• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση: Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των πράσινων «αρπακτικών»

8 Δεκεμβρίου 2021
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

27 Ιουνίου 2025
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη

27 Ιουνίου 2025
Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025

Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025

27 Ιουνίου 2025
Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

27 Ιουνίου 2025
Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

27 Ιουνίου 2025
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ WC ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ»

Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ WC ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ»

27 Ιουνίου 2025
Ο Δήμος Γρεβενών στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Κ16 – Υψηλού επιπέδου φιλοξενία και συνεργασία με μέλλον.

Ο Δήμος Γρεβενών στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Κ16 – Υψηλού επιπέδου φιλοξενία και συνεργασία με μέλλον.

27 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025 και ώρες 10:00 έως 22:00 στο Άλσος Κουρί λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς  καθώς και σε άλλα δασικά οικοσυστήματα

Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025 και ώρες 10:00 έως 22:00 στο Άλσος Κουρί λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και σε άλλα δασικά οικοσυστήματα

27 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 2-7-2025 για τον ισολογισμό

27 Ιουνίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, χωρίς εκλογικό το Βόιο

27 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Κοζάνη και Φλώρινα σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Που απαγορεύεται η κυκλοφορία

27 Ιουνίου 2025
Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το  Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα  «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

27 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση: Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των πράσινων «αρπακτικών»

sierafm by sierafm
8 Δεκεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tο νομοσχέδιο για την «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή έρχεται να κλείσει μια σειρά νομικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζόμενων  και του λαού.

Στόχος του είναι να συγκροτήσει τα επιτελεία που θα «τρέξουν» τον όλο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης (Ειδική Υπηρεσία – ΕΥΔΑΜ -, η εταιρεία Μετάβαση Α.Ε., Διαχειριστική Αρχή και Επιτροπές Αξιολόγησης Έργων), θα οργανώσουν την χρηματοδότηση με  δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα φορολογικό παράδεισο για τους πράσινους μεγάλο-επενδυτές.

Παράλληλα αξιοποιείται  το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που πέρασε η κυβέρνηση της Ν.Δ τον προηγούμενο χρόνο, και δίνει βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις επενδύσεις τους (βουνά, παραλίες, δάση κ.α) αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα έργα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα αδειοδοτούνται με ταχύτατες διαδικασίες ως στρατηγικές επενδύσεις ακόμη και χωρίς Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Θα αρκεί, όπως αναφέρεται, μια τεχνική έκθεση «για ενημέρωση των αρμοδίων αρχών» (π.χ. απόθεση των υλικών κατεδάφισης κτιρίων της ΔΕΗ, όπως οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων). Επίσης  με την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) θα εγκρίνεται και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής χωρίς καν την υποχρέωση δημοσιότητας (ανάρτηση στον δήμο, δημοσίευση σε εφημερίδες, υποβολή ενστάσεων) εφόσον εκείνος που ζήτησε την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι κύριος της έκτασης που πολεοδομείται.

Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι το αφήγημα της «δίκαιής» μετάβασης δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού αλλά την μοιράσια της πίτας μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Η ΔΕΗ Α.Ε που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε παραπέρα, παίρνει τα «δώρα» της αφού απαλλάσσεται από την μετεγκατάσταση της Ακρινής με τη «δωρεά» προς τους κατοίκους ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, απαλλάσσεται από την αποκατάσταση των εδαφών που θα της στοίχιζαν δισεκατ.ευρω. Εξασφαλίζει τα εδάφη και τους πόρους για τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ. Τα υπόλοιπα εδάφη με ευθύνη του κράτους και των παραπάνω επιτροπών θα μοιραστούν στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν. Αυτό είναι το «win – win» που περιέγραψε Υπουργός της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες όσον αφορά την λύση που δόθηκε για τις αποκαταστάσεις εδαφών. Μια μοιρασιά που φέρνει κέρδη για τη ΔΕΗ Α.Ε – κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα παραπάνω μαζί με το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί (σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε, νόμος Χατζηδάκη) προς όφελος του κεφαλαίου αποδεικνύει ότι χαμένοι για ακόμα μια φορά θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός που τον περιμένει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί με τα σχέδια που προωθούνται για την καύση απορριμμάτων στα αποκατεστημένα εδάφη, η λύση που προτείνεται για την τηλεθέρμανση θα εκτοξεύσει το κόστος για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά,  η ανεργία θα φουντώσει, οι οποίες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα κ.α.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή απέδειξε ότι τα αστικά κόμματα κινούνται στις ίδιες ράγες των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου,  της Ε.Ε., στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αφού και οι δύο λένε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι «μονόδρομος», στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της μετατροπής της σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Στην πολιτική που καταδικάζει  το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια και την ανεργία, καθιερώνει άθλιους όρους εργασίας, βάζει σε κίνδυνο λόγω των ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας από την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές ενέργειας.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τα πάνω, από την αλλαγή διαχειριστών της βαρβαρότητας που ζει και θα ζήσει. Πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στη στρατηγική των ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου, την αστική στρατηγική της «δίκαιης μετάβασης» και «πράσινης ανάπτυξης». Να ανοίξει το δρόμο για  ένα ριζικά άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου στο επίκεντρο θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας και όχι η ανάπτυξη για τα κέρδη μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας και όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για να μπορεί να προσφέρεται φθηνά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και να προστατεύεται ουσιαστικά το περιβάλλον, για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων.

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Το όραμα της Κοζάνης για το 2030:  Ψηφιακός μετασχηματισμός και εκπλήρωση του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας

Next Post

Έρχονται χιόνια το Σάββατο και σε χαμηλά υψόμετρα σε Βόιο, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά

Next Post
χιονι

Έρχονται χιόνια το Σάββατο και σε χαμηλά υψόμετρα σε Βόιο, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος
  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «ΤΑΞΙΔΙ: Συλλογικό οδοιπορικό λέξεων & εικόνων» στην Κοζάνη
  • Σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κολλεγίου Ανατόλια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025
  • Πρόγραμμα Επισκέψεως Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας
  • Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr