Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2025 τη μείωση του αλατιού κατά 30%. Από τις 4 έως τις 11 Μαρτίου ήταν η εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση του αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια την ημέρα για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι ακόμη μικρότερες.
Τα 5 γραμμάρια (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) αφορούν συνολικά στο αλάτι που προστίθεται στο πιάτο και στο μαγείρεμα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. σε αλμυρές τροφές αλλά και κρυμμένο σε μη αλμυρές τροφές), καθώς και σε αυτό που βρίσκεται φυσικά σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η κατανάλωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι υψηλή και ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι και διπλάσια του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ.
Την τελευταία δεκαετία ο ΕΦΕΤ έχει προβεί σε διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης, τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και μεμονωμένων πληθυσμιακών ομάδων για την αναγκαιότητα μείωσης αλατιού (σποτ στο μετρό Αττικής, ημερίδα αποκλειστικά για τη μείωση αλατιού, διαλέξεις σε σχολεία της χώρας κ.λπ.).
Έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας, τόσο με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας όσο και με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, με στόχο τη μείωση της περιεκτικότητας αλατιού στα γεύματα και στο ψωμί, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μείωση αλατιού στα τρόφιμα είναι εφικτή και αποτελεί μία από τις πιο οικονομικά συμφέρουσες δράσεις για τη δημόσια υγεία.
Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται ευαισθητοποίηση και δράσεις, τόσο από τη βιομηχανία τροφίμων και τους υπευθύνους μαζικής εστίασης όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές.
10 βήματα για λιγότερο αλάτι
Ο ΕΦΕΤ συστήνει 10 απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της καθημερινής πρόσληψης αλατιού:
- Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε εκείνα που έχουν το λιγότερο αλάτι. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει μέχρι 0,3 γραμμάρια αλατιού στα 100 g ή τα 100 ml, τότε θεωρείται, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι». Γενικά, ένα τρόφιμο θεωρείται οτι έχει λιγότερο αλάτι, αν η ποσότητα είναι τουλάχιστον 25% μικρότερη από άλλα ομοειδή προϊόντα.
- Ξαρμυρίστε τη φέτα και τις ελιές πριν τα βάλετε στη σαλάτα σας.
- Ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσετε.
- Όταν βράζετε ρύζι ή ζυμαρικά, μην προσθέτετε αλάτι στο νερό.
- Αντικαταστήστε λίγο από το αλάτι με αρωματικά βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) για να ενισχύσετε τη γεύση.
- Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και προτιμήστε στα φρέσκα τρόφιμα.
- Στο φούρνο, ζητήστε ψωμί με λιγότερο αλάτι.
- Στο εστιατόριο ζητήστε να παραλείψουν το αλάτι στις σαλάτες και τις πατάτες που θα παραγγείλετε.
- Προτιμήστε το ιωδιούχο αλάτι (δηλαδή εμπλουτισμένο με ιώδιο), ώστε να διασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη αυτού του συστατικού που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Εξαιρούνται βέβαια, όσοι ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο χαμηλό σε ιώδιο. Θυμηθείτε ότι το αλάτι Ιμαλαΐων δεν είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο.
- Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και μη προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό πριν το δοκιμάσετε.
Πηγή:Newsbeast.gr