• Latest

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί

29 Δεκεμβρίου 2020
ΚΚΕ

Εκδήλωση ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Καλαμιά

19 Ιουλίου 2025
Αβδέλλα Γρεβενών: 83η Πανελλήνια Ορειβατική Διαδρομή σε μονοπάτια

Αβδέλλα Γρεβενών: 83η Πανελλήνια Ορειβατική Διαδρομή σε μονοπάτια

19 Ιουλίου 2025
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Σε αρνητική τροχιά τρεις δήμαρχοι, σε θετική ο Ζευκλής(πίνακες)

19 Ιουλίου 2025
Γρεβενά: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: «Μουσικό Ταξίδι στην Παράδοση»

Γρεβενά: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: «Μουσικό Ταξίδι στην Παράδοση»

19 Ιουλίου 2025
ΓΑΜΟΣ, ΝΥΦΗ

Η νύφη ανησυχούσε ότι η έγκυος φίλη της θα την επισκιάσει στον γάμο και έτσι ακύρωσε την πρόσκληση: «Έχω μείνει άφωνη»

19 Ιουλίου 2025
ΥΠΝΟΣ

Ύπνος: Η Νο1 συμβουλή από ειδικό για να κοιμάστε καλά εν μέσω καύσωνα – Αποτελεσματικές λύσεις για περισσότερη δροσιά το βράδυ

19 Ιουλίου 2025
εξετασεις, αιμοδοσια

Υψηλή χοληστερίνη: Το Νο1 φρούτο που πρέπει να αποφεύγουν όσοι λαμβάνουν στατίνες λόγω επικίνδυνης αλληλεπίδρασης, σύμφωνα με ειδικό

19 Ιουλίου 2025
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα – Τι αλλάζει με τις φορολογικές δηλώσεις

19 Ιουλίου 2025
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Κυβερνητική παρέμβαση για τα ATM Τραπεζών: «Κανένα παράθυρο χρεώσεων δύο ταχυτήτων δεν πρόκειται να ισχύσει»

19 Ιουλίου 2025
Υγειονομική βόμβα η Ιατροδικαστική Πάτρας: Ξεχασμένα πτώματα και οστά – Ποντίκια έκοβαν βόλτες

Υγειονομική βόμβα η Ιατροδικαστική Πάτρας: Ξεχασμένα πτώματα και οστά – Ποντίκια έκοβαν βόλτες

19 Ιουλίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με διαδικασίες εξπρές οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων – Ξεκινούν τον Αύγουστο

19 Ιουλίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Συνεργός στη ληστεία ο υπάλληλος του βενζινάδικου – Έδινε πληροφορίες στους δράστες

19 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί

sierafm by sierafm
29 Δεκεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να ξεδιπλώνεται παγκοσμίως, το ίδιο κάνουν και οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες της νόσου COVID-19.

Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα, ο κορονοϊός προκαλεί και μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Είναι αυτά που συνιστούν την λεγόμενη “μακρά COVID-19”. Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα που -σε ορισμένους ασθενείς- διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την μακρά COVID-19 είναι δεκάδες. Τώρα, ένα νέο σύμπτωμα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ αυτό κατάλογο: η παροσμία.

Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα της COVID-19 η παροσμία

Η παροσμία είναι μια δυσλειτουργία της όσφρησης και μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί περισσότερο από νεότερους ασθενείς με COVID-19, καθώς και από εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι βασικό σύμπτωμα της COVID-19 είναι η ανοσμία (απώλεια ικανότητας όσφρησης). Η παροσμία διαφέρει από την ανοσμία, καθώς οι πάσχοντες διαπιστώνουν ότι μυρίζουν κάτι που δεν σχετίζεται με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται εκείνη τη στιγμή.

Ασθενείς COVID-19 με παροσμία, αναφέρουν συχνά ότι ξαφνικά οσμίζονται “αηδιαστικές” μυρωδιές, όπως ψάρι, θείο και καμένο.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, καθηγητής Nirmal Kumar, περιέγραψε τα συμπτώματα της παροσμίας ως “πολύ παράξενα και πολύ μοναδικά”. Ο δρ. Kumar ήταν ο πρώτος γιατρός που αναγνώρισε την ανοσμία ως σύμπτωμα της COVID-19.

Κατά την εξέταση ασθενών που βιώνουν ανοσμία, ο δρ. Kumar παρατήρησε ότι ανάμεσά τους ήταν και άτομα που στην πραγματικότητα είχαν παροσμία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι μυρωδιές είναι σχεδόν πάντα παραμορφωμένες προς το χειρότερο, δηλαδή είναι δυσάρεστες και προκαλούν αηδία στον ασθενή. Έτσι, η παροσμία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την ψυχική κατάσταση του ασθενούς.

«Ο κορονοϊός επηρεάζει συχνά τα νεύρα στο κεφάλι και συγκεκριμένα το νεύρο που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης», δήλωσε ο δρ. Kumar. «Αλλά πιθανώς επηρεάζει και άλλα νεύρα, όπως τους νευροδιαβιβαστές, δηλαδή τους μηχανισμούς που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Μερικοί ασθενείς COVID-19 αναφέρουν ψευδαισθήσεις, διαταραχές του ύπνου και αλλοιώσεις στην ακοή. Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτά, αλλά βρίσκουμε τρόπους να τεστάρουμε και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ανακάμψουν», κατέληξε.

Μερικοί ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 στρέφονται στην λεγόμενη “θεραπεία οσμής”, για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της όσφρησης. Αυτή, σύμφωνα με τον δρ. Kumar έχει μερικές πολλά υποσχόμενες πρώτες αναφορές σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Η αγγλική φιλανθρωπική οργάνωση AbScent επικεντρώνεται σε τέτοιες θεραπείες, οι οποίες φέρεται να μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς με παροσμία όσο και εκείνους με ανοσμία να αποκαταστήσουν την αίσθηση της όσφρησης. Σε συνεργασία με άλλους φορείς υγείας συλλέγουν δεδομένα από χιλιάδες ασθενείς με στόχο την καλύτερη κατανόηση των αναδυόμενων συμπτωμάτων της μακράς COVID-19 και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Πηγές: https://news.sky.com, https://www.iflscience.com

Previous Post

6 σημάδια ότι σας λείπει ψευδάργυρος

Next Post

10 αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Next Post
φρουτα λαχανικα

10 αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εκδήλωση ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Καλαμιά
  • Αβδέλλα Γρεβενών: 83η Πανελλήνια Ορειβατική Διαδρομή σε μονοπάτια
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Σε αρνητική τροχιά τρεις δήμαρχοι, σε θετική ο Ζευκλής(πίνακες)
  • Γρεβενά: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: «Μουσικό Ταξίδι στην Παράδοση»
  • Η νύφη ανησυχούσε ότι η έγκυος φίλη της θα την επισκιάσει στον γάμο και έτσι ακύρωσε την πρόσκληση: «Έχω μείνει άφωνη»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr