Το όνομα «Φλωροχώρι» προέρχεται από το έθιμο, κατά το οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια κρεμούσαν φλουριά στο στήθος τους που άστραφταν όταν χόρευαν στους γάμους και στα γλέντια. Λόγω του πλούτου που αποκόμισε η περιοχή από το εμπόριο, τα φλουριά αυτά «όλο και πλήθαιναν¨.
H γραφική Σιάτιστα, ριζωμένη στη «γυμνή» πλαγιά του όρους Βέλλια και σε υψόμετρο 900-950μέτρα, μας «υποδέχεται» με σεμνότητα και μετά από λίγο, μας κερδίζει με την αρχοντιά και τη φιλοξενία της.
Από τα μέσα του 17ου αιώνα, αρχίζει το «φούντωμα» της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της πόλης που θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Η οικονομική ανάπτυξη θα στηριχτεί κατά κύριο λόγο στο εμπόριο που διεξαγόταν ανάμεσα στους Σιατιστινούς «πραματευτάδες» (μαζί με τους εμπόρους άλλων μακεδονικών πόλεων) και σε πόλεις του εξωτερικού, όπως η Βενετία, η Τεργέστη, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι και η Βιέννη!
Τα προϊόντα που μετέφεραν ήταν δέρματα-γουναρικά, κρόκος και βαμβάκι και εισήγαγαν μεταξωτά υφάσματα, κρύσταλλα και πορσελάνες, καθρέφτες με ξύλινες επιχρυσωμένες κορνίζες, κοσμήματα με πολύτιμους λίθους κ.α., πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα. Ιστορίες δόξας για την πόλη, που αφηγούνται με καμάρι οι Σιατιστινοί!
Σημαντική υπήρξε η συμβολή της στον αγώνα του 1821, Στη Βιέννη το 1790 μ.Χ στα τυπογραφεία των Σιατιστινών αδελφών Μαρκίδων Πούλιου, εκδίδεται το πρώτο δημοσιογραφικό όργανο των σύγχρονων Ελλήνων, η «Εφημερίς», στην οποία ο Ρήγας Φεραίος τύπωσε την περίφημη «Χάρτα», το «Θούριο» και τις υπόλοιπες επαναστατικές προκηρύξεις.
Περίφημα είναι τα επιβλητικά αρχοντικά των γουνεμπόρων του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, που φανερώνουν τη μεγάλη ακμή και τον πλούτο της εποχής.
Ξεχωριστή είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χρονολογείται από το 1677 μ.Χ. με το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλοκαι τις ανατρεπτικές αγιογραφίες της καθώς ανάμεσα στους αγίους απεικονίζονται και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.
Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στην Ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή, που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Τραμπάντζειου Γυμνασίου. Τα εκθέματα από ευρήματα μαμούθ, ρινόκερου και στεγόσαυρου ηλικίας 2.000.000 ετών επιβεβαιώνουν το γεωλογικό πλούτο της περιοχής. Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς και την επίσκεψη στο παρακείμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο, αλλά και στη Μανούσειο Βιβλιοθήκη, που υπάρχει στο Πνευματικό Κέντρο με 22.000(!) τόμους βιβλίων.
Αξίζει να δείτε από κοντά το έθιμο των Καβαλάρηδων το Δεκαπενταύγουστο, σε ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια της Ελλάδας.
Τέλος, οπωσδήποτε, όποιος βρεθεί στην Σιάτιστα πρέπει να δοκιμάσει το περίφημο λιαστό γλυκό κρασί της, πρόβεια παϊδάκιααπό «χοντρό» κρέας και «χοιρινό με άρμια», αλλά και να χορέψει μια σούστα!
Πηγη:lovelovegreece.com