• Latest
αιματολογικες εξετάσεις

Πες μου την ομάδα αίματός σου να σου πω τι (δεν) θα πάθεις

29 Οκτωβρίου 2020
Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.  Βίντεο και φωτογραφίες

Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες

13 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας

13 Δεκεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»

13 Δεκεμβρίου 2025
χιονι αλυσιδες

H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων

13 Δεκεμβρίου 2025
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Αναφορικά με την ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης στις 12/12/25

13 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Σήμερα Σάββατο η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Νεάπολη: Σήμερα Σάββατο η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

13 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Δήμος Καστοριάς: Σήμερα η επίσημη έναρξη της Μαγικής Λιμνοπολιτείας!

13 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Με 155 έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα ξεκινά το 2026

Δήμος Βοΐου: Με 155 έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα ξεκινά το 2026

13 Δεκεμβρίου 2025
Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

Saga Furs: Πρόγραμμα Πωλήσεων για τη Online δημοπρασία Δεκεμβρίου

13 Δεκεμβρίου 2025
εφορια φορολογια

Τέλος η «ομηρία» από χρέη – Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και διπλή ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά

13 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Σοβαρό επεισόδιο σε νοσοκομείο – Ασθενής-μποξέρ επιτέθηκε σε γιατρό και τον ξυλοκόπησε χωρίς αφορμή

13 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Έγκλημα στη Φοινικούντα: Αδιάσειστα στοιχεία κατά του ανιψιού του ιδιοκτήτη κάμπινγκ για τη διπλή δολοφονία – Τρίτο άτομο αναζητά η Interpol

13 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πες μου την ομάδα αίματός σου να σου πω τι (δεν) θα πάθεις

sierafm by sierafm
29 Οκτωβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αιματολογικες εξετάσεις
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει – στατιστική – συσχέτιση μεταξύ της ομάδας αίματός μας και διαφόρων ασθενειών, που μπορεί να είναι πιο πιθανό να μας απασχολήσουν επειδή τυχαίνει να έχουμε κάποια συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Από την άλλη πλευρά οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ομάδα αίματός μας μπορεί να αποτελεί το «μυστικό» όπλο που θα μας θωρακίσει πιθανώς απέναντι σε μία ασθένεια ή σε μία λοίμωξη. Με την αφορμή ποικίλων επιστημονικών ερευνών, από κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα, διάφορα Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία στην Αμερική, στην Ιταλία, στο Ιράν κ.α., που δημοσιεύτηκαν σε αξιόλογες Ιατρικές Επιθεωρήσεις και Επιστημονικά Περιοδικά, όπου πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με το κατά πόσο η ομάδα αίματος παίζει ρόλο τόσο στο αν θα νοσήσουμε από κορωνοϊό όσο και στο πόσο βαριά θα νοσήσουμε, ξαναέρχεται στο προσκήνιο η ομάδα αίματός μας και ο ρόλος της, θετικός ή αρνητικός, στην υγεία μας.

Παίζει ρόλο η ομάδα αίματος στο αν νοσήσουμε από κορωνοϊό;

Κατ’ αρχάς έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την πιθανότητα νόσησης από την COVID-19 ή/και τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης ή ακόμα και τον θάνατο από τον κορωνοϊό. Μάλιστα τα ευρήματα έδειχναν ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες έρευνες που αμφισβήτησαν μία τέτοια πιθανή συσχέτιση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αίματος παίζει λίγο ή και καθόλου ρόλο στην πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό.

Ομάδα αίματος Ο: μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν στα 100

Γενικά όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο (υπολογίζεται ότι είναι περίπου το 44% των Ελλήνων) θεωρούνται σχετικά πιο τυχεροί όσον αφορά τη συσχέτιση της ομάδα αίματός τους με την υγεία τους. Eρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τη στύση τους και επίσης ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο ζουν γενικά περισσότερο και ότι έχουν μικρότερες πιθανότητες από τους ανθρώπους που ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του στομάχου, του παγκρέατος και των ωοθηκών αλλά και να νοσήσουν από ελονοσία. Αντίθετα, οι έρευνες δείχνουν ότι έχουν πιθανώς μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στα νεφρά, μελάνωμα, πεπτικά έλκη, παχυσαρκία (οι άνδρες), προβλήματα γονιμότητας (οι γυναίκες), να κολλήσουν νοροϊό (που ευθύνεται για γαστρεντερίτιδες). Επίσης, έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο και καπνίζουν, πίνουν πολλά οινοπνευματώδη και τρώνε ιδιαίτερα αλατισμένα τρόφιμα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιθετικό καρκίνο των πνευμόνων από όσους έχουν ακριβώς τις ίδιες συνήθειες, αλλά έχουν ομάδα αίματος Α.

Ομάδα αίματος Α: Γυναίκες με πολύ καλής ποιότητας ωάρια

Η ομάδα αίματος Α είναι – όπως και η Ο – μία πολύ συνηθισμένη ομάδα στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Αν και οι έρευνες έχουν αναδείξει κάποια θετικά στοιχεία αναφορικά με την ομάδα αίματος Α, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα έχουν καλύτερη γονιμότητα και ότι άνδρες και γυναίκες – παρά τις πιθανές κακές
τους συνήθειες – είναι πιο δύσκολο να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει την ομάδα αίματος Α κυρίως με προβλήματα υγείας. Eτσι, όσοι έχουν ομάδα αίματος Α φαίνεται να παθαίνουν πιο εύκολα διαβήτη τύπου 2 και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του στομάχου. Επίσης, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους και άρα να δυσκολεύονται πιθανώς περισσότερο να αντιμετωπίσουν το στρες.

Ομάδα αίματος Β και ΑΒ: Οι σπανιότερες

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να συνδέουν τις ομάδες Β και ΑΒ με ζητήματα υγείας. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σπανιότερες ομάδες, ειδικά στην Ευρώπη. Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Β εμφανίζουν πιθανώς πιο εύκολα διαβήτη τύπου 2 και ότι όσοι έχουν ΑΒ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που έχουν άλλη ομάδα αίματος. Γενικά οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ θεωρείται ότι έχουν περισσότερα αγγειακά προβλήματα και είναι πιο πιθανό να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα καλά νέα; Δεν είναι πολλά αλλά φαίνεται ότι τόσο όσοι έχουν Β όσο και όσοι έχουν ΑΒ έχουν λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων ακόμα κι όταν καπνίζουν.

Πηγή:vita.gr

Previous Post

Το μυστικό για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Next Post

Μήλα: Πέντε λόγοι υγείας για να τα προτιμήσετε

Next Post
μηλο, φρουτα

Μήλα: Πέντε λόγοι υγείας για να τα προτιμήσετε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας
  • Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»
  • H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: Αναφορικά με την ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης στις 12/12/25

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr