• Latest

Μεταλιγνιτική εποχή: Η κοινωνία και ο ρόλος του πολιτισμού της Δήμητρας Καραγιάννη

15 Απριλίου 2021
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

13η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις 16/03/26

12 Μαρτίου 2026
Τα Σέρβια γίνονται ξανά σημείο συνάντησης για τους φίλους του ορεινού τρεξίματος!

Τα Σέρβια γίνονται ξανά σημείο συνάντησης για τους φίλους του ορεινού τρεξίματος!

12 Μαρτίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Σερβίων

12 Μαρτίου 2026
3η Εθελοντική Αιμοδοσία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – video

3η Εθελοντική Αιμοδοσία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – video

12 Μαρτίου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 13-15 Μαρτίου

12 Μαρτίου 2026
ΔΕΗ myHotel SmartRate: Νέο προϊόν ενέργειας ειδικά σχεδιασμένο για ξενοδοχεία

Όμιλος ΔΕΗ: Ξεκινά η διάθεση Ομολόγου της ΔΕΗ για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης – Φλώρινας

12 Μαρτίου 2026
Γεωπονικός Σύλλογος Νομού Κοζάνης: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του συναδέλφου Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου

Γεωπονικός Σύλλογος Νομού Κοζάνης: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του συναδέλφου Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου

12 Μαρτίου 2026
Σούπερ μάρκετ, super market

Σούπερ μάρκετ: Η λίστα με τα 61 προϊόντα στα οποία μπαίνει πλαφόν

12 Μαρτίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

15χρονος επιτέθηκε σε 17χρονο και τον τραυμάτισε σοβαρά στο μάτι

12 Μαρτίου 2026
ΚΡΟΚΟΣ

Σαφράν: 7 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, από απώλεια βάρους έως καλύτερο ύπνο

12 Μαρτίου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Ειδοποίηση τροχαίας παράβασης με ψεύτικα SMS για πρόστιμα – Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

12 Μαρτίου 2026
ΚΑΥΣΙΜΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων – 9 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη

12 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεταλιγνιτική εποχή: Η κοινωνία και ο ρόλος του πολιτισμού της Δήμητρας Καραγιάννη

sierafm by sierafm
15 Απριλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μεταλιγνιτική εποχή: Η κοινωνία και ο ρόλος του πολιτισμού της Δήμητρας Καραγιάννη

Η κοινωνία

Η «μετάβαση», που βρισκόταν μέχρι πρότινος στη σκιά, απολαμβάνει πια τα φώτα της δημοσιότητας. Ένα «κοινό μυστικό» που ειπώθηκε ξαφνικά, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην «ωραία κοιμώμενη» κοινωνία μας… Μια πληγή, που η υγειονομική κρίση την κάνει ακόμα πιο βαθιά, ροκανίζοντας κι άλλο από τον ελάχιστο χρόνο που έχει απομείνει.

Από το 1950 και μετά, ο τόπος σήκωσε ένα τεράστιο βάρος με την λιγνιτοποίησή του, αποκτώντας φυσικά ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα, αφού η ΔΕΗ εξασφάλισε επαγγελματικά γενιές ανθρώπων. Η περιοχή, όμως, επαναπαύτηκε στο εφήμερο κέρδος και ικανοποιήθηκε με την πρόσκαιρη λύση. Έχτισε καριέρα πάνω στη λιγνιτοποίησή της, σαν να μην υπήρχε αύριο, αναπτύσσοντας έτσι μια τρομακτική μονοκαλλιέργεια, ακόμα και στον τρόπο  σκέψης.

Βρίσκεται, λοιπόν, σήμερα να μην ξέρει ποια είναι. Το κύριο ζήτημα είναι η ανεργία και το πιθανό άδειασμα της περιοχής. Προκύπτει ένα καίριο θέμα, όχι μόνο οικονομικό, μα βαθιά κοινωνικό. Γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από εργασία. Από μια αξιοπρεπή ζωή. Κι έχουν, επίσης, ανάγκη να ανήκουν κάπου. Μαζί με την απώλεια της εργασίας, χάνεται και η όποια κοινωνική τους ένταξη κι αυτοεκτίμηση.

Κάθε μεγάλη αλλαγή συμπαρασύρει την κοινωνία μαζί της. Και «θέλει» την κοινωνία μαζί της. Δεν θέλει, όμως, μια κοινωνία «χαμένη», αλλά μια κοινωνία με στόχο, ενεργή, δυνατή και κυρίως «ευέλικτη»∙ κάτι που δεν μάθαμε να είμαστε.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς προορισμό  ξαφνικά. Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να υπάρξει σύμπνοια σε ένα τόσο πολύπλοκο θέμα. Είναι αλήθεια πως δεν μπορούν να επιβιώσουν «αγνές προθέσεις» πίσω από ένα ζήτημα αυτού του μεγέθους. Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να βρούμε το δρόμο μας. Όμως αλήθεια, επίσης, είναι πως δεν έχουμε πια χρόνο για άλλες τέτοιες αλήθειες. Όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν, μετασχηματίζεσαι και προχωράς. Για να μετεξελιχθείς σ’ αυτό που μπορείς και που θέλεις να είσαι.

Ο πολιτισμός

Ένα πανίσχυρο μέσο έκφρασης. Ένας δείκτης των αξιών και του βαθμού στον οποίο αυτές πραγματώνονται. Οι τέχνες, τα γράμματα, η λαογραφία… ο πολιτισμός σε κάθε εκδοχή του, σε συνδυασμό με την «εξωστρέφεια» (στην οποία τόσο υστερούμε) έχει τη δύναμη ν’ ανοίξει δρόμους και να χαράξει πολιτική, μετασχηματίζοντας τον τόπο μας σε κάτι νέο. Η πλούσια πολιτιστική παραγωγή της περιοχής πρέπει να βγει από τον θεωρητικό και φιλολογικό χαρακτήρα της και να αποκτήσει ρόλο αναπτυξιακό. Να κυριαρχήσει στο «μετά» του τόπου, δίνοντάς του ταυτότητα και διαμορφώνοντας ένα νέο προφίλ για την Δυτική Μακεδονία, που θα τη βάζει δυναμικά στο χάρτη και δεν θα τη βγάζει απ’ αυτόν.

Στην περιοχή υπάρχουν πολιτιστικές βάσεις που μπορούν να ξαναγεννηθούν με μεγαλύτερη δυναμική. Η αξιοποίηση του λόγιου, λαϊκού και σύγχρονου πολιτισμού, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, των αρχαιολογικών χώρων, των βιβλιοθηκών και της βιομηχανικής ιστορίας, σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο, τον πρωτογενή τομέα, τον εναλλακτικό τουρισμό και την εξωστρέφεια του τόπου, είναι ένα σχήμα που θα πρέπει να λειτουργήσει αλυσιδωτά και παραγωγικά. Θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να προβληθούν συνδυαστικά όλες οι πτυχές της κοινωνικής δημιουργικότητας, όλα όσα η περιοχή παραμέρισε για χάρη του λιγνίτη, όλα αυτά που κάνουν τον τόπο διαφορετικό και κυρίως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποί του. Με συστηματική οργάνωση, πλάνο και δημιουργικές ιδέες που να δίνουν στην περιοχή «χαρακτήρα» και προοπτική.

Οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν στη συνείδηση του κόσμου∙ χρόνο, που πλέον δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, «ανοιχτά» μυαλά και σωστές προτεραιότητες την κρίσιμη στιγμή∙ προτεραιότητες, που να ξεπερνούν τον μικρόκοσμο της στενής αντίληψής μας και να κάνουν άλματα στο αύριο. Με λάθη; Ναι, ας είναι και με λάθη. Αρκεί να είναι άλματα στο αύριο κι όχι στο χθες. Πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά αν θέλουμε «να ανέβουμε πάνω στο τρένο» και να μην το βλέπουμε να μας προσπερνάει. «Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τότε τις διαμορφώνουν μόνοι τους» (Μπέρναρντ Σω). Το ίδιο και οι τόποι.

 

Tags: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Previous Post

Ολιγόωρη διακοπή υδροδότησης σε οδούς στην πόλη της Κοζάνης για την αποκατάσταση διαρροής (15-04-21) 

Next Post

Τα self tests αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό όπλο στη μάχη που δίνει η κοινωνία μας κατά του κορονοϊού. (του Χάρη Κάτανα)

Next Post
κατανας χαρης

Τα self tests αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό όπλο στη μάχη που δίνει η κοινωνία μας κατά του κορονοϊού. (του Χάρη Κάτανα)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 13η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις 16/03/26
  • Τα Σέρβια γίνονται ξανά σημείο συνάντησης για τους φίλους του ορεινού τρεξίματος!
  • Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Σερβίων
  • 3η Εθελοντική Αιμοδοσία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – video
  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 13-15 Μαρτίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr