• Latest
οικογενεια φαγητο

Φέτα: Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει – Διατροφικά στοιχεία

22 Ιουνίου 2018
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Ερώτηση με Θέμα την εγκληματική διαχείριση των ζωονόσων και τη θυσία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου για τα κέρδη των ομίλων

5 Μαρτίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΚΙΝΗΤΟ

Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική εκδήλωση «Έφηβοι και Ψηφιακός Κόσμος: Ευκαιρίες, Κίνδυνοι και Υγιή Όρια»

5 Μαρτίου 2026
Στην Αθήνα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σιάτιστας. Δηλώσεις συμμετοχής

Εκδρομή στην Αθήνα, στην Έκθεση Κυνηγεσία

5 Μαρτίου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 6-8 Μαρτίου

5 Μαρτίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος:  Οικονομία και κοινωνία ασφυκτιούν, εξαρτημένες από το εισαγόμενο φυσικό αέριο – Ασφαλής μονόδρομος, η ριζική αναθεώρηση ενεργειακών επιλογών

5 Μαρτίου 2026
Προειδοποίηση του αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ για το ζήτημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην ΠΕ Κοζάνης

5 Μαρτίου 2026
ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την «Ιθάκη» στην Κοζάνη

5 Μαρτίου 2026
Καστοριά: Συνελήφθη 22χρονος για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -7- κιλών και -700- γραμμαρίων

Καστοριά: Συνελήφθη 22χρονος για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -7- κιλών και -700- γραμμαρίων

5 Μαρτίου 2026
Πωλείται επιχείρηση κομμωτήριο στη Σιάτιστα

Πωλείται επιχείρηση κομμωτήριο στη Σιάτιστα

5 Μαρτίου 2026
Ανακύκλωση ή αφήγημα;  Το στοίχημα του RU READY

Ανακύκλωση ή αφήγημα; Το στοίχημα του RU READY

5 Μαρτίου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Πραγματοποιήθηκε η Τοιχογραφία στο ΓΕΛ Σερβίων

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Πραγματοποιήθηκε η Τοιχογραφία στο ΓΕΛ Σερβίων

5 Μαρτίου 2026
Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ. : Αλαζονεία, έπαρση και αποποίηση ευθυνών από τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Ημέρα της Γυναίκας: Προβολή ντοκιμαντέρ από την Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη Τόπος να Ζεις”

5 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φέτα: Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει – Διατροφικά στοιχεία

sierafm by sierafm
22 Ιουνίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
οικογενεια φαγητο
1
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η φέτα είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τυρί που παράγεται με την μέθοδο που φτιάχνεται η φέτα στην Ελλάδα, πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή με την ονομασία «φέτα» και να αναφέρεται η ελληνική του προέλευση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λατρεύει την φέτα. Αλλά γνωρίζετε τι μας προσφέρει διατροφικά;

Η φέτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Μόλις 28 γραμμάρια φέτας έχουν:

  • Θερμίδες: 74
  • Λίπος: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 1,1 γραμμάρια
  • Ριβοφλαβίνη: 14% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ)
  • Ασβέστιο: 14% της ΗΣΠ
  • Νάτριο: 13% της ΗΣΠ
  • Φώσφορος: 9% του ΗΣΠ
  • Βιταμίνη Β12: 8% της ΗΣΠ
  • Σελήνιο: 6% του ΗΣΠ
  • Βιταμίνη Β6: 6% του ΗΣΠ
  • Ψευδάργυρος: 5% του ΗΣΠ

Έχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο.

Επίσης, η φέτα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι τα παλαιωμένα τυριά, όπως τα κασέρια, το τσένταρ και η παρμεζάνα. Τα 28 γραμμάρια τσένταρ ή παρμεζάνας περιέχουν πάνω από 110 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους.

Επιπλέον, η φέτα περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο από ό,τι άλλα φρέσκα τυριά, όπως η μοτσαρέλα, η ρικότα, το τυρί cottage και το κατσικίσιο τυρί.

Η φέτα κάνει καλό στα οστά

Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών.

Το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες συντελούν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ ο φώσφορος βοηθά τα οστά σας να απορροφήσουν το ασβέστιο.

Επιπλέον, το γάλα από πρόβατα και κατσίκες περιέχει περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από το αγελαδινό γάλα. Ως εκ τούτου, ενσωματώνοντας στη διατροφή σας τυριά, όπως η φέτα, θα πετύχετε ευκολότερα την ΗΣΠ ασβεστίου.

Η φέτα κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, φιλικά βακτήρια που ωφελούν την υγεία σας. Η φέτα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει το προβιοτικό  Lactobacillus plantarum, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 48% των βακτηρίων στην φέτα.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντέρου, προστατεύοντας τον εντερικό σωλήνα από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα.

Επιπλέον, τα προβιοτικά αυξάνουν την παραγωγή χημικών ενώσεων που αναστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Τέλος, μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα έχουν δείξει ότι αυτά τα ανθεκτικές βακτήρια και άλλα στελέχη μαγιάς που βρέθηκαν στην φέτα αναπτύσσονται σε περιβάλλον χαμηλού pΗ, κάτι που σημαίνει ότι επιβιώνουν από τα χολικά οξέα.

Η φέτα έχει καλά λιπαρά

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (Conjugated linoleic acid – CLA) είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη σύσταση του σώματος, μειώνοντας τη λιπώδη μάζα σε αυτό. Το CLA μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και έχει δείξει αποτελέσματα και κατά του καρκίνου.

Τα τυριά από πρόβειο γάλα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση CLA από εκείνα με γάλα αγελάδας ή κατσίκας. Η φέτα περιέχει έως και 1,9% CLA, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,8% της περιεκτικότητάς της σε λιπαρές ουσίες.

Και μπορεί αυτό το περιεχόμενο του CLA να μειώνεται μετά την περίοδο ωρίμανσης και κατά την αποθήκευση, ωστόσο μια μελέτη έχει δείξει ότι η χρήση βακτηριακών καλλιεργειών στην παραγωγή του τυριού (όπως γίνεται στην φέτα) συμβάλει στην αύξηση της συγκέντρωσης του CLA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και την υψηλότερη κατανάλωση φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανά προβλήματα από την κατανάλωση φέτας

Η φέτα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, λόγω του τρόπου παραγωγής της και των ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε αυτή, θα μπορούσε να έχει κάποια μειονεκτήματα.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι)

Κατά τη διαδικασία παρασκευής της φέτας, προστίθεται αλάτι στο τυρόπηγμα. Επιπλέον, κατά την αποθήκευση, το τυρί πρέπει να βυθίζεται σε άλμη με έως και 7% αλάτι.

Το τελικό προϊόν είναι ένα τυρί που έχει αρκετό νάτριο. Συγκεκριμένα η φέτα περιέχει 312 mg νατρίου ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος, κάτι που αντιστοιχεί στο 13% της ΗΣΠ σε νάτριο. Μια καλή ιδέα για να μειωθεί η περιεκτικότητα της φέτας σε αλάτι είναι να την ξεπλύνετε με νερό πριν την βάλετε στο πιάτο σας.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη

Τα φρέσκα τυριά και τα τυριά με υψηλά επίπεδα λίπους γάλακτος τείνουν να έχουν περισσότερη λακτόζη από τα παλαιωμένα τυριά. Δεδομένου ότι η φέτα είναι ένα φρέσκο ​​τυρί από πλήρες γάλα, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από άλλα τυριά, όπως το γκούντα, η παρμεζάνα και το ανθότυρο.

Όσοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων τυριών, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν μη-παστεριωμένη φέτα

Το Listeria monocytogenes (λιστέρια) είναι ένα είδος βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στο νερό και στο έδαφος και το οποίο μπορεί να μολύνει τις καλλιέργειες και τα ζώα.

Οι έγκυες γυναίκες συνιστάται συνήθως να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών λαχανικών και κρεάτων, καθώς και μη-παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, επειδή είναι πιθανό να είναι μολυσμένα με αυτό το βακτήριο.

Τα τυριά από μη-παστεριωμένο γάλα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μεταφέρουν βακτήρια από ό,τι εκείνα από παστεριωμένο γάλα. Ομοίως, τα φρέσκα τυριά έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κάτι τέτοιο σε σχέση με τα παλαιωμένα τυριά, λόγω της υψηλότερης υγρασίας τους.

Ως εκ τούτου, επειδή η φέτα γίνεται με μη-παστεριωμένο γάλα δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

Πόσο νερό χρειαζόμαστε κάθε μέρα

Next Post

Εννιάχρονος έχασε το 80% της όρασής του από το ένα μάτι παίζοντας με δείκτη λέιζερ

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Εννιάχρονος έχασε το 80% της όρασής του από το ένα μάτι παίζοντας με δείκτη λέιζερ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΚΚΕ: Ερώτηση με Θέμα την εγκληματική διαχείριση των ζωονόσων και τη θυσία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου για τα κέρδη των ομίλων
  • Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική εκδήλωση «Έφηβοι και Ψηφιακός Κόσμος: Ευκαιρίες, Κίνδυνοι και Υγιή Όρια»
  • Εκδρομή στην Αθήνα, στην Έκθεση Κυνηγεσία
  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 6-8 Μαρτίου
  • Π. Κουκουλόπουλος:  Οικονομία και κοινωνία ασφυκτιούν, εξαρτημένες από το εισαγόμενο φυσικό αέριο – Ασφαλής μονόδρομος, η ριζική αναθεώρηση ενεργειακών επιλογών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr