• Latest
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Όλες οι αλλαγές στις διαθήκες – Τι θα γίνει στις ιδιόγραφες

17 Δεκεμβρίου 2024
ΕΠΣ Κοζάνης: Διασυρμός για την Κοζάνη και διακοπή του αγώνα. Τα αποτελέσματα των αγώνων

ΕΠΣ Κοζάνης: Διασυρμός για την Κοζάνη και διακοπή του αγώνα. Τα αποτελέσματα των αγώνων

18 Οκτωβρίου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για δωρεές

18 Οκτωβρίου 2026
30 Μηχανόβιοι στο Βόιο.  Βίντεο

30 Μηχανόβιοι στο Βόιο. Βίντεο

18 Οκτωβρίου 2026
Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη ο Μακεδονικός Σιάτιστας και παραμένει στην κορυφή

Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη ο Μακεδονικός Σιάτιστας και παραμένει στην κορυφή

18 Οκτωβρίου 2026
Γρεβενά: Αναβλήθηκε η δίκη του ιερέα για ενδοοικογενειακή απειλή – Νοσηλεύεται αφού προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του

Γρεβενά: Αναβλήθηκε η δίκη του ιερέα για ενδοοικογενειακή απειλή – Νοσηλεύεται αφού προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του

18 Οκτωβρίου 2026
Πυρκαγιά διέκοψε την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Εγνατία Οδός: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για μείωση διοδίων από την ΠΕΔ Ηπείρου – Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας γιατί σιωπά;

18 Οκτωβρίου 2026
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στην τοπική κοινότητα Αχλαδιάς

18 Οκτωβρίου 2026
Το Κάστρο των Σερβίων έχει ιστορία αιώνων. Η επόμενη ημέρα του χρειάζεται σχέδιο

Το Κάστρο των Σερβίων έχει ιστορία αιώνων. Η επόμενη ημέρα του χρειάζεται σχέδιο

18 Οκτωβρίου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κοζάνης την Δευτέρα 19/10 για την ευλογιά και το προανθικό του 2025

18 Οκτωβρίου 2026
Ο Μηλιώνας χάνεται. Άμεση κήρυξή του ως παραδοσιακού οικισμού

Ο Μηλιώνας χάνεται. Άμεση κήρυξή του ως παραδοσιακού οικισμού

18 Οκτωβρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Π. Κουκουλόπουλος: Τιμούμε την Αλλαγή, κοιτάμε στο μέλλον

18 Οκτωβρίου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Χειροπέδες σε 42χρονο πατέρα μετά από τροχαίο που είχε με το πατίνι ο 11χρονος γιος του

17 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Όλες οι αλλαγές στις διαθήκες – Τι θα γίνει στις ιδιόγραφες

sierafm by sierafm
17 Δεκεμβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Δικαστήριο, δικη, μηνυση
0
SHARES
40
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η διατήρηση της ιδιόγραφης διαθήκης, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα εγγυώνται τη γνησιότητα της βούλησης του διαθέτη και θα περιορίζουν τους κινδύνους παραποίησης ή αλλοίωσης.

Το κληρονομικό δίκαιο της Ελλάδας εισέρχεται σε νέα εποχή με σημαντικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών. Βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων είναι η διατήρηση της ιδιόγραφης διαθήκης με αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της γνησιότητάς της, η εισαγωγή των κληρονομικών συμβάσεων που θα διευκολύνουν τη διανομή περιουσιών και η λειτουργία του Μητρώου Διαθηκών, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και διαφάνεια. Παράλληλα, εξετάζονται δικαιώματα κληρονομιάς για συντρόφους ζωής, ενώ προστατεύονται τα κληρονομικά δικαιώματα των ανιόντων συγγενών.

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η διατήρηση της ιδιόγραφης διαθήκης, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα εγγυώνται τη γνησιότητα της βούλησης του διαθέτη και θα περιορίζουν τους κινδύνους παραποίησης ή αλλοίωσης. Μέχρι σήμερα, η ιδιόγραφη διαθήκη μπορούσε να γραφτεί από τον διαθέτη και να μείνει κρυμμένη σε ένα συρτάρι ή να παραδοθεί σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο. Αυτή η πρακτική συχνά προκαλεί προβλήματα, αφού οι διαθήκες μπορεί να χαθούν, να καταστραφούν ή ακόμη και να αλλοιωθούν. Με τη νέα ρύθμιση που σχεδιάζεται, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν την ιδιόγραφη διαθήκη τους σε συμβολαιογράφο. Έτσι, θα εξασφαλίζεται ότι το έγγραφο παραμένει ασφαλές, ενώ οι κληρονόμοι θα μπορούν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαδικασίες χωρίς να χρειαστεί να εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες.

Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που θέλει να αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του θα μπορεί να γράψει την επιθυμία του σε μια ιδιόγραφη διαθήκη και να την καταθέσει σε έναν συμβολαιογράφο της επιλογής του. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά του δεν θα χρειαστεί να ψάχνουν τη διαθήκη μετά τον θάνατό του ή να αντιμετωπίσουν αμφισβητήσεις από άλλα μέλη της οικογένειας.

Ερχονται κληρονομικές συμβάσεις

Παράλληλα, σημαντική καινοτομία είναι η εισαγωγή των κληρονομικών συμβάσεων, που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στο ελληνικό δίκαιο. Αυτές οι συμβάσεις θα επιτρέπουν στον διαθέτη να συνεννοηθεί με τους κληρονόμους του πριν από τον θάνατό του για το πώς θα μοιραστεί η περιουσία. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα υπογράφουν τη συμφωνία, η οποία θα επικυρώνει τη διανομή. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, όπως ακίνητα ή επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας μπορεί να συμφωνήσει με τα παιδιά του πώς θα μοιραστούν οι μετοχές της εταιρείας του μετά τον θάνατό του, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια της επιχείρησης χωρίς προστριβές.

Ένα άλλο θέμα που εξετάζεται είναι το δικαίωμα κληρονομιάς για τους συντρόφους ζωής, ακόμη και αν δεν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς στην πράξη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν μαζί και μοιράζονται τη ζωή τους, αλλά δεν έχουν τυπικά αναγνωρισμένη σχέση. Εάν πεθάνει ένας σύντροφος, ο άλλος μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς σήμερα δεν έχει κανένα κληρονομικό δικαίωμα. Οι προτάσεις αυτές έρχονται να καλύψουν αυτό το νομικό κενό και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μια ακόμη αλλαγή αφορά τη δημιουργία ενός Μητρώου Διαθηκών. Αν και η ίδρυσή του είχε προβλεφθεί από το 1952, δεν λειτούργησε ποτέ. Τώρα, σχεδιάζεται να λειτουργήσει κανονικά, ώστε όλες οι διαθήκες, είτε δημοσιευμένες είτε αδημοσίευτες, να καταχωρίζονται ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης που συντάσσει διαθήκη θα έχει τη δυνατότητα να την καταθέσει σε συμβολαιογράφο, ο οποίος θα τη δηλώνει στο Μητρώο. Έτσι, θα αποφεύγεται το φαινόμενο χαμένων διαθηκών και θα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τους κληρονόμους.

Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν θίγεται ο πυρήνας των κληρονομικών δικαιωμάτων των ανιόντων συγγενών, δηλαδή των παππούδων, των γιαγιάδων και των γονέων. Η Ομάδα Εργασίας που εξετάζει τις αλλαγές έχει αποφασίσει ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς θα συνεχίσουν να προστατεύονται από τη νόμιμη μοίρα.

Πηγή dnews.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΔΙΑΘΗΚΗ
Previous Post

Επίδομα θέρμανσης 2024: Πότε θα δουν χρήματα στο λογαριασμό οι δικαιούχοι

Next Post

Ποιες συναλλαγές αφορά η ρύθμιση με τις μειωμένες ή μηδενικές τραπεζικές προμήθειες και ποιες μένουν εκτός

Next Post
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Ποιες συναλλαγές αφορά η ρύθμιση με τις μειωμένες ή μηδενικές τραπεζικές προμήθειες και ποιες μένουν εκτός

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Διασυρμός για την Κοζάνη και διακοπή του αγώνα. Τα αποτελέσματα των αγώνων
  • Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για δωρεές
  • 30 Μηχανόβιοι στο Βόιο. Βίντεο
  • Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη ο Μακεδονικός Σιάτιστας και παραμένει στην κορυφή
  • Γρεβενά: Αναβλήθηκε η δίκη του ιερέα για ενδοοικογενειακή απειλή – Νοσηλεύεται αφού προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr