεζεράκος ότι: «Επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην τήρηση της ανωτέρω νομοθεσίας στους χώρους ψυχαγωγίας-διασκέδασης ανηλίκων, που αναπτύσσονται για τις ανάγκες των εορτών. Οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους».

Από τα παραπάνω κατανοεί κανείς ότι μόνο χαλαρά δεν θα είναι τα πράγματα για τους «επίμονους» καπνιστές κατά τα Χριστούγεννα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, έχει βρει σύμμαχο στη συγκεκριμένη διαδικασία και τον προκάτοχό του τον κ. Ξανθό. Κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 σημείωσε: «Θέλω να εξάρω την γενναιοδωρία του πρώην Υπουργού Υγείας, του κυρίου Ξανθού, ο οποίος δημοσίως παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι ένα επίτευγμα αυτό του Υπουργείου Υγείας και να πω ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι από τον καπνό, από το κάπνισμα έχουμε 20.000 θανάτους το χρόνο στη χώρα μας, έχουμε 700.000 ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία μας και αυτό κοστίζει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νομίζω ότι καλώς, έστω και τελευταίοι, είμαστε η χώρα η οποία εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο και χαίρομαι που δεν πρόκειται περί καπνιστών και μη καπνιστών αλλά τη μάχη ενάντια στον καπνό την οποία δώσαμε και κερδίσαμε όλοι μαζί με επιτυχία».

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα επίσης με ένα πρώτο απολογισμό από τις 19 Νοεμβρίου που επίσημα άρχισε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και η χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 1142, έχουν γίνει περί τις 3.000 κλήσεις με τις 6 στις 10 να αφορούν καταγγελίες για παραβάσεις. Επίσης 1 στις 10 αφορά κλήση για πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης φαίνεται πως σταδιακά η συμμόρφωση των καταστημάτων γίνεται και πιο ουσιαστική. Έτσι ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης στην αρχή της εφαρμογής του νόμου έδειχνε ότι δεν υπήρχαν παραβάσεις στα 7 από τα 10 ελεγχόμενα καταστήματα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα η αναλογία έφτασε τα 8 στα 10. Να σημειωθεί επίσης ότι οι παραβάσεις δεν αφορούν μόνο το κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο, αλλά και άλλες παραμέτρους του νόμου, όπως πχ την έλλειψη σήμανσης ή τη δημιουργία παράνομων στεγάστρων για καπνιστές σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως μάλιστα έχει αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο υπουργός τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά λόγω της θετικής ανταπόκριση της κοινωνίας. «Νοιώθω ότι ενώ η κοινωνία ήταν έτοιμη, η Πολιτεία αδρανούσε γιατί φοβόταν το «πολιτικό κόστος». Διαψεύστηκαν όλοι όσοι προφήτευαν ότι δεν θα συμμορφωθούμε στον αντικαπνιστικό νόμο γιατί «εδώ είναι Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Κικίλιας.

Πηγή:News247.gr

Previous Post

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πότε θα καταβληθεί – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Next Post

Κοινωνικό μέρισμα: Ποια ΑΜΕΑ ξαναμπαίνουν στην ουρά για να λάβουν το επίδομα

Next Post
κοινωνικό μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα: Ποια ΑΜΕΑ ξαναμπαίνουν στην ουρά για να λάβουν το επίδομα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κατανάλωση αλκοόλ: Τα επιτρεπόμενα όρια – Ο κίνδυνος για τους ανηλίκους
  • Στις φλόγες σπίτι από… λαμπάκια
  • “Εξοικονομώ 2025”: Αναλυτικά οι προθεσμίες και τα ποσά – Τι “μερεμέτια” προβλέπονται
  • Καιρός: Έρχονται χιόνια και εκπλήξεις – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα στα βόρεια και το Αιγαίο
  • Έως 1.700€ επίδομα κατάρτισης από τη ΔΥΠΑ — πώς το παίρνεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr