• Latest
απαγορευεται καπνισμα

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό

23 Δεκεμβρίου 2019
Λειτουργία σχολικών μονάδων του Δήμου Βοΐου για την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου

18 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση

Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση

18 Ιανουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου 17-18/01/2025

18 Ιανουαρίου 2026
Γ’ Εθνική: Νίκη για την Κοζάνη- Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

Γ’ Εθνική: Νίκη – βαθιά ανάσα για την Κοζάνη Λύγισε στην Καλαμαριά ο Εορδαϊκός

18 Ιανουαρίου 2026
Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Ορειβάτες στο Μπούρινο. Βίντεο και φωτογραφίες

Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Ορειβάτες στο Μπούρινο. Βίντεο και φωτογραφίες

18 Ιανουαρίου 2026
Η Κοπή πίτας του Μακεδονικού Σιάτιστας

Η Κοπή πίτας του Μακεδονικού Σιάτιστας

18 Ιανουαρίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

7 τροφές που βοηθούν πραγματικά στη μείωση της χοληστερόλης

18 Ιανουαρίου 2026
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Μαχαίρωσαν οδηγό ταξί και του έκλεψαν το αυτοκίνητο

18 Ιανουαρίου 2026
Τσουχτερό κρύο και έντονες βροχές – Ντύνεται στα «λευκά» η χώρα

Γιατί χιονίζει λιγότερο στην Ελλάδα. Οι τρεις λόγοι

18 Ιανουαρίου 2026
φορολογια

Τι αλλάζει από φέτος στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: Ποιοι και πώς γλιτώνουν το τεκμαρτό εισόδημα και τον φόρο από το πρώτο ευρώ

18 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Φιλόζωοι. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Φιλόζωοι. Βίντεο και φωτογραφίες

18 Ιανουαρίου 2026
Δεύτερη θέση για τον Σιατιστινό Αργύρη Ψιάνο στους αγώνες του ΣΕΓΑΣ

Δεύτερη θέση για τον Σιατιστινό Αργύρη Ψιάνο στους αγώνες του ΣΕΓΑΣ

18 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό

sierafm by sierafm
23 Δεκεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
απαγορευεται καπνισμα
8
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Σε υψηλά ποσοστά η συμμόρφωση πολιτών και καταστημάτων διαψεύδοντας τους αμφισβητίες. Μπαράζ ελέγχων στα νυχτερινά κέντρα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο νέος αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος θα είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα, και ότι τελικά δεν θα καταφέρει να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι μάλλον θα απογοητευτούν διότι η πορεία της εφαρμογής του νόμου κατά τον πρώτο μήνα μάλλον τους διαψεύδει.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι μπορεί σταδιακά να υπάρχουν προσπάθειες χαλάρωσης της συμμόρφωσης, όμως δεν εφησυχάζει. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας μέσω της οποίας δίνεται συγκεκριμένη καθοδήγηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη διάρκεια των γιορτών. Την ίδια ώρα, είναι γεγονός ότι από τους ελέγχους προκύπτει πως 8 στα 10 καταστήματα τηρούν τη νομοθεσία.

Ειδικότερα, στην «κλασική» εγκύκλιο που εκδίδεται κάθε χρόνια για τους υγειονομικούς ελέγχους της αγοράς και των καταστημάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, φέτος γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον έλεγχο για το κάπνισμα. Τονίζεται λοιπόν στο σχετικό έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Π. Πρεζεράκος ότι: «Επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην τήρηση της ανωτέρω νομοθεσίας στους χώρους ψυχαγωγίας-διασκέδασης ανηλίκων, που αναπτύσσονται για τις ανάγκες των εορτών. Οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους».

Από τα παραπάνω κατανοεί κανείς ότι μόνο χαλαρά δεν θα είναι τα πράγματα για τους «επίμονους» καπνιστές κατά τα Χριστούγεννα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, έχει βρει σύμμαχο στη συγκεκριμένη διαδικασία και τον προκάτοχό του τον κ. Ξανθό. Κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 σημείωσε: «Θέλω να εξάρω την γενναιοδωρία του πρώην Υπουργού Υγείας, του κυρίου Ξανθού, ο οποίος δημοσίως παραδέχθηκε ότι πράγματι είναι ένα επίτευγμα αυτό του Υπουργείου Υγείας και να πω ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι από τον καπνό, από το κάπνισμα έχουμε 20.000 θανάτους το χρόνο στη χώρα μας, έχουμε 700.000 ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία μας και αυτό κοστίζει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νομίζω ότι καλώς, έστω και τελευταίοι, είμαστε η χώρα η οποία εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο και χαίρομαι που δεν πρόκειται περί καπνιστών και μη καπνιστών αλλά τη μάχη ενάντια στον καπνό την οποία δώσαμε και κερδίσαμε όλοι μαζί με επιτυχία».

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα επίσης με ένα πρώτο απολογισμό από τις 19 Νοεμβρίου που επίσημα άρχισε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και η χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 1142, έχουν γίνει περί τις 3.000 κλήσεις με τις 6 στις 10 να αφορούν καταγγελίες για παραβάσεις. Επίσης 1 στις 10 αφορά κλήση για πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης φαίνεται πως σταδιακά η συμμόρφωση των καταστημάτων γίνεται και πιο ουσιαστική. Έτσι ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης στην αρχή της εφαρμογής του νόμου έδειχνε ότι δεν υπήρχαν παραβάσεις στα 7 από τα 10 ελεγχόμενα καταστήματα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα η αναλογία έφτασε τα 8 στα 10. Να σημειωθεί επίσης ότι οι παραβάσεις δεν αφορούν μόνο το κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο, αλλά και άλλες παραμέτρους του νόμου, όπως πχ την έλλειψη σήμανσης ή τη δημιουργία παράνομων στεγάστρων για καπνιστές σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως μάλιστα έχει αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο υπουργός τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά λόγω της θετικής ανταπόκριση της κοινωνίας. «Νοιώθω ότι ενώ η κοινωνία ήταν έτοιμη, η Πολιτεία αδρανούσε γιατί φοβόταν το «πολιτικό κόστος». Διαψεύστηκαν όλοι όσοι προφήτευαν ότι δεν θα συμμορφωθούμε στον αντικαπνιστικό νόμο γιατί «εδώ είναι Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Κικίλιας.

Πηγή:News247.gr

Previous Post

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πότε θα καταβληθεί – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Next Post

Κοινωνικό μέρισμα: Ποια ΑΜΕΑ ξαναμπαίνουν στην ουρά για να λάβουν το επίδομα

Next Post
κοινωνικό μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα: Ποια ΑΜΕΑ ξαναμπαίνουν στην ουρά για να λάβουν το επίδομα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Γρεβενών: Μία ώρα αργότερα η έναρξη των Σχολικών Μονάδων την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
  • Σιάτιστα: Reunion της Τάξης του 1995 – Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, συγκίνηση
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου 17-18/01/2025
  • Γ’ Εθνική: Νίκη – βαθιά ανάσα για την Κοζάνη Λύγισε στην Καλαμαριά ο Εορδαϊκός
  • Έκοψαν τη Βασιλόπιτα οι Ορειβάτες στο Μπούρινο. Βίντεο και φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr