• Latest
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

8 ενδείξεις ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τα social media

17 Νοεμβρίου 2020
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»

22 Νοεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

22 Νοεμβρίου 2025
απατη

«Caller ID Spoofing»: Η νέα μέθοδος απάτης για να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς

22 Νοεμβρίου 2025
κλοπη

Διαρρήκτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από διαμέρισμα έπεσαν από μπαλκόνι έξι μέτρων

22 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατ. ευρώ

22 Νοεμβρίου 2025
μανιταρια

«Αν δεν γνωρίζεις, δεν το τρως»: Το μήνυμα ειδικού μετά το περιστατικό με τα δηλητηριώδη μανιτάρια – Τα συμπτώματα

22 Νοεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

22 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

22 Νοεμβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Φρένο στην εξάπλωση των αγριογούρουνων – Τι ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 ενδείξεις ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τα social media

sierafm by sierafm
17 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία μικρών και μεγάλων. Επομένως, όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας για ενδείξεις ότι το έχουμε πια παρακάνει.

Ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετακινήσεων και η εργασία εξ αποστάσεως δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για να ασχοληθούμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει όμως μεγάλος κίνδυνος να αρχίσουμε να το παρακάνουμε.

Η κατάχρηση είναι πολύ συνηθισμένη σε όσους χρησιμοποιούν τα social media. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά και τους εφήβους, όπως δείχνουν και μελέτες στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σε 13.000 μαθητές ηλικίας 10-17 ετών έδειξε ότι:

  • Το 63% των παιδιών και των εφήβων ασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι 2 ώρες την ημέρα
  • Το 13% ασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα
  • Το 9% ασχολούνται περισσότερες από 4 ώρες  ημερησίως

Αυτά όμως ισχύουν για τις καθημερινές. Το Σαββατοκύριακο, το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που ασχολούνται επί περισσότερες από 4 ώρες ημερησίως με τα κοινωνικά δίκτυα φτάνει στο 15%.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι καταλυτική για την ψυχολογία παιδιών και εφήβων. Το 24% των παιδιών ηλικίας 13-17 ετών είπαν πως ανησυχούν για τον αριθμό των like που θα λάβουν στις αναρτήσεις τους. Το 19% είπαν ότι έχουν διαγράψει φωτογραφία, η οποία δεν έλαβε αρκετά like.

Επιπλέον, το 28% είπαν ότι χρησιμοποιούν συστηματικά φίλτρα στις φωτογραφίες που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 6% δήλωσαν ότι τα social media τελικά τα κάνουν πιο δυστυχισμένα, ενώ το 20% ότι τα κάνουν πιο ευτυχισμένα.

Όλ’ αυτά, δε, αφορούν συνήθειες πριν ξεσπάσει η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Και πριν αρχίσει η τηλε-εκπαίδευση, η τηλε-εργασία και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να καταλάβει κάποιος αν έχει αρχίσει να το παρακάνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η συμπεριφορική ψυχολόγος Dr Jane Pernotto Ehrman, συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποια είναι οκτώ ύποπτα συμπτώματα.

Δεν μπορείτε να σταματήσετε τις συγκρίσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παραθέτουν στιγμές από τη ζωή των χρηστών τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να νιώθετε ανεπαρκείς ή δυσαρεστημένοι από τη δική σας. Αν έχετε φθάσει στο σημείο να ξεχνάτε πως δεν υπάρχουν τέλειες ζωές, είναι ώρα να κάνετε διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάνετε μηχανικά scroll down

Αν κοιτάτε τις αναρτήσεις των «φίλων» σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να συνειδητοποιείτε την ώρα που περνάει, έχετε αρχίσει να απορροφάστε υπερβολικά πολύ από αυτά.

Σας ενοχλούν όλα όσα βλέπετε στις ενημερώσεις σας

Αν έχετε φτάσει στο σημείο να νιώθετε δυσαρεστημένοι από κάθε ανάρτηση που βλέπετε στις ενημερώσεις σας, κάτι δεν πάει καλά. Για παν ενδεχόμενο, κάνετε ένα διάλειμμα για μερικές ημέρες.

Αναστατώνεστε αν ξεχάσετε να ελέγξετε το χρονολόγιό σας

Αδυνατείτε να περάσετε μερικές ώρες χωρίς να ελέγξετε το χρονολόγιό σας; «Φρικάρετε», αν χάσετε κάποια ανάρτηση; Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεστε επειγόντως ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν μπορείτε να απολαύσετε τίποτα, αν δεν το αναρτήσετε

Αυτό κι αν είναι πρόβλημα. Αν αναρτάτε συνεχώς ό,τι κάνετε και μετά περνάτε την ώρα σας μετρώντας τα like, προφανώς έχετε ξεφύγει από τα όρια υγιούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι το πρώτο που ελέγχετε το πρωί και το τελευταίο το βράδυ

Μία μελέτη έδειξε ότι το 80% των χρηστών «έξυπνων» κινητών, ελέγχουν τις αναρτήσεις τους μέσα σε 15 λεπτά από τη στιγμή που ξυπνάνε το πρωί. Η συνήθεια αυτή αυξάνει το στρες και το άγχος, προειδοποιεί η Dr. Ehrman. Χώρια που σας κοστίζει σε χρόνο και συγκέντρωση απ’ ό,τι άλλο έχετε να κάνετε το πρωί. Όσον αφορά τον έλεγχο του κινητού λίγο πριν τον βραδινό ύπνο, έχει διαπιστωθεί πως διεγείρει τον εγκέφαλο και παρεμποδίζει τον ύπνο.

Περνάτε υπερβολικά πολλή ώρα στο κινητό σας

Λίγα λεπτά στο κινητό αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας, δεν συνιστούν πρόβλημα. Αν όμως ανήκετε σε αυτούς που τσεκάρουν, κάνουν like και γράφουν σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεκάδες ή εκατοντάδες φορές την ημέρα, κάτι δεν πάει καλά. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι από τα δύο κάνετε, ρωτήστε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Σίγουρα θα έχει παρατηρήσει πόσο ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν περνάτε πια καλά

Δεν είναι υποχρεωτικό να είστε ενεργοί στα social media ή να έχετε έναν λογαριασμό σε όλα. Οι πλατφόρμες αυτές σχεδιάστηκαν (αρχικά) για να περνάει καλά ο κόσμος και να συνδεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αν χάσουν την αίγλη και την χαρά που προσέφεραν, ίσως πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτά.

«Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι χρήστες του Facebook, του Twitter και όλων των άλλων μέσων είναι πως κανείς δεν περνάει τέλεια 24 ώρες το 24ωρο», τονίζει η Dr. Ehrman. «Οι αναρτήσεις που βλέπουμε είναι αυτές που οι άλλοι θέλουν να δούμε. Ακριβώς όπως εμείς αναρτούμε ό,τι επιλέγουμε. Το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ή όταν έχει τελειώσει το live, δεν το ξέρει παρά μόνο όποιος το ζει».

Πηγή: iatropedia.gr

Previous Post

Πως επηρεάζουν τα αμύγδαλα την ψυχική και σωματική υγεία

Next Post

Moderna–Pfizer: Δύο εμβόλια με αποτελεσματικότητα άνω του 90% – Πού μοιάζουν, σε τι διαφέρουν, η σύγκριση

Next Post
κορονοιος εμβολιο

Moderna–Pfizer: Δύο εμβόλια με αποτελεσματικότητα άνω του 90% – Πού μοιάζουν, σε τι διαφέρουν, η σύγκριση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί
  • Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
  • Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»
  • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr