Χιλιάδες συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά το 2016 κινδυνεύουν να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά, λόγω ελλιπούς ή λανθασμένου επανυπολογισμού της σύνταξής τους.
Ελλιπείς επανυπολογισμούς που συνοδεύονται από νέα αναδρομικά εντόπισαν νομικοί, εξειδικευμένοι στα ασφαλιστικά θέματα, τα οποία αφορούν κυρίως εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016.
Οι υποθέσεις, όπως τονίζει ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Ρίζος, αφορούν ασφαλισμένους με βαρέα, διαδοχική ασφάλιση, καθώς και διπλή – παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για ασφαλισμένους που, ενώ πληρούν τα κριτήρια προσαύξησης της ανταποδοτικής τους σύνταξης, δεν έχουν συμπεριληφθεί στις ολοκληρωμένες εκκαθαρίσεις, λόγω των καθυστερήσεων από τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες ο e-ΕΦΚΑ έχει αναθέσει το σχετικό έργο.
Ποιοι δικαιούνται αυξήσεις
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα έπρεπε να είχαν λάβει αυξήσεις βάσει των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020. Για παράδειγμα:
Στα 31 έτη ασφάλισης αντιστοιχεί προσαύξηση 1,08% στην ανταποδοτική σύνταξη.
Στα 40 έτη η προσαύξηση φτάνει το 7,2%.
Σε ενδιάμεσες περιπτώσεις εφαρμόζονται αναλογικά ποσοστά.
Σύμφωνα με ένα από τα παραδείγματα που παραθέτει ο κ. Ρίζος, εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκε το 2018, λαμβάνει ανταποδοτική σύνταξη 691 ευρώ, με συντελεστή αναπλήρωσης 42,9, καθώς ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει διανύσει 40 έτη ασφάλισης.
Το 2022 η ανταποδοτική σύνταξη έχει αυξηθεί στα 786 ευρώ λόγω των ετήσιων αυξήσεων που δόθηκαν στις συντάξεις. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος έπρεπε σήμερα, με βάση τους βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (2020), να λαμβάνει ανταποδοτική σύνταξη 925 ευρώ συν την εθνική σύνταξη που ορίζεται φέτος στα 436,40 ευρώ, σύνολο 1361,40 ευρώ.
Δηλαδή, ο εν λόγω συνταξιούχος έχει απώλεια 139 ευρώ μηνιαίως, ενώ στα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εφαρμογή του νόμου, θα πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά ύψους 8.340 ευρώ. Σημειώνουμε ότι οι περισσότεροι έχουν πάρει τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, αλλά στη μηνιαία σύνταξή τους δεν εμφανίζεται η προσαύξηση.
Τι μπορούν να κάνουν οι συνταξιούχοι
Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει σύνταξη μετά το 2016 θα πρέπει να εξετάσουν τη συνταξιοδοτική τους απόφαση και να τη συγκρίνουν με το σημερινό τους εκκαθαριστικό για να δουν αν εμπίπτουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις όπου δεν έχει γίνει επαναυπολογισμός με βάση τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση.
Στη συνέχεια, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για επαναυπολογισμό και διόρθωση του ποσού της σύνταξής τους.
Πάντως, η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει τις εν λόγω περιπτώσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εκκρεμείς επαναυπολογισμοί και ότι τα αναδρομικά συνεχίζουν να χορηγούνται στους δικαιούχους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί.
Έτσι, οι πρώτοι στη σειρά που αναμένουν τα αναδρομικά τους είναι περίπου 70.000 πρώην στρατιωτικοί. Αν και γίνεται προσπάθεια από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα χρήματα να πληρωθούν έως το τέλος Ιουλίου, πιο πιθανό φαίνεται οι πληρωμές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Αναδρομικά απόστρατων και αλλαγές στον νόμο
Πρόκειται για αναδρομικά ύψους από 1.200 έως 3.500 ευρώ που αναμένονται να δοθούν σταδιακά σε δεκάδες χιλιάδες απόστρατους. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 27 μήνες και προκύπτουν από τη μείωση των κρατήσεων που επιβάλλονταν σε συντάξεις και μερίσματα με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ βάσει του νόμου 4093/2012. Τα αναδρομικά προέρχονται από το γεγονός ότι η μείωση του νόμου 4093 έπαψε να επιβάλλεται με νόμο από τον Απρίλιο του 2023 στα μερίσματα που λαμβάνουν οι απόστρατοι από τα μετοχικά τους ταμεία και έμεινε μόνον στις κύριες συντάξεις.
Αυτή η μεταβολή προκάλεσε αυξήσεις σε πολλούς συνταξιούχους, καθώς στον υπολογισμό της κλίμακας μειώσεων δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη το μέρισμα, αλλά μόνον η σύνταξη.