Κι ενώ πιθανώς γνωρίζατε ότι το αλάτι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μας ανεβάσει την πίεση και να βλάψει την καρδιά μας, ερευνητές του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης λένε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο και για το στομάχι μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastric Cancer, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με 40% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Μάλιστα, στις ασιατικές χώρες, όπου τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι δημοφιλή, είχε ήδη διερευνηθεί αυτή η σχέση, αλλά τώρα, φαίνεται ότι αυτός ο κίνδυνος αντικατοπτρίζεται και στις στατιστικές για τον καρκίνο στην Ευρώπη.
«Η έρευνά μας αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας του προστιθέμενου αλατιού και του καρκίνου του στομάχου και στις δυτικές χώρες», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.
«Με τη μελέτη μας θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης αλατιού και να παράσχουμε μια βάση για μέτρα πρόληψης του καρκίνου του στομάχου», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Πώς θα περιορίσουμε το αλάτι από τη διατροφή μας
Για τους περισσότερους από εμάς, το μεγαλύτερο ποσοστό αλατιού στη διατροφή μας δεν προέρχεται από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας (στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι), αλλά από τα παρασκευασμένα (ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα) τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Τα εν λόγω τρόφιμα κρύβουν μερικές φορές πολλές εκπλήξεις – για παράδειγμα, το ψωμί συμβάλλει σημαντικά στην πρόσληψη αλατιού, ενώ είναι σημαντικό να κοιτάμε τις ετικέτες τροφίμων από ορισμένες σούπες και σάλτσες σε μορφή κονσέρβας ή πακέτου και αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια (τσιπς).
Η American Heart Association (AHA) συνιστά να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα αλατιού σε ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού. Για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η συνιστώμενη πρόσληψη είναι περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Μερικά τρόφιμα όπως τα καπνιστά και τα επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια, είναι καλύτερο να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η καλύτερη στρατηγική για τον έλεγχο της πρόσληψης αλατιού είναι να φτιάχνουμε εμείς το φαγητό μας, έτσι ώστε να έχουμε τον έλεγχο των υλικών και της ποσότητας. Είναι βέβαια πάντα χρήσιμο να περιορίζουμε τη χρήση αλατιού κατά το μαγείρεμα και να αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού την ώρα του γεύματος.
Νοστιμίστε το φαγητό σας με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι. «Πασπαλίστε» με αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα και μπαχαρικά το φαγητό σας, όπως βασιλικό, πιπέρι, κύμινο, δεντρολίβανο, τζίντζερ, κανέλα και σκόρδο, αντί για επιπλέον αλάτι.
Pro tip: Ένα τρικ που βοηθά τον οργανισμό είναι η κατανάλωση κάλιου – ιχνοστοιχείο που διεγείρει την αποβολή άλατος. Επιπλέον, το κάλιο δρα εντελώς αντίθετα από το αλάτι – δηλαδή, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αντί να την αυξάνει. Το αβοκάντο, οι μπανάνες, τα μανιτάρια, ο αρακάς, οι πατάτες, το σπανάκι, οι τομάτες και τα πορτοκάλια πρέπει συνεπώς να έχουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο στο καθημερινό μενού, δεδομένου πως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Ο πιο επιτυχημένος τρόπος για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας είναι να εντάξετε στη ζωή σας μία από τις συμβουλές, έως ότου σας γίνει συνήθεια. Ύστερα μπορείτε να προχωρήσετε στην επόμενη.
Πηγή: vita.gr