Στο δημοτικό συμβούλιο τις 31-5-2018 που αφορούσε το έγγραφο του υπουργείου Αμύνης προς το δήμο Βοΐου https://goo.gl/zhfT6G ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της επιστολής προσπάθησα με την τοποθέτησή μου τότε να ξεκαθαρίσω ότι η απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη και ότι θα έπρεπε σύσσωμη η ηγεσία του τόπου μας να ξεκινήσει έναν αγώνα αποτροπής της εφαρμογής της και και όχι να επαναπαυτεί σε παραπλανητικές δηλώσεις των διοικούντων.
Λυπάμαι που σήμερα πέντε μήνες μετά δεν έγινε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και δηλώνουμε έκπληκτοι από μία εξέλιξη η οποία ήταν προαναγγελθείσα. Σήμερα ξανασυνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο προφανώς για να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτά που έχει δρομολογήσει το υπουργείο μετανάστευσης εν απουσία της τοπικής κοινωνίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο βρίσκεται σε μεγάλη πίεση από τον πληθυσμό των προσφύγων-μεταναστών που έχουν κατακλύσει τα νησιά μας και προβαίνει σε μία μεταφορά του προβλήματος στην Ηπειρωτική Ελλάδα σε περιοχές που υπάρχουν άδειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά κυρίως θα έχουν τη μικρότερη αντίσταση από την τοπική κοινωνία. Και αυτή η περιοχή είναι η περιοχή της Νεάπολης Βοΐου και το Βόιο γενικότερα.
Διερωτώμενος γιατί πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη κάνω τις έξης σκέψεις: Στο παρελθόν για την περιοχή Άνω Βοΐου υπήρξε πρόταση κατασκευής φυλακών η οποία αποκρούστηκε από την τότε τοπική κοινωνία και αρκετοί παράγοντες σήμερα χρόνια μετά εμφανίζονται μετανιωμένοι μιας και εγκατάσταση των φυλακών σε άλλο σημείο της περιφέρειάς μας δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις(αρκετοί υποστηρίζουν το αντίθετο).
Σε μία καινούργια πρόκληση όπως είναι η εγκατάσταση στο Βόιο οικογενειών μεταναστών ίσως κάποιοι μεταξύ μας κάνοντας δεύτερες και τρίτες σκέψεις θα έλεγαν ότι η εγκατάσταση αυτή θα απέφερε οικονομικά οφέλη και κατά κάποιο τρόπο ζωντάνεμα μιας περιοχής πού πληθυσμιακά καταρρέει με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει η όλη εγκατάσταση υπέρ της τοπικής αγοράς . Δυστυχώς όμως τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν ζούμε σε ένα σύγχρονο ισχυρό κράτος το οποίο μπορεί να εγκαταστήσει έναν οικισμό καλά οργανωμένο – που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον ήδη υπάρχον πληθυσμό – αλλά σε ένα κράτος το οποίο έχει να επιδείξει Αμυγδαλέζες και οικισμούς τύπου Μόρια. Είναι μαθηματικά σίγουρο οτι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση του στρατοπέδου Πόρτη. Καμία σχέση με την δομή φιλοξενίας κορασίδων του Πενταλόφου και πολύ περισσότερο με την εγκατάσταση στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών 750 ατόμων . Εδώ έχουμε να κάνουμε με την προσθήκη στην Νεάπολη των 2000 κατοίκων μιας καινούργιας γειτονιάς 1000 και πλέον ατόμων ανθρώπων απεγνωσμένων με μόνιμη την σκέψη της επιβίωσης και της απόδρασης προς την γειτονική Αλβανία και την Ευρώπη. Προσπάθεια οποιουδήποτε παράγοντα να ωραιοποιήσει τα πράγματα πρέπει να πέσει στο κενό. Απλώς γιατί κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το αντίθετο.
Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο πρέπει όλοι λαός και εξουσία να αποφύγουμε αντεγκλήσεις και επίρριψη ευθυνών και να εστιάσουμε στο να απαντήσουμε στα δύο καίρια ερωτήματα:
1. Θέλουμε μια “Μόρια” 1000 η και περισσοτέρων ταλαιπωρημένων ανθρώπων δίπλα από τη Νεάπολη;
2.Τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι για το πρώτο η απάντηση είναι μονολεκτική: ΌΧΙ .
για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα διαφορετικό πάρα την μετάβαση περιφερειάρχη , δημάρχου και λοιπών κατευθείαν στο κέντρο λήψεως των αποφάσεων και να μην επιστρέψουν αν δεν έχουν γραπτή επιβεβαίωση για την διακοπή της υλοποίησης των σχεδίων του υπουργείου ενώ παράλληλα να εξεταστούν από νομικούς και τεχνικούς όλα τα εμπόδια που μπορούν να τεθούν τα οποία θα αποτρέψουν η να επιβραδύνουν τις εξελίξεις.
Κανένας δεν μπορεί αμφισβητήσει τη φιλόξενη διάθεση του λαού του Βοΐου κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ως ξενοφοβικούς μιάς και μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής προέρχεται από οικογένειες προσφύγων. Κατάγομαι από προσφυγική οικογένεια και υπήρξα για μεγάλο μέρος της ζωής μου μετανάστης. Δεν φοβόμαστε τους ξένους ,τους δικούς μας φοβόμαστε.Και αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα εγκαταλείψουν τους ανθρώπους αυτούς όπως επανειλημμένα έχουν κάνει στο έλεος της τύχης τους στο έλεος των ΜΚΟ δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην τοπική κοινωνία και έτσι μια επιχείρηση φιλοξενίας προσφύγων να καταλήξει σε κάτι αρνητικό τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ντόπιους.
ΥΓ. όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν στο παρελθόν αν είχε ζητηθεί η μεταβίβαση του στρατοπέδου στην ιδιοκτησία του δήμου όπως έγινε με άλλα στρατόπεδα πχ Σιάτιστας, Κοζάνης κλπ
Ζευκλής Χρήστος