• Latest
ΑΛΑΤΙ

Μήπως τρώτε πολύ αλάτι; Έτσι θα το καταλάβετε

12 Φεβρουαρίου 2024
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Καθαρές λύσεις στο Χωροταξικό»

13 Ιουλίου 2025
Μαλούτας: Ο δήμος έχει ανάγκη από έργο, όχι από ψέματα και κούφια λόγια !

Μαλούτας: Ο δήμος έχει ανάγκη από έργο, όχι από ψέματα και κούφια λόγια !

13 Ιουλίου 2025
ηλιος

Αντηλιακό: Πότε λήγει και πότε δεν είναι κατάλληλο

13 Ιουλίου 2025
φορολογια

Σε ποιους η εφορία θα «κόβει» αυτόματα πρόστιμα

13 Ιουλίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Έρχονται χιλιάδες ακίνητα με «κοινωνικό» ενοίκιο αλλά και για αγορά με ευνοϊκούς όρους

13 Ιουλίου 2025
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Νεκροψίες με tablet και AI: Νέα εποχή στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες

13 Ιουλίου 2025
Οχιά φιδι

Οχιά δάγκωσε ηλικιωμένη τουρίστρια στην παραλία – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

13 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Τουλάχιστον 11 τραυματίες από την πρόσκρουση αυτοκινήτου σε εστιατόριο

13 Ιουλίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Λογομαχία οδηγών λεωφορείου κατέληξε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας – Χειροπέδες σε 58χρονο

13 Ιουλίου 2025
Fiesta voio: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την εθελοντική αιμοδοσία και δείγμα μυελού των οστών

Fiesta voio: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την εθελοντική αιμοδοσία και δείγμα μυελού των οστών

12 Ιουλίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Στο άρθρο 163 του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη»

12 Ιουλίου 2025
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Διάλογος με την Κοινωνία ενόψει της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Διάλογος με την Κοινωνία ενόψει της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης

12 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μήπως τρώτε πολύ αλάτι; Έτσι θα το καταλάβετε

sierafm by sierafm
12 Φεβρουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΑΛΑΤΙ
0
SHARES
44
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το αλάτι είναι ένα μέταλλο που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Το σώμα χρησιμοποιεί το αλάτι, για να εξισορροπεί τα υγρά, να διεξάγει τα νευρικά ερεθίσματα, να κινεί τους μύες και να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Και φυσικά, το αλάτι αναδεικνύει τη γεύση πολλών τροφίμων. 

Ωστόσο, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που διατίθενται σε πληθώρα στις μέρες μας χρησιμοποιούν κυρίως το αλάτι ως συντηρητικό συστατικό. Έτσι, είναι εύκολο να τρώτε πολύ αλάτι, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Παρακάτω, μέσω του άρθρου του health.com, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με το πόσο αλάτι πρέπει να τρώτε αλλά και τι συμβαίνει, αν η διατροφή σας έχει πολύ αλάτι.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι συνήθως αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολλών επεξεργασμένων τροφίμων. Εάν, κατά κύριο λόγο, η διατροφή σας είναι ισορροπημένη και αποτελείται από τρόφιμα όπως κρέατα, φρούτα και λαχανικά, πιθανότατα θα προσλαμβάνετε πολύ λιγότερο αλάτι από τον μέσο άνθρωπο.

Ενώ το αλάτι είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα:

Κατακράτηση υγρών και φούσκωμα

Όταν τρώτε ένα γεύμα που περιέχει πολύ αλάτι, το σώμα σας θα κατακρατήσει αυτό το επιπλέον νάτριο και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να το αραιώσει με νερό, προκαλώντας σας κατακράτηση υγρών. Η περίσσεια νερού και νατρίου μπορεί να προκαλέσει αβλαβές, αλλά δυσάρεστο φούσκωμα στο στομάχι, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο. Οι άνθρωποι παρατηρούν πως πρήζονται πιο συχνά στους αστραγάλους και τα χέρια τους, αν και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Τούτου λεχθέντος, το πρήξιμο θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, οπότε αν διαπιστώσετε ότι τα γεύματα με επιπλέον αλάτι σας προκαλούν πρήξιμο συχνά, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Επειδή η κατανάλωση αρκετής ποσότητας αλατιού μπορεί να αυξήσει την ποσότητα νερού που συγκρατεί το σώμα σας, αυτή η αύξηση του νερού σημαίνει μεγαλύτερο όγκο αίματος και ενδεχομένως υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στο αλάτι, ενώ άλλοι μπορούν να τρώνε περισσότερο αλάτι χωρίς να βλέπουν καμία αλλαγή στην αρτηριακή τους πίεση. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι στο αλάτι μπορεί να εμφανίσουν υπέρταση. Αυτό σημαίνει ότι ο αυξημένος όγκος αίματος στις φλέβες σας, πιέζει πολύ δυνατά τα τοιχώματα των αρτηριών σας, γεγονός που κάνει την καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά από το κανονικό, για να διατηρήσει την κανονική ροή του αίματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική νόσο.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αλατιού και της υπέρτασης, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει δοκιμές σε υγιή άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οπότε δεν έχει καθοριστεί πλήρως αν η μείωση του αλατιού είναι σημαντική για όλους. Η επιστήμη δεν είναι ξεκάθαρη σχετικά με το αν η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD). Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια καμπύλη σχήματος U, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται τόσο στο υψηλό όσο και στο χαμηλό άκρο της πρόσληψης αλατιού.

Αύξηση της δίψας

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως τα πατατάκια ή οι ξηροί καρποί, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο διψασμένοι. Αυτό είναι το σώμα σας, που… σας λέει ότι έχει μια ανισορροπία νερού και νατρίου. Πιθανότατα θα πιείτε περισσότερο νερό, για να το εξισορροπήσετε, αλλά αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή πρήξιμο μπορεί να επιδεινωθούν. Ωστόσο, το να πίνετε νερό μετά την κατανάλωση πολλών αλατισμένων τροφών είναι σημαντικό, διαφορετικά μπορεί να αφυδατωθείτε.

Ένα άλλο αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερου νερού είναι ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να ουρήσετε περισσότερο. Το να τρέχετε συχνά στην τουαλέτα μπορεί να είναι ενοχλητικό, ενώ κάθε φορά που ουρείτε, χάνετε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, που το σώμα σας χρειάζεται για την πήξη του αίματος, τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και πολλά άλλα.

Πέτρες στα νεφρά

Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, αλλά η διατροφή σας είναι πλούσια σε αλάτι, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από ασβέστιο και οξαλικό ή ουρικό οξύ, και, αν γίνουν αρκετά μεγάλες, μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Επειδή η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να αυξήσει το πόσο ασβέστιο περνάει από τα νεφρά σας και καταλήγει στα ούρα σας, μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά. Το να μένετε ενυδατωμένοι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου μπορεί να αυξηθεί

Περισσότερα από 25.000 νέα περιστατικά καρκίνου του στομάχου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού και του καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς ή αν το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου ή αν αυτός αυξάνεται από τα άλλα τρόφιμα, που καταναλώνονται μαζί με το αλάτι.

Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού γίνει κάτι γνωστό με βεβαιότητα.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώτε την ημέρα;

Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν λιγότερο από 2,3 mg αλατιού την ημέρα για όλες τις ηλικίες, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Ενώ αυτό μπορεί να είναι μια καλή κατευθυντήρια γραμμή για τα άτομα που ζουν με νεφρική νόσο ή καρδιακά προβλήματα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το όριο θα πρέπει να αυξηθεί για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το πρόβλημα με τις διατροφικές μελέτες είναι ότι πολλές από αυτές είναι μόνο μελέτες παρατήρησης και δεν αποδεικνύουν την αιτιώδη συνάφεια. Για να αποδειχθεί μια άμεση σχέση μεταξύ αλατιού και υγείας, χρειάζονται κι άλλες μελέτες.

Υπάρχουν αρκετές καλής ποιότητας μελέτες που εξέτασαν την πρόσληψη αλατιού και τις καρδιακές παθήσεις και τον θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Αυτές οι δοκιμές εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι:

  • οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλατιού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και θάνατο,
  • τα άτομα που τρώνε πολύ λίγο αλάτι διατρέχουν, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και θάνατο,
  • οι άνθρωποι που καταναλώνουν 2,6-5 mg αλατιού την ημέρα έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Αυτό είναι αρκετά περισσότερο από τα 2,3 mg, που απαιτούν οι διατροφικές οδηγίες. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τι πρέπει να γίνει σχετικά με την πρόσληψη αλατιού, αλλά φαίνεται ότι θέλουμε το αλάτι, γιατί το σώμα μας το χρειάζεται. Το «κλειδί» είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε πολύ ή πολύ λίγο. Η μείωση της ποσότητας των συσκευασμένων τροφίμων στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει περισσότερο στο να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας από ό,τι το να αφαιρέσετε το αλάτι από παντού.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν έχουν όλα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αλμυρή γεύση. Ορισμένα, όπως η σάλτσα σόγιας, έχουν σίγουρα, όμως άλλα τρόφιμα, όπως τα ψωμιά και τα δημητριακά, μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου χωρίς να είναι αλμυρά. Πάνω από το 70% της περίσσειας νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.

Το συμπέρασμα

Το αλάτι είναι ένα βασικό μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας, αλλά δεν μπορεί να το παράγει μόνο του. Ωστόσο, με την επικράτηση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή στις μέρες μας, είναι εύκολο να τρώμε πολύ αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, πέτρες στα νεφρά, καρκίνο του στομάχου και άλλες παθήσεις.

Εάν έχετε κάποια πάθηση όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή πέτρες στα νεφρά, μιλήστε με τον γιατρό σας για το πόσο αλάτι χρειάζεστε πραγματικά στη διατροφή σας και πώς να εργαστείτε, για να μειώσετε την πρόσληψή του.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΑΛΑΤΙΔιατροφήυγεια
Previous Post

«Ανταποδοτικό» το επίδομα ανεργίας -Tι αλλάζει

Next Post

Εθιμοτυπική Επίσκεψη του Συλλόγου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κοζάνης στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Next Post
Επίσκεψη

Εθιμοτυπική Επίσκεψη του Συλλόγου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κοζάνης στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Καθαρές λύσεις στο Χωροταξικό»
  • Μαλούτας: Ο δήμος έχει ανάγκη από έργο, όχι από ψέματα και κούφια λόγια !
  • Αντηλιακό: Πότε λήγει και πότε δεν είναι κατάλληλο
  • Σε ποιους η εφορία θα «κόβει» αυτόματα πρόστιμα
  • Έρχονται χιλιάδες ακίνητα με «κοινωνικό» ενοίκιο αλλά και για αγορά με ευνοϊκούς όρους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr