• Latest
ΚΡΑΣΙ

Η σχέση που έχει το κρασί με την άνοια

3 Αυγούστου 2018
Επενδύσεις αμυντικής βιομηχανίας στη Δυτική Μακεδονία, στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Κασαπίδη με Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στην Αθήνα

Επενδύσεις αμυντικής βιομηχανίας στη Δυτική Μακεδονία, στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Κασαπίδη με Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στην Αθήνα

29 Σεπτεμβρίου 2025
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Στα επείγοντα άνδρας με βάζο στον πρωκτό -Εκανε χειρουργείο

29 Σεπτεμβρίου 2025
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου. Προχωράνε οι Ενεργειακές Κοινότητες.  Βίντεο

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου. Προχωράνε οι Ενεργειακές Κοινότητες. Βίντεο

29 Σεπτεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Επιβεβλημένη για τη Δυτ. Μακεδονία η αύξηση του ορίου των 1.500 κατοίκων στα μέτρα ΔΕΘ, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης»

29 Σεπτεμβρίου 2025
Έναρξη σεζόν για την χορωδία δωματίου Κοζάνης

Έναρξη σεζόν για την χορωδία δωματίου Κοζάνης

29 Σεπτεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην Κοζάνη

29 Σεπτεμβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση «Πόσο επικίνδυνη είναι η καύση σκουπιδιών;» την Παρασκευή 3 Οκτώβρη στην Πτολεμαΐδα

Ενημερωτική εκδήλωση «Πόσο επικίνδυνη είναι η καύση σκουπιδιών;» την Παρασκευή 3 Οκτώβρη στην Πτολεμαΐδα

29 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο με γενικό τίτλο «Η δημιουργικότητα, η διαθεματικότητα και η τέχνη στην υπηρεσία της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας»

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο με γενικό τίτλο «Η δημιουργικότητα, η διαθεματικότητα και η τέχνη στην υπηρεσία της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας»

29 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Σε διαβούλευση το σχέδιο για την Υγεία στη Δυτική Μακεδονία

29 Σεπτεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

349 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας                                            

29 Σεπτεμβρίου 2025
παιδι

Κατηγορείται πως ασελγούσε στην 5χρονη κόρη του!

29 Σεπτεμβρίου 2025
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

Ανήλικος επιβάτης χτύπησε οδηγό λεωφορείου

29 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σχέση που έχει το κρασί με την άνοια

sierafm by sierafm
3 Αυγούστου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΡΑΣΙ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τι έδειξε νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ ως μεσήλικες, ιδίως καθόλου κρασί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια στην τρίτη ηλικία, σε σχέση με όσους καταναλώνουν με μέτρο, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γαλλική επιστημονική μελέτη.

Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 45% της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους πίνουν έως ενάμισι μπουκάλι κρασί την εβδομάδα. Αν όμως κανείς πίνει παραπάνω, τότε ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται σε βάθος χρόνου.

Και όσο παραπάνω πίνει μετά από ένα όριο, τόσο η πιθανότητα άνοιας αυξάνεται. Το όριο αυτό είναι οι 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Καθώς μία μονάδα ισοδυναμεί με 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml (σχεδόν το ένα τρίτο του μπουκαλιού) περιέχονται περίπου τρεις μονάδες αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και του γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας INSERM, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για 9.087 άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών, εκ των οποίων 397 εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 23 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μακρόχρονη ήταν η πλήρης αποχή από το αλκοόλ ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας. Έτσι όσοι δεν έβαζαν σταγόνα αλκοόλ στο στόμα τους πολύ πριν την μέση ηλικία, είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητας άνοιας.

«Δείξαμε ότι τόσο η μακρόχρονη αποχή από το αλκοόλ όσο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επεσήμαναν ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με δεδομένο ότι τα περιστατικά άνοιας παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι όσοι απέχουν ολοκληρωτικά από το αλκοόλ, κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιοπάθεια, δύο παθήσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι έναντι του διαβήτη και των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Πάντως, οι ερευνητές είπαν ότι θεωρούν πρόωρο να συμβουλεύσουν όποιον δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, να αρχίσει να πίνει, ιδίως αν έχει ιστορικό βαριάς κατανάλωσης στο παρελθόν. Επίσης επεσήμαναν ότι ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος, συνεπώς είναι δύσκολο να θεωρηθεί επίσημα ως τελείως ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ.

«Προς το παρόν δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι καλή για τον εγκέφαλο, όμως είναι καλό ότι εντοπίσαμε ένα “κατώφλι” πέρα από το οποίο οι πιθανότητες άνοιας αυξάνονται» δήλωσε η Σαμπιά, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ».

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΡΑΣΙ
Previous Post

Απέκτησε τερματοφύλακες ο Μακεδονικός Σιάτιστας

Next Post

6 εκπληκτικοί λόγοι για να αγκαλιάζεστε πιο συχνά!

Next Post
ΑΓΚΑΛΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙ

6 εκπληκτικοί λόγοι για να αγκαλιάζεστε πιο συχνά!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Επενδύσεις αμυντικής βιομηχανίας στη Δυτική Μακεδονία, στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Κασαπίδη με Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στην Αθήνα
  • Στα επείγοντα άνδρας με βάζο στον πρωκτό -Εκανε χειρουργείο
  • Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου. Προχωράνε οι Ενεργειακές Κοινότητες. Βίντεο
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Επιβεβλημένη για τη Δυτ. Μακεδονία η αύξηση του ορίου των 1.500 κατοίκων στα μέτρα ΔΕΘ, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης»
  • Έναρξη σεζόν για την χορωδία δωματίου Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr