• Latest
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Υπόμνημα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στον Πρωθυπουργό

3 Απριλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Χαρά, Dani Gambino και Bloody Hawk στην τρίτη μέρα του 4ου Fiesta Voio

Δήμος Βοΐου: Χαρά, Dani Gambino και Bloody Hawk στην τρίτη μέρα του 4ου Fiesta Voio

13 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Καθαρές λύσεις στο Χωροταξικό»

13 Ιουλίου 2025
Μαλούτας: Ο δήμος έχει ανάγκη από έργο, όχι από ψέματα και κούφια λόγια !

Μαλούτας: Ο δήμος έχει ανάγκη από έργο, όχι από ψέματα και κούφια λόγια !

13 Ιουλίου 2025
ηλιος

Αντηλιακό: Πότε λήγει και πότε δεν είναι κατάλληλο

13 Ιουλίου 2025
φορολογια

Σε ποιους η εφορία θα «κόβει» αυτόματα πρόστιμα

13 Ιουλίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Έρχονται χιλιάδες ακίνητα με «κοινωνικό» ενοίκιο αλλά και για αγορά με ευνοϊκούς όρους

13 Ιουλίου 2025
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Νεκροψίες με tablet και AI: Νέα εποχή στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες

13 Ιουλίου 2025
Οχιά φιδι

Οχιά δάγκωσε ηλικιωμένη τουρίστρια στην παραλία – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

13 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Τουλάχιστον 11 τραυματίες από την πρόσκρουση αυτοκινήτου σε εστιατόριο

13 Ιουλίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Λογομαχία οδηγών λεωφορείου κατέληξε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας – Χειροπέδες σε 58χρονο

13 Ιουλίου 2025
Fiesta voio: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την εθελοντική αιμοδοσία και δείγμα μυελού των οστών

Fiesta voio: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την εθελοντική αιμοδοσία και δείγμα μυελού των οστών

12 Ιουλίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Στο άρθρο 163 του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη»

12 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπόμνημα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στον Πρωθυπουργό

sierafm by sierafm
3 Απριλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”
0
SHARES
18
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κύριε Πρωθυπουργέ, Εκπροσωπώντας το σύνολο των Δήμων, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον της περιοχής, που βιώνει τις άνευ προηγουμένου δυσμενείς συνέπειες της απόφασης σας για πρόωρη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή στη Δυτική Μακεδονία.

Οι επενδύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της περιοχής, στη μεγάλη μείωση του πληθυσμού και στη φυγή κυρίως των νέων ανθρώπων. Ως ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων που βιώνουμε από το 2019, απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως:

Αναπτυξιακά – Επενδύσεις

  • Την παράταση της λειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης, των μονάδων 4 και 5 του Αγίου Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας V, έως την υλοποίηση των μεγάλων και «εμβληματικών» επενδύσεων που θα αναπληρώσουν τις 25.000 χαμένες θέσεις εργασίας, καθώς και τη μετεγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων του λεκανοπεδίου που για τη λειτουργία τους δεν απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό, δίνοντάς τους οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, όπως π.χ. δωρεάν χώρο εγκατάστασης, φθηνό έως μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. και φορολογίας, μειωμένες εισφορές ασφάλισης με επιδότηση μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ κ.λπ.
  • Τη μη μετατροπή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου, τη στιγμή που μεγάλη ποσότητα του λιγνίτη εξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία, με ταυτόχρονη εισαγωγή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του.
  • Τη θέσπιση Ειδικού Φορολογικού Πλαισίου για τη Δυτική Μακεδονία, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% και το διπλασιασμό του ποσοστού των αποσβέσεων για όλες τις επενδύσεις πλην αυτών των ΑΠΕ.
  • Τη λήψη μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα και την επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.
  • Τη θέσπιση της ρήτρας μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία.
  • Την αναθεώρηση του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία.
  • Την άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και κονδυλίων καθώς και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.
  • Τη δέσμευση ενεργειακού χώρου για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους με επαναφορά του net metering και τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ από τους Δήμους και τις ενεργειακές τους Κοινότητες.
  • Την αναστολή των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ μέχρι την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Δυτική Μακεδονία για το οποίο εκκρεμεί η προσφυγή της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στο ΣτΕ, καθώς και την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ που συνδέεται άμεσα με αυτό, όπως έχει αποφασιστεί με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Ανταποδοτικοί πόροι

  • Τη θέσπιση ανταποδοτικών πόρων για τα υδροηλεκτρικά έργα που λειτουργούν εντός των ορίων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τη θέσπιση αναλογικού ανταποδοτικού τέλους για τα έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως ισχύος, που πρόκειται να κατασκευαστούν ή ήδη λειτουργούν εντός των ορίων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας σε υποκατάσταση του λιγνιτικού τέλους του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.), γνωστό ως τοπικό πόρο.

Απασχόληση – Ανεργία – Δημογραφικό

  • Την εργασιακή αποκατάσταση των απολυμένων εργολαβικών εργαζομένων στα ορυχεία.
  • Τη θέσπιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης 500 εργαζομένων ηλικίας 55+ αποκλειστικά για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Την παύση και τον επανασχεδιασμό των δράσεων κατάρτισης που υλοποιούνται χωρίς να συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσες ενέργειες για να αποφύγουμε την ολική κατάρρευση η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ως ύστατη προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης αυτής της Δυτικής Μακεδονίας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το συμφέρον της περιοχής μας, αλλά και των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν και το απαιτούν από εμάς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται επιβεβλημένη μια συνάντηση μαζί σας για την εξειδίκευση των προτάσεων μας τον προσεχή μήνα και ειδικότερα σε χρόνο που το πρόγραμμά σας θα το επιτρέψει.

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Ο πρόεδρος

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Δήμαρχος Άργους Ορεστικού

Tags: ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
Previous Post

Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία μεταμορφώνουν τη Δυτική Μακεδονία. Εικόνες

Next Post

Καλλιόπη Βέττα: «Μια από τα ίδια η επίσκεψη του Πρωθυπουργού: ψεύδη, θριαμβολογίες(!), νέες εξαγγελίες και η απαιτούμενη δόση καταστολής στους διαμαρτυρόμενους πολίτες»

Next Post
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Μια από τα ίδια η επίσκεψη του Πρωθυπουργού: ψεύδη, θριαμβολογίες(!), νέες εξαγγελίες και η απαιτούμενη δόση καταστολής στους διαμαρτυρόμενους πολίτες»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Χαρά, Dani Gambino και Bloody Hawk στην τρίτη μέρα του 4ου Fiesta Voio
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Καθαρές λύσεις στο Χωροταξικό»
  • Μαλούτας: Ο δήμος έχει ανάγκη από έργο, όχι από ψέματα και κούφια λόγια !
  • Αντηλιακό: Πότε λήγει και πότε δεν είναι κατάλληλο
  • Σε ποιους η εφορία θα «κόβει» αυτόματα πρόστιμα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr