Υπάρχει ένα υπέροχο δέντρο που χαρακτηρίζεται και «τρελό» καθώς ανθίζει μέσα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Ο καρπός του είναι πεντανόστιμος, πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν μια ποικιλία οφελών για την υγεία, όπως η πρόληψη καρδιακών παθήσεων, η ενίσχυση της υγείας του εντέρου και η υποστήριξη της διαχείρισης του βάρους. Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο «τρελός» καρπός;
Ο «τρελός» ξηρός καρπός και τα οφέλη του για την υγεία
Τα αμύγδαλα είναι μια υπερτροφή που περιέχει αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Επιστημονικά ονομαζόμενα Prunus dulcis, τα αμύγδαλα είναι ξηροί καρποί που μπορούν να καταναλωθούν ολόκληροι, ψιλοκομμένοι, κομμένοι σε φέτες, αλεσμένοι ή σαν βούτυρο αμυγδάλου. Μπορούν επίσης να μετατραπούν σε γάλα αμυγδάλου.
- Περιέχουν αντιοξειδωτικά
- Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
- Ενισχύουν την υγεία του εντέρου
- Προστατεύουν την καρδιά
- Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους
1. Περιέχουν αντιοξειδωτικά
Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και ασθένειες.
Η βιταμίνη Ε υποστηρίζει επίσης την ανοσία, μειώνει τη φλεγμονή, βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων για τη βελτίωση της ροής του αίματος και συνδέεται με την προστασία από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα αμύγδαλα έχουν πολλά οφέλη που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Αυτά τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.
Η κατανάλωση αμυγδάλων ωφελεί επίσης τη συνολική υγεία. Η συχνή κατανάλωση αμυγδάλων έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.
2. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με υγιή θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών -γνωστών και ως υγιή λίπη. Τα ακόρεστα λίπη μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την LDL χοληστερόλη. Θα βρείτε επίσης αυτόν τον τύπο υγιούς λίπους στα περισσότερα φυτικά έλαια.
Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα αμύγδαλα. Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη λειτουργία των νεύρων και των μυών, διατηρεί σταθερό τον καρδιακό παλμό και βοηθά τα οστά να παραμένουν δυνατά. Υποστηρίζει επίσης ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
3. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου
Τα αμύγδαλα μπορεί να μην αλλάζουν απαραίτητα τους τύπους βακτηρίων στο έντερό σας, αλλά μπορεί να βοηθήσουν τα βακτήρια του εντέρου να λειτουργούν καλύτερα. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν περισσότερο βουτυρικό οξύ, γεγονός που υποδηλώνει καλά λειτουργικά βακτήρια του εντέρου.
Το βουτυρικό οξύ είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος που παράγεται όταν τα μικρόβια του εντέρου σας επεξεργάζονται τις διαιτητικές ίνες που το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει.
Τα αμύγδαλα και η φλούδα αμυγδάλου θεωρούνται πρεβιοτικά επειδή βοηθούν στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Όταν τα βακτήρια του εντέρου ευδοκιμούν, παράγουν περισσότερο βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ έχει θετική επίδραση στην υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων μεταβολικών ασθενειών.
4. Προστατεύουν την καρδιά
Τα αμύγδαλα προστατεύουν την καρδιά σας με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, έχει αποδειχθεί ότι οι ξηροί καρποί διατηρούν ή αυξάνουν την «καλή»-HDL χοληστερόλη που προστατεύει την καρδιά, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της «κακής»-LDL.
Τα αμύγδαλα βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, ασκεί πρόσθετη πίεση στα όργανά σας, όπως η καρδιά και το αγγειακό σύστημα. Τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί μπορούν να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να μειώσουν την αρτηριακή δυσκαμψία.
Μην παραλείπετε τα αμύγδαλα εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με υψηλή χοληστερόλη που συμπεριέλαβαν αμύγδαλα στη διατροφή τους είχαν μειωμένα επίπεδα LDL διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα HDL. Όσοι έτρωγαν αμύγδαλα είχαν επίσης μειώσεις στο λίπος στην κοιλιά και τα πόδια.
5. Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους
Τα αμύγδαλα είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς που μπορείτε να καταναλώσετε αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας. Έχει αποδειχθεί ότι τα αμύγδαλα βελτιώνουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περιφέρεια της μέσης και το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση και τα όργανά σας.
Επιπλέον, τα αμύγδαλα βοηθούν στην καταστολή της πείνας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τρώτε λιγότερες άλλες τροφές. Τα αμύγδαλα μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας και να χρησιμοποιείτε περισσότερη ενέργεια σε κατάσταση ηρεμίας.
Πηγές: Health, Nutrients, The American Journal of Clinical Nutrition, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Nutrients, Advances in Nutrition, Nutrients, Journal of the American Heart Association, Nutrients