• Latest
χρημα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πώς θα «σώσετε» την πρώτη κατοικία – Πέφτει στις 5.000 το όριο του χρέους

13 Μαΐου 2026
Πρόγραμμα 55+ της ΔΥΠΑ: Όταν η αντικειμενικότητα ξεχνά την δικαιοσύνη

Πρόγραμμα 55+ της ΔΥΠΑ: Όταν η αντικειμενικότητα ξεχνά την δικαιοσύνη

18 Ιουλίου 2026
Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Η Εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Πανήγυρις Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Σιάτιστας 19 και 20 Ιουλίου 2026

18 Ιουλίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Συνάδελφός της είχε γίνει αφόρητος με τη συμπεριφορά του – Συνελήφθη 35χρονος για stalking και παρενόχληση

18 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

65χρονος δέχτηκε κλωτσιά στο κεφάλι, γιατί έκανε παρατήρηση σε νεαρούς που σχολίασαν τον σκύλο του φίλου του

18 Ιουλίου 2026
Φορτηγό «σφήνωσε» και προκάλεσε ζημιά σε ιστορική πύλη

Φορτηγό «σφήνωσε» και προκάλεσε ζημιά σε ιστορική πύλη

18 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φυτεία με περισσότερα από 800 χασισόδεντρα εντόπισαν αστυνομικοί σε αποψιλωμένη δασική έκταση

18 Ιουλίου 2026
νεκροταφειο

34χρονος έκανε το μνήμα συγγενή του κρυψώνα για ναρκωτικά

18 Ιουλίου 2026
νοσοκομειο

Στα 25 τα κρούσματα σαλμονέλας – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα από τα πρώτα δείγματα

18 Ιουλίου 2026
χρημα

Εφάπαξ: Έρχονται αλλαγές από το 2027 – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο

18 Ιουλίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Ανήλικη λήστεψε μίνι μάρκετ με φαλτσέτα

18 Ιουλίου 2026
Νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» 2026: Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ

«Ανακαινίζω 2026»: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες – Η νέα προθεσμία

18 Ιουλίου 2026
αγχος πονοκεφαλος πονος

Πρωινός πονοκέφαλος: 7 πιθανές αιτίες και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

18 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 18 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πώς θα «σώσετε» την πρώτη κατοικία – Πέφτει στις 5.000 το όριο του χρέους

sierafm by sierafm
13 Μαΐου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χρημα
0
SHARES
16
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για πρώτη φορά θα είναι εφικτή η διάσωση της πρώτης κατοικίας μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ενώ στις 5.000 «πέφτει» το νέο κατώτατο όριο χρέους που μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, έναντι του μίνιμουμ ύψους χρέους 10.000 ευρώ που ίσχυε ως σήμερα.

Πρόκειται για δύο από τις βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας.

Ενώ παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα άρσης κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού και η νέα δυνατότητα ρύθμισης έως 72 δόσεις για παλαιές αρρύθμιστες οφειλές.

Συγκεκριμένα, μέσω του Εξωδικαστικού, οι οφειλέτες μπορούν να πετύχουν «κούρεμα» της οφειλής τους και αποπληρωμή έως 240 δόσεις, γεγονός που σημαίνει χαμηλότερο ύψος της μηνιαίας δόσης.

Υπενθυμίζεται πως έως τα τέλη Απριλίου είχαν ολοκληρωθεί 60.388 επιτυχείς ρυθμίσεις, που αφορούν συνολικές αρχικές οφειλές ύψους 18,64 δισ. ευρώ. Από αυτές, σχεδόν 7.000 αφορούσαν ευάλωτους οφειλέτες, ενώ εκατοντάδες περιπτώσεις σχετίζονταν με άτομα με αναπηρία.

Οι νέες παρεμβάσεις

1. Προστασία της πρώτης κατοικίας όλων των οφειλετών μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού:

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να διαχωρίζουν την κύρια κατοικία τους από την υπόλοιπη περιουσία τους, ώστε να επιτυγχάνουν μεγαλύτερο «κούρεμα» και χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέγουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, με αντάλλαγμα τη ρευστοποίηση των λοιπών περιουσιακών στοιχείων, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης ρύθμισης των οφειλών τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Έτσι, το ύψος του «κουρέματος» και της μηνιαίας δόσης θα διαμορφώνεται με βάση την αξία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη.

Οπότε, η δόση και τα «κουρέματα» των οφειλών του θα είναι ουσιαστικά βελτιωμένα και θα ανταποκρίνονται μόνο στην αξία της κατοικίας και των εισοδημάτων του.

2. Θεσπίζεται η δυνατότητα άρσης κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού:

Η κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ενός οφειλέτη θα μπορεί πλέον να αίρεται εφόσον έχει εξοφληθεί το 25% της συνολικής οφειλής και εφόσον έχουν ρυθμιστεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις προς τη φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση που δίνει «ανάσα» σε όσους κάνουν προσπάθεια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επανέλθουν στην οικονομική κανονικότητα.

3. Εντάσσονται και μικρότερες οφειλές, από 5.000 ευρώ:

Διευρύνεται σημαντικά η πρόσβαση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα ένταξης και οφειλετών με συνολικές οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω, ενώ έως σήμερα το κατώτατο όριο ένταξης ήταν οι 10.000 ευρώ. Η διεύρυνση αυτή θεωρείται κρίσιμη, διότι εντάσσει στο προστατευτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο μικρότερους οφειλέτες, οι οποίοι έως σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον Μηχανισμό.

4. Θεσπίζεται νέα δυνατότητα ρύθμισης έως 72 δόσεις για παλαιές αρρύθμιστες οφειλές:

Η νέα ρύθμιση αφορά σε οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τον Δεκέμβριο 2023 και δεν είχαν μπει σε καθεστώς ρύθμισης ως τις 21.4.2026. Στο εξής, και οι οφειλές αυτές θα μπορούν πλέον να ενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης έως 72 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οφειλές που προέκυψαν μετά το τέλος του 2023 έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 72 δόσεων λειτουργεί συμπληρωματικά ή εναλλακτικά με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ανάλογα με το τι συμφέρει τον κάθε οφειλέτη. Ωστόσο, η δυνατότητα διαγραφής μέρους της οφειλής, δηλαδή «κούρεμα», μπορεί να προκύψει μόνο στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού.

Κρατική επιδότηση ενοικίου για 12 χρόνια

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Πρόκειται για ένα από τα εργαλεία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης (Πτωχευτικός Νόμος 4738/2020), με έμφαση τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2026.

Ο νέος φορέας θα επιτρέπει στον δικαιούχο να παραμείνει στο σπίτι του ως ενοικιαστής, αντί να του το «πάρει» η τράπεζα.

Η κάλυψη του ενοικίου θα γίνεται από το κράτος και ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς.

Στην πράξη, ο ιδιωτικός φορέας θα έρχεται και θα αγοράζει το σπίτι του φορολογούμενου που δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην τράπεζα, «σώζοντας» το από έναν ενδεχόμενο πλειστηριασμό.

Ο ευάλωτος φορολογούμενος θα μπορεί να παραμένει στο ίδιο σπίτι, με κρατική επιδότηση ενοικίου, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 12 χρόνια.

Εφόσον είναι συνεπής και τα οικονομικά του καλυτερέψουν σε αυτό το διάστημα και θέλει να παρει πίσω την ιδιοκτησία του ακινήτου, θα έχει την επιλογή της επαναγοράς.

 

 

ΠΗΓΗ

Tags: ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
Previous Post

Τα 6 είδη ενδοοικογενειακής βίας – Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια

Next Post

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης σε βάρος 45χρονης για αγορά εισιτηρίων συναυλίας, στα Γρεβενά

Next Post
απατη

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης σε βάρος 45χρονης για αγορά εισιτηρίων συναυλίας, στα Γρεβενά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πρόγραμμα 55+ της ΔΥΠΑ: Όταν η αντικειμενικότητα ξεχνά την δικαιοσύνη
  • Πανήγυρις Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Σιάτιστας 19 και 20 Ιουλίου 2026
  • Συνάδελφός της είχε γίνει αφόρητος με τη συμπεριφορά του – Συνελήφθη 35χρονος για stalking και παρενόχληση
  • 65χρονος δέχτηκε κλωτσιά στο κεφάλι, γιατί έκανε παρατήρηση σε νεαρούς που σχολίασαν τον σκύλο του φίλου του
  • Φορτηγό «σφήνωσε» και προκάλεσε ζημιά σε ιστορική πύλη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr