• Latest
ΑΥΠΝΙΑ

Ύπνος: Τι επιπτώσεις έχουν οι ξάγρυπνες νύχτες στην υγεία μας;

16 Μαρτίου 2024
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

Μιχάλης Παπαδόπουλος: 28η Οκτωβρίου – Η Ιστορία που μας εμπνέει, το φρόνημα που μας ενώνει

28 Οκτωβρίου 2025
Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα Σέρβια

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα Σέρβια

28 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φάροι ηρωισμού, ομοψυχίας και αυταπάρνησης, η 28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40» (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φάροι ηρωισμού, ομοψυχίας και αυταπάρνησης, η 28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40» (Φωτογραφίες)

28 Οκτωβρίου 2025
«Μαζί για την Κοζάνη»: Ευχαριστούμε την Κίνηση για τις παραδοχές στο θέμα της ΔΕΠΕΠΟΚ

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» για την απώλεια του πατέρα της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Ελένης Παπαδοπούλου

28 Οκτωβρίου 2025
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

Σιάτιστα: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

28 Οκτωβρίου 2025
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

Η Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη Σιάτιστα. Βίντεο

28 Οκτωβρίου 2025
28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

28η Οκτωβρίου: Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις στη Σιάτιστα

28 Οκτωβρίου 2025
Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γεώργιο Μπόντα

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γεώργιο Μπόντα

28 Οκτωβρίου 2025
«Τέρατα!», η νέα ταινία του Νίκου Κουρού – trailer

Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους για τα «Τέρατα» του Νίκου Κουρού, από το Φεστιβάλ ”Γέφυρες”

28 Οκτωβρίου 2025
Γρεβενά: Εορταστικό Πρόγραμμα Εμπορικών Καταστημάτων Πάσχα 2025

Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Στήριξη του Αγροτικού Συλλόγου Γρεβενών

28 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου που έπεσε σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα

Καστοριά: Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου που έπεσε σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα

27 Οκτωβρίου 2025
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5

ΔΕΗ: Κατατέθηκε στη ΡΑΑΕΥ το αίτημα για μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου

27 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ύπνος: Τι επιπτώσεις έχουν οι ξάγρυπνες νύχτες στην υγεία μας;

sierafm by sierafm
16 Μαρτίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΑΥΠΝΙΑ
0
SHARES
29
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλοί ίσως υποτιμούμε το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας από τους πολυτιμότερους παράγοντες για μια παραγωγική, υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Είμαστε όλοι προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε, γεγονός αναμφισβήτητο, καθώς ποτέ κανένας άνθρωπος δεν καταφέρνει να μείνει ξύπνιος περισσότερο από κάποιες λίγες μέρες.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να ξεκουραστεί το σώμα, και κυρίως ο εγκέφαλος.

Με άλλα λόγια ενώ εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα, αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας.

Ο καλός ύπνος το βράδυ, χωρίς αφυπνίσεις, θα βοηθήσει να ταξινομήσουμε τις εμπειρίες μας και όλα όσα μάθαμε.

Κάνατε τη νύχτα… μέρα;

Παρ’ όλα αυτά όλο και περισσότεροι παραπονιούνται σήμερα για κακή ποιότητα ύπνου και για αϋπνίες.

Ίσως γιατί έχουμε κάνει τη νύχτα μέρα.

Από τότε που μπήκαν στη ζωή μας τα φώτα, το πρώτο θύμα αυτής της εισβολής ήταν ο ύπνος.

Ζώντας επίσης στην κοινωνία των 24 ωρών, όπου οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής απαιτούν να είμαστε ξύπνιοι πολλές ώρες δεν κοιμόμαστε όσο χρειάζεται, ώστε να είμαστε ξεκούραστοι και λειτουργικοί την επομένη.

Παρασυρόμενοι από την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας, μένουμε πολλές ώρες ξύπνιοι μπροστά από μια οθόνη, συχνά ερχόμενοι σε κόντρα με τους βιορυθμούς του σώματός μας, που εδώ και χιλιάδες χρόνια ρυθμίζονται με βάση τις εναλλαγές του φωτός -δηλαδή το ξημέρωμα και το δειλινό- και όχι με βάση τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κοιμάται λιγότερο σε σύγκριση με το παρελθόν.

Τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στον δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες.

Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας αν δεν ρίξουμε μια τελευταία ματιά στο email και στο Facebook και αναζητάμε το κινητό μας πριν καλά καλά ξυπνήσουμε.

Ένα μεγάλο ποσοστό επίσης έχουν το smartphone τους ανοιχτό και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Παρά λοιπόν τα οφέλη που απολαμβάνει ο οργανισμός από τον ποιοτικό ύπνο, στην πράξη ο σύγχρονος τρόπος ζωής στερεί από τους ανθρώπους την ευεργετική αυτή συνήθεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που την τρίτη Παρασκευή κάθε Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, αποτελώντας μια αφορμή για την ανάδειξη της αξίας του καλού ύπνου στη διατήρηση της καλής υγείας.

Όταν κοιμάστε καλά

Ο επαρκής ύπνος:

  • Βελτιώνει την ευστοχία, την αντοχή και την ταχύτητά μας.
  • Μας κάνει πιο αποδοτικούς στη δουλειά και μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε ευκολότερα.
  • Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ταξινόμηση των εμπειριών, στη μνήμη και στη μάθηση.
  • Συμβάλλει και στην ψυχική μας υγεία, αφού όταν έχουμε κοιμηθεί καλά μπορούμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά το στρες και να απομακρύνουμε τη ραθυμία και την κακή διάθεση.
  • Γίνεται αναπλήρωση της ενέργειας που χάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις διάφορες δραστηριότητές μας (ξαναγέμισμα των μπαταριών μας).
  • Επιδιορθώνονται οι βλάβες που υφίστανται τα διάφορα όργανά μας από την καταπόνηση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Όταν δεν κοιμάστε καλά

Αν ο ύπνος μας είναι κάποιες φορές διαταραγμένος δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αφού την επόμενη κιόλας νύχτα θα αναπληρώσουμε την έλλειψη.

Όμως οι μακρές περίοδοι αϋπνίας βλάπτουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Όταν η αϋπνία είναι συστηματική, τότε ο οργανισμός μας υφίσταται τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες.

Αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τη χρόνια αϋπνία με εμφάνιση υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.

Παχαίνετε

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, γεγονός που έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζεται με την αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της μέσης. Η άνοδος της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) αυξάνει την επιθυμία μας για πλούσιο σε λίπος και υδατάνθρακες φαγητό, που συνήθως καταναλώνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα.

Ο ανεπαρκής ύπνος επίσης αυξάνει την έκκριση της γκρελίνης (ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και το λίπος) και της ινσουλίνης (ευνοεί την εναπόθεση λίπους).

Γερνάτε γρηγορότερα

Η χρόνια αϋπνία επηρεάζει το δέρμα μας.

Το χρώμα της επιδερμίδας γίνεται πιο θαμπό και άτονο, ενώ οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος παρουσιάζονται νωρίτερα σε σχέση με όσους κοιμούνται επαρκώς.

Για το καλό του δέρματός μας – και όχι μόνο – οι ειδικοί συμβουλεύουν να κοιμόμαστε 8 ώρες, να πέφτουμε στο κρεβάτι γύρω στις 11 μ.μ. και να κοιμόμαστε σε σκοτεινό χώρο γεγονός που διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, μια ουσία που θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική δράση.

Δεν είναι τυχαίο επίσης που μετά από ένα ξενύχτι, οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια μας κάνουν την εμφάνισή τους την επομένη.

Πέφτει η άμυνά σας

Έρευνες δείχνουν ότι λιγότερες από 6 ώρες ύπνου αυξάνουν τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε.

Εκτιμάται ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των Τ κυττάρων που καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώμα μας ενισχύοντας την άμυνα στον οργανισμό.

Ξάγρυπνες νύχτες

Η πιο συχνή διαταραχή του ύπνου είναι η αϋπνία.

Αν και αποτελεί την πιο συνηθισμένη ενόχληση, κατά τον ύπνο, η αϋπνία δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα όπως ο πυρετός ή ο πόνος. Ένας στους δύο  ή τρεις ενήλικες θα παρουσιάσει αϋπνία σε κάποια φάση της ζωής του.

Αϋπνία, λοιπόν, είναι η δυσκολία να κοιμηθούμε και διακρίνεται σε:

  • Αϋπνία, τύπου επελεύσεως (όταν αργεί να έρθει ο ύπνος).
  • Αϋπνία, τύπου διατηρήσεως (όταν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας και δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε).
  •  Αϋπνία, τύπου αφυπνίσεως (όταν ξυπνάμε πολύ νωρίς).

Οι γιατροί την χαρακτηρίζουν παροδική αϋπνία, αν διαρκεί μόνο λίγες μέρες, βραχυπρόθεσμη, αν διαρκεί λίγες εβδομάδες και χρόνια αϋπνία αν το πρόβλημα είναι διαρκές.

Τα αίτια της παροδικής και της βραχυπρόθεσμης αϋπνίας είναι συνήθως προφανή στο άτομο που υποφέρει.

Μπορεί για παράδειγμα, κάποιος να δυσκολεύεται να κοιμηθεί εξαιτίας μια μεγάλης στεναχώριας όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου ή λόγω άγχους για κάποιο επερχόμενο γεγονός ή αποδιοργάνωσης του βιολογικού κύκλου (jet lag), ή εξαιτίας κάποιας ενόχλησης.

Η χρόνια αϋπνία όμως προέρχεται από φυσικούς παράγοντες που κάνουν δύσκολο τον ύπνο (π.χ. όσοι εργάζονται με άτακτες βάρδιες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χρόνια αϋπνία) ή από ψυχολογικά προβλήματα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η αϋπνία πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα από τον ειδικό γιατρό.

Πηγή: vita.gr

Tags: ΑΥΠΝΙΑΥΓΕΙΑΥΠΝΟΣ
Previous Post

Η ΕΡΤ δίνει δωρεάν εισιτήρια και αεροπορικά για τη Σουηδία, για τα τρία ζωντανά σόου της φετινής Eurovision

Next Post

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην Βουλευτή Βασίλειου Βύζα

Next Post
Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Δ. Καρακούλα

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην Βουλευτή Βασίλειου Βύζα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: 28η Οκτωβρίου – Η Ιστορία που μας εμπνέει, το φρόνημα που μας ενώνει
  • Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα Σέρβια
  • Δήμος Κοζάνης: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φάροι ηρωισμού, ομοψυχίας και αυταπάρνησης, η 28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40» (Φωτογραφίες)
  • Συλλυπητήριο Μήνυμα του Συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» για την απώλεια του πατέρα της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Ελένης Παπαδοπούλου
  • Σιάτιστα: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr