• Latest
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Ποιες συναλλαγές αφορά η ρύθμιση με τις μειωμένες ή μηδενικές τραπεζικές προμήθειες και ποιες μένουν εκτός

17 Δεκεμβρίου 2024
Πανμακεδονικό Συλλαλητήριο για την απολιγνιτοποίηση. Η Δυτική Μακεδονία έστειλε το μήνυμα

Πανμακεδονικό Συλλαλητήριο για την απολιγνιτοποίηση. Η Δυτική Μακεδονία έστειλε το μήνυμα

9 Ιουλίου 2026
κλοπη

Πτολεμαΐδα: Έκλεβαν αυτοκίνητα και έκαναν αγορές με κάρτες των ιδιοκτητών

9 Ιουλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Η νομοθέτηση της Οριζόντιας Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης προάγγελος θετικών παρεμβάσεων για την περιοχή. (βίντεο)

9 Ιουλίου 2026
Αιχμηρή συνέντευξη του Προέδρου του Σπάρτακου στο radiome.gr

Γιάννης Φασίδης: Ντράπηκε και η ντροπή

9 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη για το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Βίντεο

9 Ιουλίου 2026
Η Κοζάνη αποχαιρέτησε τη Βάγια Νέστορα – Το «αντίο» του αδελφού της Γ. Κοντού

Η Κοζάνη αποχαιρέτησε τη Βάγια Νέστορα – Το «αντίο» του αδελφού της Γ. Κοντού

9 Ιουλίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΚ: Παρασκευή 10 Ιουλίου, αρρυθμία στην υδροδότηση της Τ.Κ. Μηλιάς

9 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Η τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Wakeboard 2026 την Τρίτη 14 Ιουλίου

Δήμος Κοζάνης: Η τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Wakeboard 2026 την Τρίτη 14 Ιουλίου

9 Ιουλίου 2026
Δήμος Καστοριάς: «Φεστιβάλ Αυλής 2026» – Πρόγραμμα

Το «Φεστιβάλ Αυλής 2026» του Δήμου Καστοριάς υποδέχεται τους TSARKA BALKANA

9 Ιουλίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα : Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας: Μια παραχώρηση που αφήνει το δημόσιο συμφέρον απροστάτευτο

9 Ιουλίου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 12-07-2026

9 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: «Τα σπίτια των βιβλίων» γέμισαν ιδέες, δράση και περιβαλλοντικά μηνύματα στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: «Τα σπίτια των βιβλίων» γέμισαν ιδέες, δράση και περιβαλλοντικά μηνύματα στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

9 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες συναλλαγές αφορά η ρύθμιση με τις μειωμένες ή μηδενικές τραπεζικές προμήθειες και ποιες μένουν εκτός

sierafm by sierafm
17 Δεκεμβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα
0
SHARES
23
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβερνητική παρέμβαση για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το διάστημα 20-25 Ιανουαρίου, επιφέροντας μείωση της τάξεως του 40% στις συγκεκριμένες χρεώσεις. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το συνολικό κόστος για τις τράπεζες από τις δύο βασικές παρεμβάσεις – μηδενισμό και μείωση προμηθειών – εκτιμάται στα 130 εκατ. ευρώ ετησίως, από το συνολικό ποσό των 334 εκατ. ευρώ που αποδίδεται στις συγκεκριμένες κατηγορίες χρεώσεων.

Η παρέμβαση αφορά αποκλειστικά συναλλαγές φυσικών προσώπων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως το web banking και το mobile banking. Συναλλαγές που διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα (γκισέ) εξαιρούνται από το μέτρο, γεγονός που διατηρεί ανέπαφο το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των τραπεζών από προμήθειες.

Για το 2023, τα συνολικά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ αν το μέτρο είχε ισχύ από την αρχή του έτους, το ποσό αυτό θα είχε περιοριστεί στα 1,87 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες χρεώσεων, όπως έξοδα φακέλων δανείων, νέες συμβάσεις και συνδρομές καρτών, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Μετά την ψήφισή της, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα αργότερα, ώστε οι τράπεζες να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες κατά την εφαρμογή.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  1. Μηδενική χρέωση για πληρωμές καθημερινών υποχρεώσεων
    Οι πολίτες απαλλάσσονται από τις χρεώσεις για πληρωμές λογαριασμών και οφειλών προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρείες, όταν αυτές πραγματοποιούνται μέσω web banking ή mobile banking. Σήμερα, η σχετική χρέωση ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 0,6 ευρώ ανά συναλλαγή. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ύψους 35 εκατ. ευρώ ετησίως για τις τράπεζες, προσφέροντας ανάλογη οικονομική ελάφρυνση στους πολίτες.
  2. Μείωση χρεώσεων για εμβάσματα
    Οι χρεώσεις για αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα μειώνονται κατά 50%-80%. Ειδικότερα, για ποσά έως 5.000 ευρώ, καθιερώνεται ανώτατη χρέωση 0,5 ευρώ για εξερχόμενα εμβάσματα και 0,5 ευρώ για εισερχόμενα εμβάσματα. Η ρύθμιση καλύπτει τόσο απλές μεταφορές πίστωσης όσο και άμεσες μεταφορές (SEPA). Σήμερα οι σχετικές χρεώσεις κυμαίνονται από 1 έως 2,5 ευρώ ανά συναλλαγή. Η ετήσια απώλεια εσόδων για τις τράπεζες από την εν λόγω παρέμβαση υπολογίζεται σε 95 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, από τις αρχές του 2024, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η εξίσωση της χρέωσης των άμεσων μεταφορών πίστωσης με εκείνη των απλών μεταφορών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης στοχεύει στη μείωση του κόστους για τις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές των πολιτών και την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Παράλληλα, διατηρείται ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών εσόδων των τραπεζών, καθώς οι χρεώσεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα αλλά διενεργούνται μέσω φυσικών καταστημάτων, καθώς και άλλες κατηγορίες προμηθειών, δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών μέτρων από τις τράπεζες, μέσω εισαγωγής νέων χρεώσεων ή αυξήσεων σε άλλες κατηγορίες υπηρεσιών. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα εξαρτηθεί από την πλήρη εφαρμογή του και την αποφυγή πρακτικών που ενδέχεται να αντισταθμίσουν τις οικονομικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες.

Πηγή newsbeast.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΤΡΑΠΕΖΑ
Previous Post

Όλες οι αλλαγές στις διαθήκες – Τι θα γίνει στις ιδιόγραφες

Next Post

Ποια στρατόπεδα κλείνουν ή συγχωνεύονται μέχρι το τέλος του έτους

Next Post
ΣΤΡΑΤΟΣ

Ποια στρατόπεδα κλείνουν ή συγχωνεύονται μέχρι το τέλος του έτους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πανμακεδονικό Συλλαλητήριο για την απολιγνιτοποίηση. Η Δυτική Μακεδονία έστειλε το μήνυμα
  • Πτολεμαΐδα: Έκλεβαν αυτοκίνητα και έκαναν αγορές με κάρτες των ιδιοκτητών
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Η νομοθέτηση της Οριζόντιας Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης προάγγελος θετικών παρεμβάσεων για την περιοχή. (βίντεο)
  • Γιάννης Φασίδης: Ντράπηκε και η ντροπή
  • Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη για το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr