• Latest
Aνάστατοι συγγενείς των ηλικιωμένων μετά την αποκάλυψη για κρούσματα ψώρας στο Τιάλειο Γηροκομείο Κοζάνης. Βίντεο

Κοζάνη: Στο επίκεντρο η λειτουργία του Τιάλειου Γηροκομείου μετά τα κρούσματα ψώρας – Νέοι έλεγχοι και ζητήματα αδειοδότησης

18 Ιουνίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Εννέα ερευνητικά έργα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν στη Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ»

1 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Παιδικό θεατρικό εργαστήρι

Δήμος Βοΐου: Παιδικό θεατρικό εργαστήρι

1 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Δήμος Καστοριάς: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

1 Οκτωβρίου 2026
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟ¨

1 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Ευχαριστήριο σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Οκτώβριο του 2026

1 Οκτωβρίου 2026
Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Αύγουστο

Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Ιατροί ειδικότητας για τον Οκτώβριο 2026

1 Οκτωβρίου 2026
ΓΡΙΠΗ

Κρυολόγημα: 3 σπιτικές συνταγές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα – Με τη «σφραγίδα» της επιστήμης

1 Οκτωβρίου 2026
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

ΕΛΠΙΔΑ: «Πρώτα ενημέρωση, αξιολόγηση και δεσμεύσεις – μετά οι μη αναστρέψιμες αποφάσεις για το Data Center και την κατεδάφιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου»

1 Οκτωβρίου 2026
Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.: Εκλογή Προέδρου και γενικού γραμματέα Αντιπροσωπείας

Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.: Εκλογή Προέδρου και γενικού γραμματέα Αντιπροσωπείας

1 Οκτωβρίου 2026
Εκπαιδευτική Δράση του Έργου Άσκηση Πλήρους Κλίμακας (UCPM-2026-KAPP-EX) FFS (Forest Fire Struga) του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM)

Εκπαιδευτική Δράση του Έργου Άσκηση Πλήρους Κλίμακας (UCPM-2026-KAPP-EX) FFS (Forest Fire Struga) του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM)

1 Οκτωβρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο Ψήφισμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας για την απώλεια της Μαλαματής Βούρου – Ψημμένου

1 Οκτωβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Ερωτική αντιζηλία πίσω από τον διασυρμό 52χρονης με φέιγ βολάν σε αυτοκίνητα και καταστήματα -Δράστιδα μια 36χρονη

1 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοζάνη: Στο επίκεντρο η λειτουργία του Τιάλειου Γηροκομείου μετά τα κρούσματα ψώρας – Νέοι έλεγχοι και ζητήματα αδειοδότησης

sierafm by sierafm
18 Ιουνίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Aνάστατοι συγγενείς των ηλικιωμένων μετά την αποκάλυψη για κρούσματα ψώρας στο Τιάλειο Γηροκομείο Κοζάνης. Βίντεο
0
SHARES
89
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας του Τιάλειου Γηροκομείου Κοζάνης, μετά τις πληροφορίες για την εμφάνιση κρουσμάτων ψώρας σε φιλοξενούμενους της δομής, η οποία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.

Μετά τις επισκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών και τις υποδείξεις που δόθηκαν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, στο προσκήνιο έρχεται πλέον και το ζήτημα της αδειοδότησης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Γηροκομείο λειτουργεί στο πλαίσιο της παράτασης που έχει δοθεί σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της χώρας. Ειδικότερα, με σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2025, παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 η προθεσμία για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδότησης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής επισημαίνει ότι η παράταση κρίθηκε αναγκαία για τις δομές που δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όπως αναφέρεται, ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας τους λόγω έλλειψης άδειας θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ωφελούμενων, οι οποίοι ανήκουν στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η απόφαση υπογραμμίζει ότι τυχόν αναστολή λειτουργίας τέτοιων δομών θα δημιουργούσε σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς δημόσιες δομές για τη μεταφορά και τη φροντίδα όλων των φιλοξενούμενων, ιδιαίτερα των απόρων ηλικιωμένων και όσων στερούνται οικογενειακού υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Το πρόστιμο προβλέπεται να αρθεί εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Στη δομή απαιτούνται επίσης παρεμβάσεις σε ζητήματα λειτουργίας και υποδομών, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται νέοι έλεγχοι από κρατικές διοικητικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση του συνόλου των προβλεπόμενων κανόνων λειτουργίας.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το Τιάλειο Γηροκομείο και τα σενάρια περί ενδεχόμενης αναστολής της λειτουργίας του προκαλούν έντονη ανησυχία στους συγγενείς των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στη δομή.

Προβληματισμός εκφράζεται και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι επισημαίνουν τη σημαντική κοινωνική διάσταση του ζητήματος και την ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης φροντίδας των ηλικιωμένων.

Η νέα πτέρυγα των 4,3 εκατ. ευρώ

Παράλληλα με τους ελέγχους και τα ζητήματα λειτουργίας, στο προσκήνιο επανέρχεται και η πορεία υλοποίησης της νέας πτέρυγας του Τιάλειου Γηροκομείου, ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε με δημόσιους πόρους και αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων στη Δυτική Μακεδονία.

Η διαδικασία δρομολογήθηκε το 2016 με στόχο την κατασκευή νέας πτέρυγας και την αναβάθμιση της υφιστάμενης, προκειμένου να δημιουργηθεί μία σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων για την ευρύτερη περιοχή. Τον Νοέμβριο του 2017 το έργο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2019 πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση και η έναρξη των εργασιών παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Στις αρχές του 2020 γινόταν λόγος για την προετοιμασία λειτουργίας της νέας πτέρυγας, ωστόσο τον Ιούνιο του 2024 πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο την ολοκλήρωση των τελευταίων εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί τότε, προβλεπόταν η ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, η τοποθέτηση εξοπλισμού, οι παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και η διευθέτηση ζητημάτων αποχέτευσης, ώστε να δρομολογηθεί η πλήρης λειτουργία της νέας πτέρυγας.

Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2025 νέα χρηματοδότηση ύψους 280.000 ευρώ για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί το ίδρυμα, ενώ τον Ιανουάριο του 2026 ανακοινώθηκε η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης δώδεκα μηνών.
Το Τιάλειο Γηροκομείο αποτελεί εκκλησιαστικό ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του, ενώ η επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χρηματοδοτήθηκε μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Η κοινωνική διάσταση

Πέρα από τις διοικητικές και τεχνικές παραμέτρους, το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ρόλου που διαδραματίζει το Τιάλειο Γηροκομείο στην περιοχή. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μοναδική οργανωμένη δομή κλειστής φροντίδας ηλικιωμένων αυτού του μεγέθους στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε διαταραχή στη λειτουργία του.

Για τον λόγο αυτό, οι επερχόμενοι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τα πορίσματά τους θα κριθεί όχι μόνο η συμμόρφωση της δομής με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, αλλά και η δυνατότητα συνέχισης της απρόσκοπτης φιλοξενίας και φροντίδας δεκάδων ηλικιωμένων που διαμένουν σήμερα στο ίδρυμα

Tags: ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΚΟΖΑΝΗ
Previous Post

Conference League: Εύκολος αντίπαλος για Παναθηναϊκό στον 2ο γύρο

Next Post

Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο  Δυτικής Μακεδονίας: Ημερίδα στη Σιάτιστα με θέμα «Ανθίζοντας μέσα από τις προκλήσεις»

Next Post
Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο   Δυτικής Μακεδονίας: Ημερίδα στη Σιάτιστα με θέμα «Ανθίζοντας μέσα από τις προκλήσεις»

Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο  Δυτικής Μακεδονίας: Ημερίδα στη Σιάτιστα με θέμα «Ανθίζοντας μέσα από τις προκλήσεις»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εννέα ερευνητικά έργα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν στη Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ»
  • Δήμος Βοΐου: Παιδικό θεατρικό εργαστήρι
  • Δήμος Καστοριάς: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού
  • Εθελοντική Αιμοδοσία από τον ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟ¨
  • Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Οκτώβριο του 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr